Reklama

Reklama

Na cestě - Série 12 (2011) (série)


Na cestě po Tasmánii (S12E29)

(epizoda)
Česko, 2012, 26 min

Hrají:

Miroslav Donutil (vypravěč), Jiří Bartoška (vypravěč)
(další profese)

Obsahy(1)

S Jiřím Bartoškou a Miroslavem Donutilem za nemocnými čerty, jablečnou královnou krásy, dlouhověkými borovicemi a do města plného fresek  Tasmánie je nejen jediným australským ostrovním státem, ale je zároveň i státem nejmenším a v porovnání s kontinentální Austrálií zde žije jen velmi málo obyvatel. Ostrov leží 250 km jižně od australské pevniny, uprostřed bouřlivých vod oceánu. Díky izolaci si uchoval původní koloniální ráz a ušetřena byla i většina tasmánské divočiny, dnes celosvětově obdivovaná, unikátní a chráněná. Asi třetinu celého území tvoří národní parky, eukalyptové lesy a deštné pralesy. Ve všech propagačních materiálech se píše, že zde žijí jedni z nejpřátelštějších lidí na světě - a uvádí se to možná proto, aby se navždy zapomněla a překonala temná minulost. Tasmánie byla trestaneckou kolonií a během divokého osídlování místní zcela vyvraždili původní obyvatele - způsobem, který lze nazvat genocidou. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (5)

Monika95 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Moc hezké. Krásná příroda, endemicky se vyskytující organismy - to by mě hodně lákalo. A taky mě tento díl nalákal k ochutnání tasmánského vína - nejlépe od našeho vinaře :). ()

nessbeal 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Zase raz krasne rozpravanie, ktore som donutil pozerat celu rodinu, a pravdu poviem boli nadseni. Zase sme sa dozvedeli vela novych veci, a vlastne bol to moj prvy dokument o Tasmanii ako takej. Velmi prijemne hlasy sprevadzajuce pomale putovanie ostrovom svojsky ukludnuju divaka. ()

castor 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tohle si dám vždycky rád.. Nevtíravý a velmi příjemný náhled do zajímavých kultur, okořeněný velmi civilním a uklidňujícím komentářem pánů Donutil/Bartoška. Sympaticky krátké, funkční, trefné, doplněné podmanivou hudbou. Tvůrci navíc téměř každý díl stihnou ovonět jídlem, atmosférou ulic, pamětihodnostmi a zvyklostmi lidí.. tenhle díl je přesně o tom a diváka může jen a jen těšit, že cyklus si svou kvalitu drží už slušnou řádku let. ()

Galerie (8)

Reklama

Reklama