Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Filmová pohádka, ve které spolu s herci hrají animované postavy.  Podlesí je malá vesnička, kterou se před lety přehnala válka s Turkem. Dobré houbové víly byly tehdy požádány o pomoc, ale protože vykonaly dobro i zlo zároveň, byly potrestány a staly se z nich houbové baby. A na Podlesí za to padla kletba. Teď přišel čas vše napravit, ale ve vsi se objevil Drak. A tak zatímco se Toník snaží zachránit svou milou Bětku ze spárů zlých víl, jeho strýc Kovář se, se svými zaměstnanci Veverkou a Křečkem, vypraví na Draka. Hlavní myšlenkou pohádky je, že se zlem nelze bojovat hrubou silou, ale naopak – rozumem, srdcem a odvahou. Kovář z Podlesí má poklidné tempo klasických pohádek a bez zbytečného spěchu vypráví příběh, ve kterém jde, jako v každé pohádce, o souboj dobra a zla. A protože je to „pohádka, ve které je všechno tak trochu jinak“ není ani dobro a zlo až tak úplně jednoznačné, a stejně jako děj filmu, je i jeho závěr nečekaný a originální. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (4)

Trailer 2

Recenze (98)

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Koncept a styl vyprávění tohohle příběhu je natolik nezvyklý, že jsem si v podstatě celou dobu na ten styl musel zvykat a nějak to trávit. Díky tomu mi vůbec nezbyl čas se zabývat příběhem samotným. Na první dojem mne to tedy vůbec nebavilo. Pořád mám ale pocit, že to tak špatné nebylo a k závěru to dokonce začalo být i lepší. Takže přesně napůl...zatím 50% ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Kovář z Podlesí asi v Podlesí na věky věků zůstane a nestane se pravidelným návštěvníkem domácností o Vánocích, Velikonocích, Hromnicích, dnů české státnosti a významných dnech. Hezké výtvarné zpracování se poněkud utápí v pomalém tempu, vtípky blikající na diváky jak jiskřičky z pohasínajícího ohně jsou spláchnuty vlnou nudy a ani roztomilý psík, netopýr, oslík a půvabné loutky příběh nepozvednou ani na úroveň běžného průměru nedělních kulisových pohádek. Snad že šarm většiny postav je takový neolitický, vtipy v nejlepším případě gotické a renesanční zůstává pouze myšlenka, kterou se však, zcela v duchu současnosti, nepodařilo zrealizovat a zůstala jen ve formě plánů na nejbližším stavebním úřadě. ()

Reklama

blackrain 

všechny recenze uživatele

Takové herecké obsazení se hned tak nevidí. Akorát bylo trestuhodně nevyužito. Většina z herců ani neměla pořádně co hrát. Opravdu velká škoda. To v naší české kotlině umí točit pohádky už jenom Troška se Strechem případně Svěrákem? No, ještě, že je vůbec máme. Nikdy jsem si nemyslela, že pohádkový žánr se bude hodit na vylámání zubů. Už z toho začínám mít trošku strach, co bude naservírováno v TV na Vánoce. ()

Madsbender 

všechny recenze uživatele

Som rozčarovaný a úprimne rozhorčený, že po tak dlhej dobe vyčkávania a trpezlivého pozorovania diania okolo Göblovho filmu dočkal som sa tak nevýrazného a nezmyselného výsledku. Už sa vlastne ani nedivím, že sa krátko po uvedení rozhostilo ticho a ja sám som naň zabudol. Pritom už samotný nápad so zapojením nevšednej animácie a lámaním zovšednelých rozprávkových idiómov zdal sa byť ambicióznym a zábavným... 10% ()

ecceHOMMO 

všechny recenze uživatele

Pohádka pro deti....možná (mluvící zvížatká, dráčik). Pro dospělé nikoliv.!!! Mňa osobne zaujali možno dve-tri scénky, tri repliky a ostatné bola nuda, nuda a veľká nuda...aaaaa blbosť. A celkovo mi prišlo, že rôznorodosť, (ktorá v rozprávke je) pôsobila nehodiaco, neladne a krkolomne. Medzi pozitíva určite však patril hlas houbových víl. Ten bol super. */** ()

Galerie (20)

Zajímavosti (11)

  • Filmaři natáčeli ve Valašském muzeu v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm nebo v jeskyních na Českolipsku, kde vznikla i pohádka S čerty nejsou žerty (1984). [Zdroj: Metro] (hippyman)
  • „Jedním z inspiračních zdrojů mi byla knížka „Fantastické a magické z hlediska psychiatrie“ od Vladimíra Vondráčka, kde bylo popsáno, jak dříve fungovalo v domech vymýtání zlých duchů. Úředně. Co kolem toho bylo za papírování – z dnešního hlediska to bylo docela směšné – a z toho jsem vyšel, ale nakonec z toho v pohádce moc nezbylo,“ říká Pavel Göbl a doplňuje: „Pak se přidaly takové ty známé archetypy jako kouzelný meč, love story, nechtěný ženich – to je klasická věc známá nejen z pohádek, a ti hlodavci jsou už můj výmysl.“ (Freshoun)
  • Ve filmu je víc jak tři sta trikových záběrů. (Terva)

Reklama

Reklama