Reklama

Reklama

Komorník

  • USA The Butler (více)
Trailer 3
USA, 2013, 132 min

Režie:

Lee Daniels

Kamera:

Andrew Dunn

Hudba:

Rodrigo Leão

Hrají:

Forest Whitaker, David Banner, Michael Rainey Jr., LaJessie Smith, Mariah Carey, Alex Pettyfer, Vanessa Redgrave, Aml Ameen, Clarence Williams III (více)
(další profese)

Příběh Cecila Gainese (Forest Whitaker), který pracoval jako komorník v Bílém domě a obsluhoval sedm prezidentů mezi roky 1952 až 1986. Během několika desetiletí v Bílém domě byl při tom, když se tvořily dějiny USA, od války ve Vietnamu a hnutí za občanská práva až po atentát na Martina Luthera Kinga a Johna F. Kennedyho. Kromě toho, že se zasazoval o práva afroamerických zaměstnanců Bílého domu, bojuje celé roky svůj soukromý boj i na rodinné frontě: musí znovu najít cestu k odcizené manželce i ke svému synovi, který odmítá otcovu "služební" profesi. (EEAP Film Distr.)

(více)

Videa (42)

Trailer 3

Recenze (289)

mcb 

všechny recenze uživatele

Decentní životopis, který je možná tak trochu sázkou na jistotu, ale zároveň je ve své předvídatelnosti funkční ve všech ohledech. Chvílemi jsem vzpomínal na Spielbergovu Purpurovou barvu, a to už je co říct...Zároveň jde v subžánru životopisných dramat otírajících se o rasové problémy o velmi chutný předkrm před mnohem drsnějšími 12 lety v řetězech. ()

Dont 

všechny recenze uživatele

Podle mého názoru kvalitou Komorník výrazně převyšuje jiný snímek z roku 2013 zabývající se tématem rasismu, a sice baseballové 42. To má dokonce vyšší hodnocení, ale přitom nabízí daleko více „tendenční“ pohled na rasovou diskriminaci. Oproti tomu Komorník není v tomto tak černobílý, nabízí totiž dva ne zcela stejné pohledy. Jeden patří Cecilu Gainesovi, který pro svou rodinu vybudoval něco, o čem jako kluk na jižanské plantáži ani nesnil. Druhý pohled je pohledem syna, který nemá tušení, čím si jeho otec musel projít a svoje postavení ve společnosti vnímá jako silně neuspokojivé. Otec nedokáže pochopit radikálnost synových názorů, protože sám se v dětství potýkal s rasismem v mnohonásobně syrovější formě a pro svého syna přeci vytvořil prvotřídní podmínky (bez dětské práce a s umožněním vzdělání). Sám se však s rasismem setkává denně přímo u nejvyšších představitelů země. Film nemusel být na konci tak melodramatický a Obamu mohli vynechat, nijak by tam nechyběl. Jinak se ale jedná o mimořádně zajímavý pohled na problematiku amerického rasismu. Nelze opomenout skvělé herecké výkony, v čele s Forestem Whitakerem a Oprah Winfrey, které doplňují další prvotřídní afroameričtí herci Terrence Howard, Lenny Kravitz a Cuba Gooding Jr. Film zpestřuje i obsazení amerických prezidentů (Robin Williams, James Marsden, Liev Schreiber, John Cusack, Alan Rickman). ()

Reklama

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Vždyť to nemělo žádnou obsahovou sdělnost, tedy krom myšlenky že vše se postupem času vyvijí...úžasnej objev...víte, že v cukrárně prodávaj dorty ?.....To je v jedný věty objevů a myšlenek co ? Hlavní hrdina nestačí říct ani dvě vety a už je o deset let dál. Cecil zažil sice osm prezidentů, ale ve filmu je jich tak půlka, samozřejmě ta mediálně známější, přinese jim čaj, chvíli kouká, pak jde za starou dát řeč, řeší syna, kterej řeší rasismus ostatně jako celej film a tím to hasne, to je celej zázrak, no kinder vajíčko ten film fakt nesnes. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $30miliónovTržby USA $116,632,095Tržby Celosvetovo $176,598,908Tržby za predaj Blu-ray v USA //počet predaných kusov Tržby za predaj DVD v USA //počet predaných kusov ║ dobrá dobová atmosféra a herecké výkony, daný prierez dekádami prezidentov zaujal, veru bohatý herecký ambasádel /60%/ ()

Riddick77 

všechny recenze uživatele

Komorník měl potenciál nadchnout, jenže cestu na výsluní mu zkřížila stokrát ohraná šablona životopisných snímků. Logickým vyústěním je tradičně pojatý příběh o neobyčejné kariéře vcelku obyčejného člověka, který si až na sklonku života uvědomil, že radikální proměna způsobu uvažování o světě je nutnou podmínkou pro kýženou změnu společenských poměrů. To není samozřejmě nic objeveného. Problém však tkví v tom, že každý musí začít sám u sebe, což často není tak jednoduché, jak by se mohlo na první pohled zdát. Forest Whitaker si hlasitě říká o oscarovou nominaci, nicméně Danielsův bojácný styl patrně zapříčiní, že volání nebude vyslyšeno. 7/10! Recenze zde. ()

Galerie (47)

Zajímavosti (12)

Reklama

Reklama