Reklama

Reklama

Americké národní parky - svět vody

(TV film)
  • Německo US National Parks
Německo, 2009, 2x44 min

Obsahy(1)

Jednotlivé díly: 1.-Aljaška - Národní park Glacier Bay -Její název byl převzat z aleutského slova, které znamená "Velká země". Dodnes je obydleno jen asi jedno procento její rozlohy, a tak ji téměř celou pokrývá nedotčená příroda. Za severní hranicí Kanady leží Aljaška. Největší a také nejseverněji položený stát Spojených států amerických. Na jeho jihovýchodním pobřeží leží Národní park Glacier Bay, neboli Ledovcový záliv, který byl organizací UNESCO zapsán na seznam světového přírodního dědictví. Rozloha 13.300 kilometrů čtverečních. Panenská příroda. Vrcholky hor pokryté sněhem, fjordy, lesy, pobřeží, ostrůvky a ledovce. Na kraji rezervace se nachází jediné obydlené místo - Gustavus. Spíše než malé město je to jen skupinka domů na konci světa. Každý, kdo sem zavítá, touží zakusit něco neobvyklého. Kim Heacox je známý dopisovatel a fotograf časopisu National Geographic. Přišel sem před třiceti lety a tři roky pracoval jako strážce rezervace. Neskonalá krása zdejší přírody ho přivedla k fotografování. Koupil tři hektary půdy a sám si tady postavil dům a žije uprostřed pustiny v úzkém sepětí s přírodou.
2.-Arizona - Národní park Grand Canyon -Vydejte se s námi na výlet nejznámějším a nejpůsobivějším kaňonem na světě. Je to jeden z největších zázraků přírody. Na jihozápadě Spojených států amerických leží Arizona, pouštní stát, ve kterém se natáčel už nespočet filmů o kovbojích a Divokém západě. Nachází se zde i jedno z turisticky nejatraktivnějších míst na světě: Národní park Grand Canyon. Tento fascinující zářez do zemské kůry je 1800 metrů hluboký, 30 kilometrů široký a 450 kilometrů dlouhý. Grand Canyon byl zařazen na seznam světového přírodního dědictví organizace UNESCO. Je mistrovským výtvorem řeky Colorado. Silný proud erodoval písčité horniny Coloradské plošiny milimetr po milimetru.Je to zázrak, který svým kouzlem přitahuje geology dodnes. Matt Kaplinsky z Univerzity ve Flagstaffu sem jezdí už více než deset let. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (5)

Mylouch 

všechny recenze uživatele

Mix přírodopisného a turisticko propagačního filmu s okrajovou reflexí sociálních vztahů ve 2 národních parcích. Celkově v dnešní konkurenci velmi průměrný výsledek 2-3* ()

marrrrian 

všechny recenze uživatele

Dokumenty, ktoré sú naraz o ľuďoch, zvieratách a krajine majú tú nevýhodu, že do vysielacieho času nemôžu naplno vtesnať všetko, alebo na isté veci pozerajú podrobnejšie a na iné len tak povrchne. Alebo trochu chaoticky skáču od jedného k druhému. Práve toto je ten prípad. ()

Reklama

Sinecod 

všechny recenze uživatele

Viděn pouze díl z Grand Canyonem. Takhle mizernej dokument sem snad nikdy neviděla. Záběry z kaňonu skoro žádný, nejvíc se kameraman vyžíval z velmi blízkých záběrů na něčí ksichty, a vopravdu mě nezajímala paní hasička Danea nebo indiánský Pancho, kterej musí platit účty. Velká slabota. ()

caroleen 

všechny recenze uživatele

V Grand Canyonu jsem byla. A tenhle dokument ukazoval přesně to, co jsem tam viděla já. Nic míň, nic víc. Takže jestli někdo od GC čeká něco jiného, asi se plete. Viděla jsem kalifornského kondora, divoké jeleny i značky, které upozorňují na pumy. Viditelnost byla, jako ve filmu, když se na GC proháněly mraky a byla bouřka. Takže je pravda, že tam lehce vzniknou požáry a často je tam zákaz rozdělávání ohně. Tohle všechno, co v dokumentu ukázali, je součástí Grand Canyonu, a je dobré, že nám tento dokument ukázal i jak se o oheň a požáry starají, stejně tak o zvířata. Plus pro mě byla ukázka Grand Canyonu při pohledu z řeky či z muly. Takže já dávám 5*, protože tenhle dokument je přesně to, co ve skutečnosti Grand Canyon je. ()

Ainy 

všechny recenze uživatele

Grand Canyon je na seznamu destinací, které bych chtěla navštívit. Samozřejmě se mi to nemusí splnit, ale je to jeden z mých cestovatelských snů. Byla to nádhera .... :-) Úžasné záběry přírodních scenérií, životy lidí v poušti, jejich práce, aby se toto přírodní dědictví zachovalo i pro budoucí generace a pěkná hudba jako doprovod ... :-) ()

Galerie (5)

Reklama

Reklama