Reklama

Reklama

Portrét TGM

(TV film)
všechny plakáty
Dokumentární / Krátkometrážní / Životopisný
Československo, 1990, 26 min

Obsahy(1)

Dokument zachycující význačného státníka a myslitele.  Od padesátých let minulého století se z českého výtvarného umění, reprezentačních publikací, autorských vyznání vytratil portrét prvního prezidenta republiky Tomáše Garrigua Masaryka. A tak se umělci zvučných jmen, jako Otto Gutfreund, Jan Štursa, Vincenc Makovský, Maxmilian Švabinský, Karel Svolinský nedočetli v monografiích, že dělali portrét T. G. Masaryka. Někteří z těchto kumštýřů měli to štěstí, že se toho nedožili.
V těch předcházejících letech byl portrét prezidenta zachycen v medailích a plaketách díky Československé společnosti přátel drobné plastiky a autora Štěpána Flosse. Ve speciálním katalogu Monografie československé známky zjistíme, že poslední známkový portrét TGM byl vytvořen k desátému výročí jeho úmrtí. To bylo roku 1947.
Nejslavnější portrétista prvního prezidenta se ve své monografii nedočetl, že taky zpodobnil pana prezidenta. Oficiálně. Na titulních stránkách učebnic a čelních portrétech ve školách. To štěstí neměl od svých vykladačů ani Štursa, ani Makovský. A pokud, tak hodně bokem a na několika řádcích. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (1)

5150 

všechny recenze uživatele

Pěkný dokument, který potěší nejednoho sběratele, neboť jsou zde mimo jiné ukázány prakticky všechny vydané mince, bankovky a hlavně poštovní známky s podobiznou TGM. Slovem provází Ladislav Lakomý. ()

Reklama

Reklama