Reklama

Reklama

Doják

(TV film)
  • Velká Británie Chick Flicks
Velká Británie, 2010, 53 min

Obsahy(1)

Připravte si kapesníčky, jedno oko nezůstane suché. Uvidíte, co jste ještě neviděli: jak chudá dívka ke štěstí přišla, jak se z ošklivého kačátka vyklubala krásná labuť, jak se kamarád a kamarádka do sebe po letech šíleně zamilovali... Dojemné filmy byly, jsou a budou doménou žen. My se dnes podíváme na vývoj tohoto zvláštního podžánru: zabrousíme do historie, kde potkáme obě dámy Hepburnovy či Betty Davisovou a Vivien Leighovou, pak Barbru Streissandovou a nakonec Julii Robertsovou či Meg Ryanovou. Zavzpomínáme na takové hity Jih proti Severu, Takoví jsme byli, Pretty Woman, Když Harry potkal Sally a jiné. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (4)

Rex Mundi 

všechny recenze uživatele

Vcelku slušné zhrnutie fenoménu "ženského filmu", zaujali ma najmä historické súvislosti a vývoj. Ale keď hneď na začiatku nejaká Lynda Obstová zahlásila, že kariéru Meryl Streep naštartoval až Diabol nosí Pradu, myslela som, že ma prekotí... Meryl bola pani herečka oveľa skôr, než sa šla zabaviť do romantickej komédie. Že takéto bludy rozpráva ostrieľaná hollywoodska producentka (aj keď chick flicks), je nielen krátkozraké, ale priam šokujúce. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Zavádějící český titul (původní je From Weepies to Chick Flicks) maskuje, že jde o docela chytrý produkt pop-feminismu. Hlavní zásluha patří Molly Haskell, která prezentuje zhuštěnou a zároveň lehce rozšířenou verzi své vlivné knihy From Reverence to Rape. Některé výroky samotných hereček a filmařek na druhou stranu stahují úroveň dokumentu směrem k bulvárním plkům a pouze posilují stereotypní vnímání ženských filmů a jejich divaček. ()

Reklama

Přemek 

všechny recenze uživatele

Když vznikl před lety zásluhou Universal filmu rozsáhlý cyklus dokumentů o horrorech, které tato firma natočila ve 30. a 40. letech, hovořili v něm muži. K věci, chronologicky, srozumitelně, jasně. "Doják" je typicky ženský "dokument": hovoří se napřeskáčku, nejasně, blábolivě, asociativně. Slabé. ()

bohemia_regent 

všechny recenze uživatele

V titulcích filmu uvedeno: originální název From Weepies to Chick Flicks; režie Clara Kuperberg, Julia Kuperberg; země původu Francie; rok výroby 2009. ()

Galerie (1)

Reklama

Reklama