Reklama

Reklama

Mluvící hlavy

(festivalový název)
Dokumentární / Krátkometrážní
Polsko, 1980, 14 min

Obsahy(1)

Kultovní režisér Krzysztof Kieslowski položil lidem různého věku i pohlaví dvě jednoduché otázky: „Kdo jste?" a „Co byste si přál?". (Bigrambo)

Recenze (17)

zputnik 

všechny recenze uživatele

Asi je mé hodnocení dost ovlivněno tím, že mám více než pozitivní vztah (a až slabost) k sociologii. Tato sociologická sonda do hodnot, představ a přání jednotlivých respondentů je totiž přesně "můj šálek kávy". Průřez všemi možnými představami o životě, a to od těch nejmenších cvrčků... až po ty, kteří mají svůj zenit už dávno za sebou. Shrnuto a podtrženo: Kraťas, který mě dostal svou lidskostí a hloubkou. Vynikající filmový materiál k zamyšlení, který mi více než cokoliv jiného ukázal naši pomíjivost. ()

Bigrambo 

všechny recenze uživatele

V jednoduchosti je krása! Kieslowski vzal kameru a zeptal se lidí od jednoho roku do sta let na pouhé dvě otázky: „Kdo jste?“ a „Co byste si přál?“. Výsledkem je opravdu zajímavá sonda do „hlav“ polského lidu, díky které se dozvídáme názory lidí na společnost, jejich přístup k životu, životní hodnoty a tajná přání. Je velice zajímavé sledovat, jak se nejen s věkem, ale i s „životní rolí“ jednotlivé odpovědi různí, nebo naopak shodují. ()

Reklama

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Mluvící hlavy jsou přáním humanismu, zvířený prach politické korektnosti tyto příkladné akty zveličuje a nadhodnocuje. Inu, struktura výpovědi je vynalézavá a upoutá pozornost, chronologie chytře pokládá ty samé otázky v okouzlení pravidel věků. Poselství není výsledkem bezprostřednosti, ani upřímnosti, Krzysztof Kieślowski jen umně využívá zdání a klam, přání vítězí lidství navzdory. A humanismus předkládá své teze o životě. ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Mluvící hlavy disponují jednoduchým námětem, který je ale zase na druhou stranu originální. Bylo zajímavé sledovat celou paletu lidí, kteří se věkově rozprostírali od jednoho roku do celého sta let, jak reagovali a odpovídali na dvě zcela obyčejné otázky. Dalo by se říct, že jde o názorný sociologický průřez jakékoli společnosti, nejen té polské. ()

Saishi 

všechny recenze uživatele

Odpovědi dětí jako "Jsem kůzlátko" nebo "Jsem ošklivá bruneta a chci mít čtyři hezké děti" mě naprosto odzbrojily... Dlouho jsem už neviděla tak geniálně jednoduchý nápad a stejně tak dlouho už jsem necítila nepříjemné mrazení nad některými výpověďmi. Krásný dokument o lidech pro lidi, který nic neztrácí ze svého půvabu ani po téměř třiceti letech. ()

Reklama

Reklama