Reklama

Reklama

Komorník

  • USA The Butler (více)
Trailer 2
USA, 2013, 132 min

Režie:

Lee Daniels

Kamera:

Andrew Dunn

Hudba:

Rodrigo Leão

Hrají:

Forest Whitaker, David Banner, Michael Rainey Jr., LaJessie Smith, Mariah Carey, Alex Pettyfer, Vanessa Redgrave, Aml Ameen, Clarence Williams III (více)
(další profese)

Příběh Cecila Gainese (Forest Whitaker), který pracoval jako komorník v Bílém domě a obsluhoval sedm prezidentů mezi roky 1952 až 1986. Během několika desetiletí v Bílém domě byl při tom, když se tvořily dějiny USA, od války ve Vietnamu a hnutí za občanská práva až po atentát na Martina Luthera Kinga a Johna F. Kennedyho. Kromě toho, že se zasazoval o práva afroamerických zaměstnanců Bílého domu, bojuje celé roky svůj soukromý boj i na rodinné frontě: musí znovu najít cestu k odcizené manželce i ke svému synovi, který odmítá otcovu "služební" profesi. (EEAP Film Distr.)

(více)

Videa (42)

Trailer 2

Recenze (289)

kaylin 

všechny recenze uživatele

Rok 2013 přinesl dva výrazné filmy, které se zabývají problematikou rasismu v Americe. "12 let v řetězech" je rozhodně silnějším filmem, ale "Komorník" má zase potenciál, že zasáhne víc lidí. Je trochu komerčnějším v tom smyslu, že správným způsobem útočí na emoce. Forest Whitaker je navíc geniální herec a v podstatě cokoli zahraje naprosto skvěle. Kdyby to nebylo v záběru až tak moc patetické a až tak moc politické, asi by to bylo lepší, ale nedá se nic dělat. Tohle je film, který se měl líbit masám. A to se asi povedlo. Náklady 30 miliónů, což se hlavně v Americe zaplatilo několikrát. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $30miliónovTržby USA $116,632,095Tržby Celosvetovo $176,598,908Tržby za predaj Blu-ray v USA //počet predaných kusov Tržby za predaj DVD v USA //počet predaných kusov ║ dobrá dobová atmosféra a herecké výkony, daný prierez dekádami prezidentov zaujal, veru bohatý herecký ambasádel /60%/ ()

Reklama

Riddick77 

všechny recenze uživatele

Komorník měl potenciál nadchnout, jenže cestu na výsluní mu zkřížila stokrát ohraná šablona životopisných snímků. Logickým vyústěním je tradičně pojatý příběh o neobyčejné kariéře vcelku obyčejného člověka, který si až na sklonku života uvědomil, že radikální proměna způsobu uvažování o světě je nutnou podmínkou pro kýženou změnu společenských poměrů. To není samozřejmě nic objeveného. Problém však tkví v tom, že každý musí začít sám u sebe, což často není tak jednoduché, jak by se mohlo na první pohled zdát. Forest Whitaker si hlasitě říká o oscarovou nominaci, nicméně Danielsův bojácný styl patrně zapříčiní, že volání nebude vyslyšeno. 7/10! Recenze zde. ()

dom156 

všechny recenze uživatele

Bylo pro mě velké překvapení jaké dobré obsazení měl tento snímek. Dějová linka je příjemně pozvolná, žádné pasáže ani moc ani málo nerozebírá. Vše důkladně, ale střídmě s okolnostmi pracovní, historické i osobní. Hlavní role pro Whitaker je přímo ušitá, nedokáži si na jeho místě představit jiné herce. Závěr filmu mě i dokázal přimět k zamyšlení, jak zatím jsem s životem naložil. Mohu doporučit. ()

berusche 

všechny recenze uživatele

Otázka není, zda je to dobrý snímek, otázka je, o čem snímek vlastně je. Na můj vkus příliš překombinované všemi možnými důležitými momenty za 30 let, příliš rodinných tendencí a potažmo snahy o individuální rozbor osobnosti a vcítění se na základě hloubavých očí. Tak to jste si ale měli vybrat, o čem budete točit. Takže, pokus, jak se biografie tak trochu točit nemá. ()

Galerie (47)

Zajímavosti (12)

  • Pracovným označením filmu bol názov Lee Daniels' The Butler. (MikaelSVK)
  • Na kosmetickém zrcadle v ložnici jsou dva obrázky dětí. Jedním z nich je fotografie Oprah Winfrey z do dospívání. (rafix)

Reklama

Reklama