Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Energický a neúplatný revident bankovní filiálky v Renešově Popelec Hadimrška je vyslán do Prahy se závažným úkolem zachránit před bankrotem velkoobchod s gramofony, firmu Zlatník a spol. Její mladý majitel se totiž víc než o obchody stará o kabaretní zpěvačku Mici Angoru. Popelec vtrhne do podniku jako vichřice s pevným úmyslem uvést vše do naprostého pořádku za každou cenu. Mimo jiné oznámí panu Zlatníkovi, že se musí oženit s Astou, dcerou bohatého konzula Wielanda. Ta se sice nebrání sňatku s mužem, který jí byl poněkud nezvyklým způsobem vybrán, ale chce se přesvědčit, jaký je. Domluví se s dívkou ucházející se u Zlatníka o místo sekretářky, aby se mohla s budoucím manželem co nejlépe seznámit. A Popelec se pouští do boje s Mici Angorou, která se nehodlá vzdát snadného života z peněz Zlatníkovy firmy. (TV Nova)

(více)

Recenze (183)

Vesecký 

všechny recenze uživatele

Tak vtíravou melodii má jen málokterý film. S Burianem ještě C. a k. polní maršálek. Jeden z našich prvních zvukových filmů už má takovou úroveň (jistě také díky mistrům Lamačovi a Fričovi), že se promítá s úspěchem dodnes. Příběh prostinký a ve variacích vícekrát opakovaný (celý film se dost podobá pozdějšímu Ducháčkovi), přesto nezevšední, ovšem především zásluhou nádherné komiky Vlasty Buriana. ()

F.man 

všechny recenze uživatele

V nejlepším slova smyslu klasická komedie s Vlastou Burianem třicátých let. Vlasta se svým typickým hlasovým projevem, nešikovností a genialitou jak má být. Škoda poslední třetiny filmu, kde se trochu vytrácí Burianův styl a postava Hadimršky dostává trochu méně prostoru, protože bych neváhal ani s pátou hvězdou. Přesto, jedna z nejlepších komedií 30.let českého filmu. Já jsem pane veselý a hravý jako dítě. Já si vyhraju s lítkem od tramvaje celý vodpoledne, ale jak jsem ve službě, tak jsem čuba baskervilská ()

Reklama

kaylin 

všechny recenze uživatele

V tomhle filmu zazní takové hlášky, kterými vás Vlasta Burian dokáže naprosto odrovnat. On měl neskutečný dar podávat i ty nejšílenější hlášky naprosto bezprostředně, jako kdyby improvizoval. Je naprosté potěšení ho sledovat a jen čekat, s čím dalším ještě přijde. Příběh není špatný, jen ten konec je takový nijaký. ()

Véronique 

všechny recenze uživatele

Jedna z nejlepších Burianových komedií. Tak moc ještě připomíná starší éru němého filmu, některá gesta herců jsou nadbytečná. Přesto má film své nezaměnitelné kouzlo již od samého počátku, kdy poznáváme poctivého Popelce Hadimršku ve své domovině, malé české vesničce. Tam ho zastihne příkaz z vyšších míst, aby se odebral do města a zkrotil rodinným majetkem rozhazujícího mladého majitele gramofonové společnosti... Hadimrška se tak zaplétá do spletence vztahů, který nemůže skončit jinak, než komicky:) Velmi povedený je šlágr "To neznáte Hadimršku", který provází celý film a dotváří už tak příjemnou atmosféru filmu. Na plátně se objevuje celá škála tehdejší herecké špičky, což plně dokazují v mnoha nezapomenutelných scénkách. ()

špaček421 

všechny recenze uživatele

Buriana mám rád, spoustu vtipů má geniálních, ale jak se v každém jeho filmu najdou skvělé scény a dialogy, mám problém u většiny sledovat je celé od začátku do konce. Vinu na tom má i většina obsazení, protože kromě Marvana, Šlégla a Trégla (z těch častých spoluherců, v tomhle případě i Plachty) bývají všichni příšerní. Takže byť je Popelec Hadimrška legenda, celému filmu nemůžu dát víc než dvě hvězdičky. ()

Galerie (11)

Zajímavosti (5)

  • Předválečnému kabrioletu Tatra T57a se přezdívá hadimrška. Proslavila se totiž právě v tomto filmu. Jezdí v něm revident Popelec Hadimrška (Vlasta Burian). (Stegman)
  • Ve filmu zazněla píseň s názvem „Píseň psacího stroje“, ke které složili hudbu Jára Beneš, Ferry Gyulai, Jan Stark, text písně napsali Jaroslav Mottl, Fráňa Vodička a nazpívali ji Marie Grossová a Lída Theimerová. Dále zazní píseň „Mne koupali co děcko v horké lázni“, ke které hudbu složili Jára Beneš a Bedřich Kerten, text písně napsali Jaroslav Mottl, Fráňa Vodička a nazpíval ji Vlasta Burian. Také zde zazní píseň „Růžové psaníčko“, ke které hudbu složil Jára Beneš a text písně napsali Emanuel Brožík a Fráňa Vodička. (GASTON73)

Reklama

Reklama