Reklama

Reklama

X-Men: Budoucí minulost

  • USA X-Men: Days of Future Past (více)
Trailer 3
USA / Velká Británie / Kanada, 2014, 131 min (Special Edition: 148 min)

Zmutovaným hrdinům X-Men hrozí definitivní zánik. Jejich rasa byla vždy na pokraji vyhynutí, ale teď je ta hrozba ještě reálnější než kdy jindy. Jediná cesta ke spasení vede přes minulost, na samý začátek řetězce událostí, které stávající nebezpečí vyvolaly. K bytostem s výjimečnými schopnostmi se vrací režisér Bryan Singer, strůjce jejich mimořádného úspěchu. Spolu s ním ve filmu X-Men: Budoucí minulost přichází i nejvíc mutantů v historii této ságy. Díky tomu, že se film odehrává ve dvou časových rovinách, objeví se v něm hned dvě podoby vůdce „hodných" X-Men, profesora Xaviera (Patrick Stewart, James McAvoy) a jeho protivníka Magneta (Ian McKellen, Michael Fassbender). Pouze Wolverine (Hugh Jackman) zůstává stále stejný díky schopnosti nestárnout a bleskurychle se uzdravovat. Právě on proto dostane zdánlivě šílený úkol, vrátit se v čase a zabránit tomu, aby se z bývalých přátel stali soupeři na život a na smrt. Jedině spolu totiž mohou v budoucnosti čelit síle, která předčí i jejich unikátní schopnosti. (CinemArt)

(více)

Videa (11)

Trailer 3

Recenze (1 388)

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Nejlepší komiksový film? Ne, myslím to vážně. Charakterově hnaný trikový snímek, který odráží strach z budoucnosti, pohrává si s historickými reáliemi na neuvěřitelné úrovni a přitom neztrácí na zábavnosti, osudovosti a především napětí. Tohle se nevidí jen tak. Dlouho jsem se o postavy takhle nebál a každé vychýlení od původní časové linie zvedalo obočí. Cestování časem je vysvětlené přímo ukázkově, mutace nabízí krásný způsob jak na to. Herecké obsazení táhnou Fassbender s McAvoyem (jejich scény nemají chybu), Jackman taky, i když je jeho Wolverine trošku v pozadí. Perfektní scénář, jistá režie a hlavně ryzí, inteligentní blockbuster. Nejlepší scéna: Pietro vs. ochranka. ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Cestování časem je vděčné téma pro vklínění nového dílu do jinak už vcelku nabité série. Historie je přepsána a budoucí minulost má tedy volné pole působnosti. Starých postav si zde příliš neužijeme, i samotný Wolverine zde plní spíše funkci odhlečení, místy dokonce humoru. Zápletka není příliš sofistikovaná, což je trochu škoda, ale o to ladněji a rychleji se sune vpřed. O zábavu je tedy postaráno, akční scény jsou natočeny velmi dobře a na konci se dočkáme i nějakého toho povinného zvratu. X-Men 2 stále zůstávají nejlepším dílem série... 8/10 ()

