Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Komediálně laděné zpracování desátého přikázání Aniž požádáš statku jeho, příznačně směřuje k optimistické pointě. Dva bratři, starší Jerzy (Jerzy Stuhr) a mladší Artur (Zbigniew Zamachowski) zdědí po otci, pensionovaném důstojníkovi, filatelistickou sbírku, která má podle odborníků mimořádnou hodnotu. Byla by ještě vyšší, kdyby obsahovala jednu konkrétní známku. Bratři proto rozjedou akci a neváhají hledat ani v kruzích filatelistické mafie. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (25)

Anderton 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Záverečná puzzle časť do "zbierky desiatych známok" série Dekalóg je zároveň aj najmenej typická z celého desatora. Je to síce trochu komediálne ladené, ale predovšetkým ide o podrazácku krimi, kde držíte palce obom bratom, ale Kieslowski im škodoradostne hádže klacky pod nohy. V tomto prípade najviac platí, že ide námet vhodný skôr pre celovečerný film. Rád by som si pozrel ešte polhodinku pozostávajúci z plánu a realizácie pomsty. ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nenechte se mýlit, s komedií nemá to nemá nic společného, aniž by Jerzy Stuhr byl komendiantem). Jsou tu dva synové a otec, fyzicky sice už mrtvý, ale jeho vliv působí, snad více než zaživa, kdy se bratři často nevídali mezi sebou a nevídali se ani s ním. Tak jak se manželka v určitém okamžiku stává tchýní, stávají se synové svým otcem. Otec tak přetrvává v nějakém fetiši. Může to být sbírka známek (Kieślowski si vybral fetiš dost typický) nebo cokoli jiného (já jsem se stal 30 let po otcově smrti vášnivým zahradníkem - říct zahrádkářem se mi hnusí -, i když jsem k tomu neměl vůbec žádné předpoklady - tedy přesně tím, co on byl celý život). Otec je také fyzickým zástupcem boha na zemi, jeho smrtí jsou vini jeho synové (viz Sigmund Freud), kteří svou vinu odčiňují zákonem (zde Desatero). ()

Reklama

Faye 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Dva bratři zdědí po otci sbírku známek v hodnotě několika desítek miliónů, ale kdyby sehnali ještě růžovou Mercury 1851, kolekce by byla mnohonásobně cennější. Navíc je nutné znovu získat 3 známky, které dal Artur synovi a ten je „výhodně“ vyměnil. Takže je potřeba sbírku doplnit a ochránit. Nikdy by mě nenapadlo, kolik problémů dokáže do života vnést sbírka známek. Příjemné a optimistické rozloučení s Dekalogem. ()

emma53 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Pro mě byla tahle desátá část nejslabší. Nedokáži přesně pojmenovat, co mě vadilo nejvíc. Jakási odlehčenost a s tím spjaté humorné situace mě spíš vadily než naopak. Přiznávám se, že jsem čekala, kdy bude konec téhle anabáze se známkami, se kterými se i při menším IQ dalo naložit úplně jinak. Takže nemohu jinak, ale je to jen průměr. ()

classic 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

„Nebudeš túžiť po majetku svojho blížneho” / Počas koncertu skupiny „City Death”, sa jej frontman Artur Janicki, ozaj dozvedá veľmi smutnú novinu, spočívajúcu v tom, že sa bude čochvíľa konať pohreb ich otca, áno, totižto sú dvaja, keďže nebyť práve Jureka, tak by sa zrovna ten mladší z dvojice súrodencov, pravdepodobne ani hneď nedozvedel, aká melancholická nálada sa šíri okolím. A síce sa to môže zdať hodne zvláštne, ale bratia nebudú mať vôbec žiadny dôvod na držanie smútku, pretože akurát zisťujú, že ich tatko zbieral mimoriadne vzácne známky, v nadštandardne astronomických hodnotách, a tak sa chcú i kvôli tomu, týmto štandardným zvykom úplne vyhnúť, pričom si zároveň myslím aj to, že vzájomné vzťahy všetkých troch boli natoľko rozvrátené, že aj bez tohto „dedičstva”, by ostalo všetko po starom, t.j. sotva by niekto z nich vyronil jedinú slzu. \ Podľa predchádzajúcich indícií je už natoľko zrejmé, aká línia udalostí na rad o malú chvíľu prichádza, samozrejme, že majú vo veľkom pláne túto „zbierku” ponúknuť potenciálnym kupcom, keď samotné špekuľovanie a analyzovanie zachádza do tak krajných extrémov, že tým chcem v podstate ďalej naznačiť najmä to, že každou ďalšou scénou, je to čoraz zaujímavejšie. A čo na to ešte povie sám Lokis, som vskutku obzvlášť zvedavý? / A to najlepšie vari prišlo až na koniec, lebo nám ľuďom sa tak perfektne nastavilo zrkadlo, v ktorom sa následne sami (u)vidíme, že by sme sa vidieť najradšej ani nechceli, alebo kto má odvahu sa na seba pozrieť? ()

Galerie (1)

Reklama

Reklama