Reklama

Reklama

Abiturienti

(TV film)

Obsahy(1)

Neuvěřitelný příběh začal ve čtyřicátých letech minulého století na reálném gymnáziu v Ostravě. Tam se v jedné třídě potkali syn ostravského rabína Jošt Bass a syn německého mistra Jan Borovec. Když mladý Jošt s Davidovou hvězdou na klopě kabátu běhal po městě a hledal cestu z pasti, nikdo ze spolužáků mu nebyl schopen pomoci – jen Němec Jenda Borovec mu zůstal věrný. V době heydrichiády oba odmaturovali a začala se poslední etapa jejich života. Jošt byl záhy zatčen a skončil v plynové komoře v Osvětimi, Jan musel narukovat do wehrmachtu. Jeho dopisy z východní fronty naznačovaly, že hledá příležitost, jak se nacistům pomstít. Když beze stop zmizel poblíž Kaliningradu, začalo se proslýchat, že přeběhl k Rusům, byl shozen jako partyzán do německého týlu, posléze odhalen gestapem a popraven. Nic konkrétního však německé úřady nezjistily a vedly ho jako nezvěstného. Jeho sestra ještě během války podnikla riskantní cestu do polského Olsztynu, kde měl Jan Borovec ve vězení údajně čekat na popravu. Vrátila se ale s nepořízenou.
Po válce byl Borovcův otec málem odsunut s ostatními Němci, do konce života pracoval jako dělník v Záluží u Mostu. Na všechny žádosti o objasnění osudu jeho syna odpovídaly naše i sovětské úřady vždy zamítavě a ani pátrání historiků nepřineslo úspěch.
Knihu o těchto dvou svých spolužácích pod názvem Nejlepší z nás vydal po svém návratu z exilu historik Bořivoj Čelovský. Ani on se ale do své smrti nedozvěděl skutečnou pravdu, ta na své odhalení čekala skoro 70 let.
Teprve nedávno objevil prof. Mečislav Borák v Moskvě nově odtajněné archivní fondy ruského ministerstva obrany a ukázalo se, že Borovec opravdu bojoval přímo v Rudé armádě jako rozvědčík. V zájmu utajení jej proto neohlásili československým úřadům. Pátrání po něm komplikovala i záměna jmen. Aby ochránil rodinu, vystupoval pod pseudonymem Vrbický, jako takový byl zajat Němci a posléze popraven. Do konce svého života si udržel svou tvář, dokázal se vzepřít nacistické moci.
Skutečnou pravdu o jeho hrdinství se dovídáme společně s dosud žijícími spolužáky až dnes. Jeho jméno můžeme nalézt na pomníku hrdinů v Kaliningradu. U nás doma jsme jeho památku uctili teprve nedávno, když byla za přítomnosti vzácných hostů a přátel 1. září 2011 odhalena pamětní deska s jeho jménem na symbolickém hřbitově v Památníku II. světové války v Hrabyni nedaleko Ostravy. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (4)

BGH 

všechny recenze uživatele

Nechapu to nizke hodnoceni. Dokument je to velmi povedeny, dojemny, objektivni a nutici k zamysleni... ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Souhlasím s BGH, hodnocení je zbytečně nízké (jeden z důvodů, proč jsem dal nakonec přednost plné palbě hvězdiček je ten, že mé hodnocení posunulo film do rudých barev). Děj je natolik dobrý, že zastíní na pár místech možná ne zcela prvoligovou technickou stránku, nebo lehké nedostatky především z jednoho důvodu - nesnaží se vysvětlovat mnohokrát viděná fakta o druhé světové válce a nacistech, místo toho jde po lidských osudech - velmi, velmi silných osudech. Výsledku pomáhá, že divák má šanci sledovat zajímavé takřka detektivní pátrání po osudu obou mladíků, rozhovory s bývalými spolužáky a úryvky z dopisů posílaných přátelům a rodině. Lehké ždímání prostřednictvím použité hudby milerád odpustím. ()

Reklama

Volodimir2 

všechny recenze uživatele

Dokument vznikol až po otvorení archívov, len tak sa dalo zodpovedne pátrať a objasniť životný osud Nemca Jenda Borovca, ktorý nakoniec slúžil ako rozviedčik v Červenej armáde. V záujme utajenia to nebolo hlásené Československým úradom. Pôsobil pod falošným menom Vrbický, neskôr bol zajatý a popravený Nemcami. Ide o vynikajúci dokument, ktorý si plne zaslúži päť hviezdičiek ()

Galerie (11)

Reklama

Reklama