Reklama

Reklama

Dark Was the Night

Trailer 1

VOD (1)

Záhadná síla ukrytá v lesích za malým izolovaným městečkem Maiden Woods vzbuzuje strach v jeho obyvatelích, zatímco se šerif Paul Shields (Kevin Durand) snaží ochránit své milované a zároveň porazit démony ze své minulosti. (oficiální text distributora)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (85)

POMO 

všechny recenze uživatele

Dvaja známi hereckí vedľajšáci posilňujú vyznenie béčkového hororu za pár šupov. Psychologizácia traumatizovanej hlavnej postavy sa cení, v podaní Kevina Duranda je uveriteľná. Atmosféra malého podzimného amerického mestečka taktiež dobrá, jeho prostí obyvatelia sú pre netvora ľahkou potenciálnou obeťou. A smutný, pochmurný tón, ladedý temnou hudbou a chladnými kamerovými filtrami tomu dodáva pôsobivú identitu. Len nesmiete čakať prevratné dejové nápady či prďácke monštrum. To sa objaví iba na chvíľu a art-konceptom i digitálnym prevedením je čírim sklamaním. Tri hviezdy s odretými ušami. ()

tron 

všechny recenze uživatele

Takmer 70 %. Scenár nás prvú hodinu napína, kladie otázky a ponúka náznaky zlovestných odpovedí. Mestečko v zovretí ponurých zimných hôr a so starými indiánskymi poverami, je ideálne prostredie pre takýto typ hororu. Super je i dvojmetrový, rešpekt budiaci „tichý Kanaďan“ Kevin Durand. Bohužiaľ, ku koncu to začne skĺzavať k hororovým klišé. Nepoteší ani vzhľad pôvodcu záhadných stôp z úvodu snímky. A koniec mi, vzhľadom na sympatické postavy, pripadal neférový a zbytočne krutý. ()

Reklama

Campbell 

všechny recenze uživatele

Dark was the night mě mile překvapilo, ze začátku jsem nevěděl do čeho jdu ale nakonec jsem byl hodně spokojen. Nenechte se ošálit, tohle je klasický monster horor jako z 80 let. Monstrum se sice objevý až na konci což je dobře protože za 1) film udržuje v atmosféře a za 2) ty digitální efekty na konci byly nic moc. Monstrum samotné mi připomýná jak něco z Lovercrafta. Škoda toho klišé příběhu a některé postavy jsou fakt spíše k ničemu. Hlavní hrdina sice odehraje svojí část celkem obstojně ale jeho deprese tu byla až moc. Krve tu sice moc není ale o tu tady ani moc nejde. Pro mě milé překvapení které mě mile překvapilo. ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Dokud se jede v náznacích, tak to funguje velmi dobře. Klasické neznámým zlem terorizované maloměsto je jistota a tady to po stránce atmosféry šlape jak hodinky. Jakmile se odhalí původ, už to takové terno není a naháněčka je to spíš průměrná. A ten cheesy závěr, který tvoří asi posledních 5 sekund, si mohli teda klidně odpustit úplně, to bylo dost pod úroveň filmu. ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Heller není bez talentu, což ukázal už ve svém debutu Enter Nowhere. Jako svůj druhý film dodal solidní monster horor, v němž malé městečko terorizuje stvůra vraždící nejprve domácí mazlíčky a posléze i samotné obyvatelstvo. Je to pomalé, zádumčivé, s vyblitými barvami. Atmosféru Heller kouzlí docela schopně, jen je škoda, že v závěru odhalený celistvý vzhled monstra mě docela zklamal. Dokud z něj byly vidět jen pařáty nebo silueta, působilo lépe. Hlavní problém, který ale s filmem mám - a proč zůstanu bezpečně na třech hvězdách, je to, že vzhledem k námětu a prostotě scénáře je Dark Was the Night až absurdně vážné. Dějově je film naprosto obyčejné monster béčko, scénář se ani nesnaží být nějakým způsobem originální či vynalézavý, ale postavy se při tom občas tváří a mluví, jako kdyby byly v Dostojevském. ()

Galerie (19)

Zajímavosti (3)

  • Film je založen na reálné báji o tajemné bytosti windigo, která je v severoamerických indiánských kmenech tradována ještě z předkolumbovskych dob. Tato bytost se měla vyskytovat na pomezí dnešní Kanady a USA a naposledy ji byla připisovana úmrtí na začátku 20. století. Podoba windiga se liší dle toho kterého kmene, avšak spojuje vždy zásadní věc a tou je vysoká postava cca 3-4 metry s třiprstými pařáty na nohách a drápy na horních pažích, mrtvolným dechem a nadlidskou silou. V některých bájích má mít i rohy a popelavou kůži a hluboko posazené žhnoucí oči. (SsgtJira)
  • Scenár filmu bol zaradený do zoznamu Hollywood Blacklist 2009 (ročný prehľad 100 najlepších nezrealizovaných scenárov). Film je voľne založený na skutočných udalostiach, ktoré sa odohrali v anglickom Topshame v roku 1855 a ktoré sú známe ako "Diablova stopa". Mestečko sa ráno prebudilo a na cestách našlo čerstvo napadnutý sneh a na ňom otlačky divných veľkých rozrezaných kopýt, ktoré sa tiahli až do ďaleka. (Scraffy)

Reklama

Reklama