Reklama

Reklama

Why Be Good? Sexuality & Censorship in Early Cinema

USA, 2007, 70 min

Hrají:

Diane Lane (vypravěč), Theodore Roosevelt (a.z.), Woodrow Wilson (a.z.), Owen Moore (a.z.), Roscoe 'Fatty' Arbuckle (a.z.), Theda Bara (a.z.) (více)

Obsahy(1)

Vynález filmu a následný rozvoj filmového průmyslu neoddělitelně souvisel se vznikem jiného fenoménu – filmové cenzury. Dávno před dělením snímků podle přístupnosti MPAA omezoval autorskou svobodu Produkční kodex, udržovaný při životě nejvýznamnějšími americkými studii mezi lety 1930 a 1968. Ještě před psanými pravidly regulovala výrobu filmu sama společnost a její konvence. Na pomyslném bitevním poli se tak už desítky let střetávají autoři, protagonisté a cenzoři, aby divákovi předložili pravdu ze všech nejpravdivější – kompromis. (dopitak)

(více)

Recenze (1)

dopitak 

všechny recenze uživatele

Použiju příměr z aktuální brněnské události - jako kdyby někdo natáčel dokument o vepřových hodech v rodině muslimského fundamentalisty - moc se z toho nedozvíte. Škoda, že místo na skutečnou sexualitu a pokusy o tvůrčí svobodu, šokující záběry, vyhozené scény a pikantní perličky se dokument omezuje na popis života několika cenzurou ovlivněných dobových superstar (Marlene Dietrich, Myrna Loy, Mary Pickford, Mae West a dalších). O skutečných intimnostech se dozvíte prdlajs, ukázek z filmu je poskrovnu a to ještě jejich výčet začíná v době, kdy odhalený kotník znamenal sexuální revoluci (což by nevadilo, kdyby film nekončil v období začátku konce prohibice). ()

Reklama

Reklama