Reklama

Reklama

Když se mladá dívka z naprostého zapadákova přestěhuje do jednoho z největších měst na světě, čeká na ni docela silný šok. A přesně to se v padesátých letech minulého století přihodilo Eilis (Saoirse Ronan), kterou k takovému dobrodružství přiměje starší sestra, jež si pro ni přeje o něco lepší budoucnost, než jakou by bylo další živoření v Irsku. Eilis vyráží přes oceán na cestu z malého irského městečka Enniscorthy do newyorské čtvrti Brooklyn. Vydává se tak na cestu do neznáma, do prostředí, které s ní zpočátku nemá nic společného a do života, který si sama nezvolila. Ocitá se v cizím světě, připadá si jako ve vyhnanství a podléhá stesku po dosavadním životě v rodném Enniscorthy, ale poté, co se seznámí s pohledným italským dělníkem, stýskání po domově pomalu mizí. Eilis přichází životu v rušném New Yorku na chuť. Pak ale přijde událost, kvůli které se musí vrátit zpět do rodného Irska, kde je vtažena zpět do svého předchozího života, a i zde potkává novou lásku. Dostává se tím mezi dva hlasy vlastního srdce a musí se rozhodnout mezi světem, z něhož pochází, a světem, kde si může splnit svůj sen. (CinemArt)

(více)

Videa (14)

Trailer 3

Recenze (299)

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Vysťahovalecká téma zameraná na pocity hlavnej hrdinky a v druhej polovici zaobalená do romantickej zápletky. Prvá polovica je dosť nudná, v druhej sa už ako tak dostanete do toho, o čo ide. Oscarové nominácie tu ale nie sú podľa mňa na mieste. Snímok je v celku priemerný. Najlepšie z neho vyznieva záverečná myšlienka, či sa človek v cudzine môže cítiť ako doma, ak žije vo svojej národnej komunite, tak ako tu Íri v Brooklyne. Ľúbostná téma bola tiež zaujímavým náčrtom života, skôr ale mnohých mužov na konci 19. a začiatku 20. storočia. Je známe, že v tých časoch viedli dvojaké životy, v USA jedna manželka a doma druhá. Bez internetu, TV, či len s pomalým rastom telefonovania to vtedy bola bežná a nepostihnuteľná prax. ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Chvíli máte pocit, že se to svojí niterností a precizním vedením bude podobat tomu lepšímu od Minghelly, místy po nás svojí atmosférou a osudovostí hlavní trojice pomrkává Pokání a v závěru poznáte akorát moderní, decentně udělanou, místy emocionální červenou knihovnu pro ne úplně blbé diváky, kteří chtějí přece jen něco více, ale hlavně nic invenčního, mimo jejich rámec vnímání. Trestuhodně průměrný film s výtečně hrající Saoirse Ronan, které je tu škoda pro tak normální příběh s natolik fádním vyústěním. ()

Reklama

gogo76 

všechny recenze uživatele

S. Ronanová mi vyrástla pred očami. Iba nedávno ma upútala vo filme Pokánie a o pár rokov je z nej dospelá žena a úžasná herečka, ktorá v pohode potiahne i náročné scény. 50-te roky jej pristanú, jej tvár do filmu jednoducho krásne zapadla, nie je to žiadna namyslená sexi herečka, srší z nej úprimnosť a pokora a práve preto ju mám rád. Príbeh o chudobnom dievčati, ktoré hľadá šťastie v Amerike je natočený v príjemnom a pomalom tempe, rozpráva s ľahkosťou a pozerá sa na to fajn. Možno to chcelo jednu silnejšiu scénu, ale i tak ma tá jemná a nenásilná love story medzi mladou Írkou a Talianom bavila. Krásny film, ktorý asi viac ocení ženské publikum, ale mne sa to páčilo. Kurva, asi začínam starnúť... 80%. ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Film stejný jako hlavní hrdinka. Šedá myška, která si razí cestu mezi líbivějšími a výraznějšími. A díky tomu, že je role Eilis psaná Saoirse na tělo, cítím její touhu po vlastních rozhodnutích na životních křižovatkách hodně na blízko. Kdyby se ale poslední třetina vydala trochu vyzrálejším směrem, věřil bych i celému Brooklynu. Otazníky kolem vztahů a mostů, které se nedají spálit ani směrem k sobě, ani směrem od sebe, bolí totiž nás všechny. Vyřešit je sytě červenou knihovnou proto byla laciná podpásovka. ()

hansel97 

všechny recenze uživatele

Brooklyn je velmi jemný a emotivní snímek, který sice není ničím neviděným, ale působí velmi podmanivě a diváka k sobě těžkým příběhem Eilis velmi připoutá. Řekl bych, že z většiny se tu zakládá na opravdu Oscara hodném výkonu Saoirse Ronan, která celý film velmi dobře utáhla. Ale pár nudnějších hluchý míst se tu vyskytuje, jako celek však velmi schopně natočené a určitě bych tu čekal oscarové nominace. A musím vyzdvihnout ten plakát na šířku tady nahoře, protože ten se opravdu povedl jen samotným nápadem toho jak Eilis vnitřně rozervána mezi dvěma světy. ()

Galerie (57)

Zajímavosti (11)

  • Ve filmu se původně měla objevit i Sarah Gadon, ale nakonec z časových důvodů nemohla. (hansel97)
  • Do filmu se vloudilo několik věcí, které by v 50. letech 20. století v Irsku zajisté nebyly. Na autech v Irsku je například použita státní poznávací značka psána fontem písma, který se začal používat až v 90. letech. Stejnou chybou je styl lamp, které tak v této době také nevypadaly. (hansel97)

Související novinky

Nominace na Oscara 2016

Nominace na Oscara 2016

14.01.2016

Letošní Oscary budou duelem Revenanta se Šíleným Maxem. Výlet do divočiny s DiCapriem sesbíral dvanáct nominací a našlapaná jízda s Hardym deset, ze zálohy přitom útočí Marťan se sedmi a Spotlight,… (více)

Saoirse míří do Ameriky

Saoirse míří do Ameriky

06.04.2014

Saoirse Ronan patří mezi současné nejtalentovanější mladé herečky. Již ve svých třinácti letech byla nominována na Oscara za vedlejší roli ve filmu Pokání a od té doby jde z filmu do filmu. Nyní bude… (více)

Reklama

Reklama