Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film Kontrakt významného polského režiséra K. Zanussiho je kritickým pohledem na mikrosvět dobře situovaných vrstev polské společnosti na sklonku sedmdesátých let. Tvůrce tu divácky přístupnou formou odhaluje pokrytectví, kariérismus a snobismus, ukrývající se za zdánlivou poctivostí a bezúhonností. Právě svou formou, počtem dějových linií, šíří záběru a akčností se tento film poněkud vymyká ze Zanussiho tvorby. Jinak ovšem dále rozvíjí režisérovo ustálené eticko-filosofické téma, jemuž tvůrce zůstává věrný. Nikoliv náhodou připomíná Kontakt námětem i zpracováním Altmanovu Svatbu. Odehrává se ve dvou dnech a popisuje svatbu syna vlivného primáře varšavské kliniky. V drobných epizodách ze svatebního obřadu a oslav jsou velmi přesvědčivě zachyceny charaktery mnoha postav. Ve snímku, který osciluje mezi moralitou, komedií a dramatem, hrají přední polští herci. Kontrakt vznikal současně s dalším autorovým filmem Konstanta. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (5)

hygienik 

všechny recenze uživatele

Na rozdiel od iných filmov tu pán režisér výrazne rozvíja aj bočnú líniu. Do Poľska sa vracia emigrantka, aby oslávila svadbu v rodine. Popri tom je konfrontovaná s vlastným pocitom nadradenosti "človeka zo západu" a je konfrontovaná so závisťou okolia, nedokonalosťou, snobstvom a pretvárkou - vlastnou i všetkých ostatných. ()

Reklama

hippyman 

všechny recenze uživatele

přestože snímek může působit trochu zdlouhavě a dojmem, že ústřední dvojice se vlastně moc netýká, z pozadí její svatby se na nás valí vlna pokrytectví, falešného pozlátka, snobství... vnímavý divák jednoduše dokáže ze zdánlivě nudného filmu vyčíst docela hodně. a to je jeden z důvodů, proč mám tohoto režiséra prostě rád. 70% [Festival nad řekou, 2010] ()

Galerie (8)

Reklama

Reklama