Reklama

Reklama

Thrácký poklad

  • Francie Le Mystère des Thraces (více)
Francie, 2007, 50 min

Obsahy(1)

Orfeus, Midás a dokonce i Spartakus jsou jména vštípená do naší kolektivní paměti. Všichni tři byli Thrákové. Na ně sice historie nezapomněla, to se ale nedá říct o jejich civilizaci, která byla opomíjena a jejíž vzácné a přesto velkolepé pozůstatky jsou prezentovány a zkoumány v tomto dokumentu. Thrákové byli vynálezci zemědělství a farmářství s využitím dobytka a stavitelé prvních osad před 4500 lety a osídlili území dnešního Bulharska. Předběhli svoji dobu a významně ovlivnili zbytek Evropy. Rozvaliny jejich domů a znovu objevené náhrobky odhalily poklady, včetně nejstarších předmětů vyrobených ze zlata. Dokument prostřednictvím 3D rekonstrukcí, odborných rozborů a pátrání v terénu odkrývá neprávem opomíjenou civilizaci proslulou svými mimořádně krásnými a propracovanými uměleckými díly. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (3)

Marze 

všechny recenze uživatele

Zamereno dost archeologicky.Thrakove jsou prukopnici prechodu z lovecsko-sberacskeho zpusobu zivota na chovani dovezenych ovci a koz. Uvidite hodne thrackych artefaktu."Valka bylo kazdodenni zamestnanii" ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Thrákia bola krajina na východe Macedónska, ohraničená z ostatných strán Balkánom, Helespontom a Egejským morom. Thrákovia boli považovaní za obzvlášť bojovný národ. Boli preslávení svojimi kvalitnými zbraňami a chovom ušľachtilých koní. Hovorili rečou, ktorá patrila ku satemovej skupine indoeurópskych jazykov. Ich náboženské kulty a bájne postavy prenikali do antickej Gréckej kultúry. (Dionýzos, Orfeus, Midas, Spartakus...) Gréci na ich území zakladali pobrežné kolónie (Abdéra, Chalkydiké). Obchodovali a žili s nimi bez toho, aby potlačili nezávislosť thráckých vládcov. Nepodarilo sa to ani Filippovi, Alexandrovi a Lýsimachovi. Až v roku 46 nášho letopočtu za vlády cisára Claudiusa sa Thrákia stala oficiálnou rímskou provinciou. Bol to húževnatý národ, ktorý výrazne ovplyvnil európske dejiny. V roku 2007 bol vyprodukovaný francúzsky dokumentárny film "Thrácky poklad" (Le mystere des Thraces), ktorý diváka oboznámi s vyspelou thráckou civilizáciou, ich spôsobom života a ich kultúrou. *** ()

Reklama

Petike 

všechny recenze uživatele

Dobrý dokument o v televízii zriedkavo prezentovanej starovekej kultúre. (Videné na ViasatHistory v roku 2012.) ()

Galerie (2)

Reklama

Reklama