Reklama

Reklama

Komorník

  • USA The Butler (více)
Trailer 3
USA, 2013, 132 min

Režie:

Lee Daniels

Kamera:

Andrew Dunn

Hudba:

Rodrigo Leão

Hrají:

Forest Whitaker, David Banner, Michael Rainey Jr., LaJessie Smith, Mariah Carey, Alex Pettyfer, Vanessa Redgrave, Aml Ameen, Clarence Williams III (více)
(další profese)

Příběh Cecila Gainese (Forest Whitaker), který pracoval jako komorník v Bílém domě a obsluhoval sedm prezidentů mezi roky 1952 až 1986. Během několika desetiletí v Bílém domě byl při tom, když se tvořily dějiny USA, od války ve Vietnamu a hnutí za občanská práva až po atentát na Martina Luthera Kinga a Johna F. Kennedyho. Kromě toho, že se zasazoval o práva afroamerických zaměstnanců Bílého domu, bojuje celé roky svůj soukromý boj i na rodinné frontě: musí znovu najít cestu k odcizené manželce i ke svému synovi, který odmítá otcovu "služební" profesi. (EEAP Film Distr.)

(více)

Videa (42)

Trailer 3

Recenze (289)

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

Úryvek z historie takových těch pospojovaných hvězdičkových států tam nalevo za mořem. V Evropě to ale asi zasáhne málokoho. Ve výsledku je to totiž poměrně dost velká zívačka, kde Forest obsluhuje a tiše sleduje, jak se kolem něj točí dějiny "jeho rasy". Protože, krom pár pokusů o životní moudra, tohle o ničem jiném není. Sice jste prezidentům u frňáku, ale o ničem jiném než o otázce práv barevných to není. Forest to ale zahrál celkem dobře a řemeslně je film také zvládnutý. Známá herecká jména v rolích prezidentů byla mnohdy dost "creepy", třeba Williams nebo Cusack. Všiml jsem si ještě Cuby, ale o Kravitovi, té jejich Oprah a dalších jménech jsem se dozvěděl zase až tady po filmu v Galerii a seznamu herců. ~ 2,5* ()

kareen 

všechny recenze uživatele

Škoda toho honění tří zajíců naráz, kdyby se film soustředil více na samotného Cecila Gainese, který je beze sporu tou nejzajímavější, ale bohužel dost odbytou větší postavou snímku, mohla z toho být dobrá charakterová studie muže, co sloužil ostatním, ve stylu Soumraku dne. Nebo bych uvítala hlubší pohled na jeho rodinný život a vzájemné odcizení se a názorový rozkol se synem i když musím uznat, že s touto linií si tvůrci vyhráli asi nejvíc. Na druhou stranu by mi asi nejméně chyběly všechny ty protirasistické historické události na pozadí, ne, nepůsobily nějak otravně, či nudně, jen jim chyběla síla, která by ve mě vyvolala něco víc než jen nezúčastněný, mírně zvědavý pohled na věc. Komorník je jedním z těch filmů, u kterých mám problém se rozhodnout, jestli se mi to víc líbilo, nebo spíš ne, takže dlouho váhám s hodnocením a ony tři hvězdičky jsou tak z rodu těch lepších. Za srdce mě to nechytlo, ale zahrané to bylo slušně, patosu tam bylo tentokrát minimálně a líbil se mi John Cusack v roli prezidenta Nixona. Ale nejvíc mě tedy překvapil Alan Rickman, že toho Reagana hraje právě on, jsem si všimla až podle toho jeho podmanivého, hlubokého hlasu. ()

Reklama

ReneeS 

všechny recenze uživatele

Kdybyste to měli brát jako objektivní zachycen důležitého společenského tématu, tak už se vám dávno nelibostí zvýšil tlak a na čele vám tepe žilka. Avšak příběh jednoho komorníka, je už jedno, že ho sledujete jen z jedné perspektivy, je to hezký. Možná, že mi někdo vytkne, že ten film neberu příliš vážně...neberu. Můj názor na rasismus je velmi negativní, ale tohle byl jen film, ve kterém se mi líbilo sledovat jednu rodinu a docela zajímavé ztvárnění amerických prezidentů. Pokud jsem ho měla brát vážněji, tak se omlouvám. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Ak si nezakladáte na presnom výklade histórie a ste uzmierení s tým, že tvorcovia niekedy upravia historické fakty tak, že sa úplne nezhodujú s dejepisnými detailami (v tomto prípade väčšinou), tak nemáte filmy čo vyčítať. Konieckoncov na začiatku je napísané "inšpirované" skuročnými udalosťami. Trošku zaspoilerujem, ale chcem povedať len to, že aj keď sa Cecil v skutočnosti volal Eugene, a jeho syn nezomrel vo Vietname, a jeho matka nebola znásilnená bielym mužom, a jeho otca nezabil ten istý biely buž, tak aj napriek týmto upraveným skutočnostiam mi prišiel film veľmi pestrý mnohými súvislosťami, ku ktorým sa ako mimoamerický divák len tak ľahko nedostanem. Zaujal pevný režisérsky dohľad, pretože prierez skrz celým komorníkovým životom je naozaj zaujímavý a konzistentný, zároveň však ponúka popri súkromnom živote pohľad do zákulisia bieleho domu, čo je divácky rozhodne atraktívna kulisa. Súčasne je film veľmi presvedčivo zahraný, okrem tradične herecky odovzdanému výkonu Foresta Whitakera prekvapila Oprah, ale hlavne Lenny Kravitz. 80%. ()

Terva 

všechny recenze uživatele

Temnota nedokáže zahnat temnotu. To dokáže jen světlo.......... Nějak jsem nachápal, kde vzal otrok fotoaparát. No nic, je to jen film. Příběh podle skutečné události. Příběh jednoho negra, který si splnil svůj Americký sen. Příběh zajímavý, pěkný a asi mi dlouho zůstane v paměti......... CITÁT- Naučím tě vše, co domácí negr musí umět......... ()

Galerie (47)

Zajímavosti (12)

  • Na kosmetickém zrcadle v ložnici jsou dva obrázky dětí. Jedním z nich je fotografie Oprah Winfrey z do dospívání. (rafix)
  • Melissa Leo bola do filmu obsadená ako Mamie Eisenhowerová. Jej rola však bola nakoniec vystrihnutá. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama