Reklama

Reklama

Ženy v oblacích

(TV film)
  • Velká Británie Wasps and Witches
Velká Británie, 2010, 52 min

Obsahy(1)

Vojenské letectví bylo po dlouho dobu doménou mužů. Vše změnila 2. světová válka. Ve Velké Británii se roce 1940 ukázalo, že pilotů je vlastně málo a že jejich životy i možnost jejich bojového nasazení mají ohromnou cenu. Ale RAF nezajišťovala pouze bojové operace. Musela například přelétávat nové stroje z továren na vojenská letiště a realizovat řadu pomocných, ale nezbytných letů. I přišlo se na to, že pro tyto služby mohou být využívány i ženy, které měly z předválečného období pilotní licenci nebo ji během války získaly. Podobná situace se později opakovala - v masovém mařítku - v USA. Luftwaffe angažovala jen několik pilotek, a také pouze pro nebojové účely. V SSSR byly ale vojenské letkyně ve velkých počtech nasazovány do bojových akcí na stíhačkách i bombardérech a mnohé byly velmi úspěšné. Přesný počet pilotek, které v létech 1939 - 1945 zahynuly v boji, při výcviku nebo přepravních misích však není znám a jejich podíl na válečnoém úsilí byl poněkud zapomenut. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (2)

route60 

všechny recenze uživatele

Výborný Britský dokument o ženách v letectví 2. světové války a jejich těžkostech zapříčiněnou předsudky mužů a nepochpení velení armád ať v Británii, USA či v SSSR i když právě tam se ženy zapojili do bojů na letadlech nejvíce ale po válce se na ně neprávem zapomělo a ty staré dámy co říkaji své vzpomínky lze jen obdivovat za jejich statečnost, skvělá práce tvůrcu tohoto dokumentu. 100% ()

Piri 

všechny recenze uživatele

Človek by si povedal, že feministická propaganda, ale určite nie. Ženy, ktoré obetovali svoje životy za svoju vlasť si určite zaslúžia úctu a obdiv. V mnohom predčili aj preferovaných mužov. Najlepšie z toho vyšli asi ruské pilotky, tým boli aspoň uznané všetky pocty, to že ich po vojne odpísali, bola už politická záležitosť. Najhoršie na tom boli Američanky, bez uznania, metálov, odmien, kompenzácii pozostalým... Čo sa použilo je už nepotrebné. Poučný dokument. Aspoň po tých rokoch by si zaslúžili spoločenské zadosťučinenie... ()

Reklama

Galerie (2)

Reklama

Reklama