Reklama

Reklama

Věra 68

všechny plakáty
Trailer

Obsahy(1)

Film o Věře Čáslavské je bilancí celého jejího života. Se svými sedmi zlatými a čtyřmi stříbrnými olympijskými medailemi je nejúspěšnější československou sportovkyní všech dob, čtvrtou nejúspěšnější ženskou olympijskou sportovkyní světa. Po jejím strhujícím vítězství na olympiádě v Mexiku v roce 1968 byla vyhlášena druhou nejpopulárnější ženou planety po Jacqueline Kennedyové. V roce 1968 podepsala manifest Dva tisíce slov, jehož podpis nikdy neodvolala. Navzdory velkolepé slávě, kterou si vysloužila nepředstavitelnou dřinou a výdrží, prožila značnou část svého života v nesnázích. (Politická situace za normalizace, manželství, rodinná tragédie.) Její jedinečný osud je zrcadlem české společenské situace, komunistického a posléze demokratického režimu. V obou případech se občansky angažovala. O své sportovní minulosti mluví jako o pouhých vteřinách slávy. Stěží vynahradily obtížnost celého jejího života. Dnes je Věře 68 let. Od konce její fascinující sportovní kariéry uplynulo 42 let. Česká společnost o ní stále ví. A nejenom česká, doprovází ji i věrnost a obdiv Japonců. Její osud je jedinečným fenoménem v historii tohoto národa. (Doc Alliance Films)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (154)

zdeny99 

všechny recenze uživatele

Dokonalý dokument mapující celý život Věry Čáslavské, a to od samého počátku, až do jejich 70. narozenin. To vše s archivními záběry ze závodů včetně LOH či vpádu vojsk varšavské smlouvy v roce 1968. Nejvíce mě zaujaly ty skoky na bradlech. Z horní tyčky šup dolů, jakoby měla spadnout a pak zase nahoru. [2131. hodnocení, 142. komentář, 81%] ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Takto si predstavujem dokument o športovkyni. Aspoň v tej kratšej verzii má spád, stále prichádzajú nové informácie, alebo si môžeme vychutnať výhru zlatej medaily na olympiáde v Mexiku. Pritom emócie fungujú v domácnosti Věry aj pred obrazovkou. Kontroverzné obdobie v kratšej verzii nie je rozpitvávané, takže to neposúdim. (10.11.2014) –––– Tak som videl aj dlhú verziu a tie okolnosti synovej otcovraždy alebo otcozabitia sú riadne zamotané. Nie je čo závidieť ani sa čudovať mnohoročným psychickým problémom a odmietaniu kontaktu s verejnosťou. (31.8.2016) –––– To je žena, před jejíž vůlí se třeba mít na pozoru. ()

Reklama

PaRi 

všechny recenze uživatele

Dokument o této úžasné ženě může snad dobře udělat zase jen žena. No a když se takového portrétu zhostí velká dáma českého dokumentu Olga Sommerová, výsledek je tomu odpovídající. Navíc si přibrala dceru coby kamerawomanku. Snad jen drobná připomínka - toho Boka bych zkrátil a možná ještě pár míst, ale to jsou jen drobnosti. Jo a málem bych zapomněl - velmi dobrá práce s hudbou, která je pro dokument, pokud jsem se dobře díval na titulky komponována. Prosím admina, aby doplnil autora hudby. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"To udělal moc špatně pan Brežněv, že mě tam pustil." Tak to je poněkud nepřesné. To nebyl žádný pan Brežněv, ale soudruh Leonid Iljič Brežněv, maršál Sovětského svazu, předseda prezidia Nejvyššího sovětu a člověk s nejhustším obočím na světě. Jinak to samozřejmě sedí. Já jsem tedy velkým obdivovatelem sportovních úspěchů paní Čáslavské a tak jsem rád, že jsem si mohl užít její skvělé výkony i komentáře k nim. O něco méně mě bavil její politický život, klábosení s kamarády a návštěva "velkého dramatika" se mi dokonce snažila tento dokument znechutit. Ale nezdařilo se to, protože prostná jsou prostná, kladina je kladina a bradla, ta byla asi nejlepší. ()

rekkky 

všechny recenze uživatele

Před shlédnutím tohoto dokumentu, který v sobě nemá ani špetku objektivity a je to vysloveně portrét Věry Čáslavské z pohledu její kamarádky Olgy Sommerové, doporučuji si přečíst tuto knihu: http://eshop.knihydobrovsky.cz/eshop-proste-zabil-jsem-sveho-otce-562527.html. Ambice udělat z Věry Čáslavské národní ikonu naopak způsobila to, že tvůrci vytvořili naprostý paskvil, který nejenže úplně nesmyslně adoruje všemu, co hlavní postava v životě udělala, ale také překrucuje fakta a důležité výpovědi ohledně případu smrti Josefa Odložila. Dokument svým obsahem bohužel vykrádá jméno Věry Čáslavské a na její památné a obdivuhodné sportovní výkony hází špatné světlo. ()

Galerie (4)

Související novinky

Best of 2012 dle popředních uživatelů ČSFD.cz

Best of 2012 dle popředních uživatelů ČSFD.cz

06.01.2013

Stejně jako v loňském roce, i letos vám přinášíme přehled nejlepších filmů uplynulého roku dle předních uživatelů ČSFD.cz. Uživatelé i filmy v jejich výběru jsou seřazeny abecedně. Nejoblíbenějším… (více)

Best Film Fest 2012

Best Film Fest 2012

07.07.2012

Volné seskupení čtyř jednosálových artových kin v Praze: Atlas, Evald, Lucerna a Mat pořádá od 12. do 18. července tohoto rokuBEST FILM FEST, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších… (více)

Reklama

Reklama