Reklama

Reklama

Dokonalý běžec

(festivalový název) (TV film)
  • Kanada The Nature of Things: Perfect Runner
všechny plakáty
Kanada, 2011, 43 min

Režie:

Niobe Thompson

Hudba:

John Sereda

Obsahy(1)

Když prapředci homo sapiens v Africe poprvé sestoupili ze stromů a postavili se na dvě končetiny, neměli šanci se vyrovnat zvířatům v rychlosti. Měli ale výhodu ve své houževnatosti. V kolébce lidstva tak začal evoluční vývoj, ze kterého vyšel člověk jako dokonalý vytrvalostní běžec. I dnes sibiřští pastevci sobů stále spoléhají na své nohy a shánějí svá stáda bez koňské pomoci. Autor dokumentu Niobe Thompson si chtěl na vlastní kůži vyzkoušet, zda si naše těla zachovala schopnost zdolat obrovské vzdálenosti, vydal se proto na ultramaraton do kanadských Skalistých hor. Lidské tělo však sice mohlo být stvořeno k běhu, moderní obuv ale tyto schopnosti paradoxně tlumí. Důkazem tohoto může být i účast Etiopanů na běžeckých závodech. Atleti pocházející z nejchudších vesnic nemají prostředky na drahou sportovní obuv, proto běhají naboso – a slaví obrovské úspěchy. Dokument zavádí diváky do různých končin světa při hledání nejrychlejších a nejschopnějších běžců, ale také do vědeckých laboratoří, kde za pomocí zpomalených záběrů ukáže, jak je lidské tělo uzpůsobeno k běhání. (Academia Film Olomouc)

(více)

Recenze (2)

Zagros 

všechny recenze uživatele

Běh je pro nás jedním z nejpřirozenějších pohybů a lidské tělo je k běhu stvořeno naprosto dokonale. Dle tvůrců byl vytrvalostní běh naše hlavní evoluční výhoda, bez které bychom se dneška ani nedožili. I v dnešní době existují lidé, kteří dokáží běžet i několik dnů v kuse. :-) Neláká vás to zkusit? Mě ano. Samotný dokument je dobře řemeslně natočen. Vypráví příběh evoluce člověka, který se prolíná s příběhem samotného vypravěče, jenž se sám přihlásí k vytrvalostnímu závodu. ()

showxman 

všechny recenze uživatele

Rozkrytí některých zajímavých faktů (adaptací), jenž nám naše vlastní evoluce přinesla až do součastnosti. Keep running ()

Reklama

Reklama