Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Krásná paní, jak nazývají pamětníci vdovu a majitelku nájemního domu, tedy stárnoucí paní Růžena Čechová (M. Drahokoupilová) žije ve čtvrti s přezdívkou Malá Asie. Poslední nájemník jí právě odešel a ona žije sama pouze se svým papouškem. V tuto chvíli přichází do domu starší muž, polír na stavbě, Kemal (J. Kukura), který hledá podnájem. Růžena si po prvotním odstupu s mužem svým zvláštním způsobem porozumí. Oba mají svou důstojnost, vyplývající ze života v jiné kultuře, oba mají své oblíbené zvíře – ona papouška, on černého kocoura. Když se distingovaná dáma dozví, že se potřebuje oženit s Češkou, aby se nemusel vrátit do své vlasti, snaží se mu pomoci, a tak se za něj provdá… (Česká televize)

(více)

Recenze (25)

mira007 

všechny recenze uživatele

Juraj Kukura jako kurdský uprchlík a Marie Drahokoupilová jako vdova s velkým bytem, kam hledá podnájemníka. Stylem mi to připomíná jakési bakáláře ve smutném a depresivním balení s pomalým vyprávěním jak pro důchodové příznivce nedělní chvilky poezie. Kukura je válec a potěší Janka Kolesárová v roli srbské barmanky v roli ještě před Sanitkou II. ale jinak hodně podprůměrný tv film. ()

quixote 

všechny recenze uživatele

Kdyby to hráli méně charismatičtí herci, mohl z toho být propadák, ale díky nim vznikl vcelku slušný TV film. Autor scénáře vmanipuloval postavy tam, kam chtěl, aby nám osvětlil, co je to multikulturalismus, ale obávám se, že ta konstrukce a manipulace za tím je příliš vidět a že je těžké ji přijmout bez výhrad. ()

Reklama

PTuranyi 

všechny recenze uživatele

Príbeh kurda Kemala a jeho vzťahu s pani Čechovou rovnako ako príbeh pani Čechovej a jej vzťahu k cudzincom a Kemalovi zvlášť je v dnešnej globalizovanej multikultúrnej dobe naliehavou výzvou. Stret kultúr a odlišností prináša nie len množstvo momentov na zamyslenie, ale aj hereckých výziev. Herci svoje role zvládajú dobre. Najmä Juraj Kukura v roli Kemala má neľahkú úlohu stvárniť orientálnu mentalitu a jazykovú odlišnosť podobne ako Jane Kolesárovej stelesniť temperamentnú Srbku, čo sa im darí. Výrazným problémom je televízna produkcia, ktorej chýba dynamika a film tak pripomína skôr príbeh z Bakalárov. ()

claudel 

všechny recenze uživatele

Vůbec nerozumím, co chtěl tímto dílem jeden z našich předních spisovatelů sdělit, protože to je základ, od nějž se pak odvíjí televizní film. Prvních třicet minut jsem se přemáhal, abych pokračoval ve sledování, Jana Kolesárová lehce rozvířila stojaté vody, a pak jsem již vydržel. Nejsem nejspíš cílová skupina, s tvůrci jsme se nepotkali. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Nie zlé, ale nevedel som, že na postavu Kurda stačí hrať Cigána. Ja som tu u Kukuru rozdiel medzi človek z Malej Ázie a miestnym vajdom z Letanoviec nejak nepostrehol. Postrehol som len Kolesárovú a že sa ani po rokoch nezmenila, hoci tu jej dali len rolu stolovej rozťahovačky pri medzisukňových aktivitách. ()

Galerie (17)

Zajímavosti (1)

  • Natáčení probíhalo v Budyni nad Ohří a v Litoměřicích. (skudiblik)

Reklama

Reklama