Reklama

Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

Začátek filmu nabízí intenzivní feeling druhého Terminátora a svým strhujícím tempem dává vzpomenout na jedinečný úvod druhých X-Menů, když se proháněl po Oválné pracovně Nightcrawler. Dokud se buduje zápletka, má Budoucí minulost téměř neuvěřitelný tah. Ale poté se zvolní, aby mohl mladý Xavier bojovat se svou závislostí a film ztratí na tempu i nadhledu. Ne, že by se vyloženě propadl do průměru, ale klesne o pár stupňů a ani vygradované finále o dvou rovinách nedokáže vše úplně zachránit. Rozhodně je to povedený díl, který má minimálně jednu nesmrtelnou scénu (Quicksilverova infiltrace), ale jako celek je o něco horší, než První třída i zmínění druzí X-Meni. Na druhou stranu, po slabých sólovkách Wolverinea a pitomoučkém Posledním vzdoru jde o více než důstojné zakončení "staré éry". A finální znovushledání dojalo a pobavilo. Za to palec nahoru. ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Nenechte se zmást vysokým hodnocením zástupu nadšenců X-menovského universa. Ti by dáváli 5 hvězd i kdyby tam Fassbender s McAvoyem soutěžili kdo sní za hodinu víc ústřic a rozhodčí by byl Jackman. Bláhově si všichni mysleli, že návrat Singera bude návrat krále. Je to přesně naopak. Singer zprasil fantasticky odladěnou retro "First Class", která byla bystrá, inteligentní a dramaturgicky výtečně zmáknutá s peckově neokázalou efektivní akcí. Pokračování se snaží využít tohoto invenčního režimu a navázat na něj, ale naprosto selhává jak v dramatických sekvencích (nuda, bez emocí), tak i v akčních pasážích, kdy se zmůže ledatak na pěknou zpomalovačku ala Matrix a okázalou vyžranou destrukční scénu s Magnetem, která je totál přes kopírak vzatá z minulého dílu a tudíž je jak pěst na oko. Nezajímavé jsou i dějové propletence a veletoče tak aby to všechno zapadlo do sebe. Ten film v podstatě nemá co nabídnout. Nuda to úplně není, na očko to do sebe zapadá ok a snaha o mytologii tu je. A ve finále, měl jsem z toho skákání v čase daleko větší strach. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Už si ani nepamätám drahý letný blockbuster, v ktorom by obsah takto víťazil nad formou. Krásna scenáristická prácička, každá postava využitá, vzťahy správne vyhrotené a dotiahnuté do zmysluplného záveru, hlášky v správnych okamihoch. Ale pozor, forma je tiež fajn, Singer is back vo veľkom štýle, Quicksilverovo kuchynské sólo sa zapíše medzi nezabudnuteľné scény svetovej kinematografia. Akurát to finále mohlo byť bombastickejšie a napínavejšie, ale pri opakovaných projekciách to vôbec nevadí. Dojímavo-vtipné finále dokonalé. "Fuck off!" ()

Galerie (270)

Zajímavosti (77)

  • Wolverine (Hugh Jackman) se v tomto filmu nikdy nestřetne se Sentinelem. Nicméně podle komiksu „Days of Future Past“ z „Uncanny X-Men #142“ by pro něj takový střet nedopadl dobře. V tomto komiksu z něj totiž Sentinel doslova odpaří veškeré maso pomocí svého energetického paprsku, zůstane jen adamantiová kostra. (vojtaruzek)

Související novinky

Co se děje s X-Meny?

Co se děje s X-Meny?

10.11.2016

Třetí wolverineovská sólovka se jmenuje Logan, dorazí k nám 2. března a není tak úplně jisté, co se bude dít po ní. Hugh Jackman se tu rozloučí s rolí Wolverinea, zároveň by ale mohlo jít o částečné… (více)

McAvoy a invaze z vesmíru

McAvoy a invaze z vesmíru

12.09.2016

James McAvoy není ve sci-fi žánru zrovna nováčkem. V X-Men: Budoucí minulost nebo X-Men: Apokalypsa si ho užil dosyta, teď ho ale čeká velký test bez vyholené hlavy, kolečkového křesla a mutantích… (více)

Seznamte se s novým MacGyverem

Seznamte se s novým MacGyverem

22.03.2016

James Wan, režisér Saw nebo Rychle a zběsile 7, se řadu let snažil dostat MacGyvera na velké plátno. Seriálová klasika to tam nakonec nedotáhla, Wan ale rozjel alespoň televizní reboot, který právě… (více)

Od X-Menů ke Kapitánu Nemovi

Od X-Menů ke Kapitánu Nemovi

17.09.2015

Bryan Singer, režisér X-Men, X-Men 2 a X-Men: Budoucí minulost, nám příští rok představí X-Men: Apocalypse. Ano, čtyři z jeho (brzy) devíti filmů jsou z mutantí série, není tedy divu, že Singer… (více)

Reklama

Reklama