Reklama

Reklama

Záhada Hory mrtvých

  • USA The Dyatlov Pass Incident (více)
Trailer 1

Film je inspirovaný skutečnými událostmi, které se odehrály v roce 1959 na Hoře mrtvých v severním Uralu, kdy  přišlo nevysvětlitelným  způsobem o život devět ruských studentů. Jejich těla byla nalezena jen ve spodním prádle, vykazovala vysoké známky radiace, měla rozsáhlá vnitřní zranění a jedné z dívek chyběl jazyk. Jejich smrt nebyla nikdy objasněna, spekulovalo se o lavině, ale i o paranormálních jevech či UFO. V roce 2012 se pětice amerických studentů rozhodne vyrazit po stopách ruské výpravy a objasnit jednu z nejzáhadnějších tragédií minulého století. Jakmile se dostanou do míst, kde tehdy zahynuli jejich vrstevníci, začnou je pronásledovat podivné, děsivé události – a je jim stále jasnější, že tajemné síly, které na místě tragédie dřímaly čtyřiapadesát let, jsou znovu připraveny vraždit... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (367)

Radko 

všechny recenze uživatele

Prikláňam sa k MIMICovmu názoru. S jedinou výnimkou - príbeh strašidelný nebol. To sa Harlinovi nepodarilo. Podarilo sa mu urobiť jemne tajomný príbeh reznutý typickým ruským prístupom. Ten spočíva zhruba v týchto pravidlách: 1. Na nič sa nepýtaj. 2. Ak sa už pýtaš, riadne si pri tom vypi. 3. Vo všetkom má prsty armáda alebo tajné služby. 4. Väčšina stavebných objektov v Rusku - vrátane vojenských - pôsobí dojmom nedorobenosti, bordelárstva a fušerstva. Krásna príroda evokujúca odľahlé horské masívy Uralu plus vierohodne pôsobiaci ruský vidiek a jeho obyvatelia prispeli k mierne nadpriemernému hodnoteniu. ()

Seabeast 

všechny recenze uživatele

Myslím, že všem, co se zajímají o záhady, neunikla ta jedna z největších a dosud nevyřešená - Djatlovova výprava. Není třeba zabíhat do popisu podrobností a nechť si každý vyhledá informace na vlastní pěst. Ze změti těch několika teorií, z nichž každá má své pro i proti, vznikl tento fiktivní "found footage" horor o mladistvé expedici, která jde ve stopách oné nešťastné výpravy. Rozjezd, jenž tu většina kritizuje, mi přišel v rámci seznámení se členy vcelku podstatný a nijak mi k příběhu nevadil. Právě díky němu následně v průběhu filmu se postupně a efektivně přidávají polínka do kotle a vše vede k šokujícímu finále. Atmosféra mě dobře vtáhla a bavila mě po celou dobu. Dokonce i pointa a příběhové kličky mě nadchly s tím, že má pozornost zůstala zakotvená. Vytkl bych snad jen ty laciné CGI efekty v závěru, protože lehce zkazily dojem. Ovšem atmosféře naštěstí nijak neubraly. Za mě se rozhodně nejedná o vyloženě nepovedené FF, bylo na co koukat, ne že ne. Jen je výsledek takový lehký nadprůměr a natotata se z tohoto pozoruhodného tématu dalo vykřesat o dost více. ()

Reklama

gogo76 

všechny recenze uživatele

R. Harlin sa už na kvalitatívnu úroveň Cliffhangera asi nikdy nedostane, ale stále sa o to pokúša. Jeho príspevok do hororového žánru však dieru do sveta neurobil. Postupy v ničom originálne nie sú, podobné horory sme už videli a častokrát lepšie. Nápad to nebol zlý, chladné a drsné prostredie poskytovalo poriadnu výhodu, ale i tak to Renny nedokázal naplno zužitkovať. Vyšiel z toho úplne priemerný a nevýrazný horor, ktorý sa v úvode dosť vlečie a oživí to až lavína, ktorej scéna asi ako jediná stojí za pochvalu. Hrátky s "cestovaním v čase" opäť nedopadli tak akoby som si želal. Zaujímavý nápad s nudným spracovaním. 40%. ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Záhada Dyatlovovy expedice mě fascinovala od dob, kdy jsem o ní poprvé četl v Epoše, ale filmu jsem se dost dlouho vyhýbal v domnění, že to bude další céčkovej hnůj. Nemůžu si pomoct, ale já se fakt dobře bavil. Dobrodružná atmosféra doprovází film hned od začátku a moje slabost pro horské prostředí a tajemno se projevila naplno. Na poměry found footage kousků to má hodně přívětivý vizuál, poměrně klidnou ruční kameru, relativně sympatické (resp. neotravné) postavy a hlavně atraktivní příběh, který se sice v druhé polovině promění v děsnou fantasmagorii, ale nakonec: proč ne? Kulisy jsou perfektní, prostředí zaujme na první pohled a rozjezdové dialogy o ničem nenudí. Akorát to CGI odpovídá nižšímu rozpočtu, ale to klidně překousnu. Z té hromady levných hororů patří The Dyatlov Pass Incident rozhodně mezi ty lepší. ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Himmler hyml, ono se to povedlo, aneb jak zprznit záhadnou, zajímavou událost, ochotnickým sborem Oregonským! Za pomoci ruční kamery vám zkrachovalý tvůrce předvede diletantskou parodii na horror, přetvořenou do űberbáchorky o všem možném, jen ne o zajímavých věcech! Zcela upřímě, i přes iks ypsilon špatných zvěstí jsem nečekal takovou hovadinu, kde je zajímavé tak možná ssledování logických děr v smysluprostém scénáři, který má logických děr víc, než obchodní federace droidů. Dost ubližuje nesmyslně zvolená kamera found footage ala Blair witch a jiné občas dobré věci, která má celkem kvalitní záznam, tudíž by mohl být použit pro normální natáčení a hlavně, nedává vůbec žádný smysl, protože kamera v žádném případě nemohla být nalezena tak, aby záznam z ní mohl být puštěn v tv vysílání, jak je ukázáno na začátku. Už nikdy víc, tohle nerozluští ani Hercul Poirot. ()

Galerie (38)

Zajímavosti (6)

  • Dodnes není objasněno, proč zemřelo 2. 2. 1959 v ruském pohoří 9 studentu výpravy. Událost zůstává jedním z největších tajemství 20. století. Vyšetřovatelé zjistili, že 6 lidí zemřelo na podchlazení a další 3 kvůli smrtelnému zranění které utrpěli (zlomená žebra, rozdrcená lebka, obličej bez oka a chybějícího jazyku byly příčiny smrti třech studentů). (ARI50)
  • Film je natočený podľa skutočných udalosti, ktoré sa stali v roku 1959 jednej lyžiarskej expedícii. Hora, kde sa daná tragédia odohrala, bola neskôr pomenovaná na Dyatlov Pass. (Slunkoo)
  • Stany byly rozříznuty zevnitř, přičemž většina zimní výbavy byla pořád vevnitř. (ARI50)

Reklama

Reklama