Reklama

Reklama

Vzpomínky na válku

  • USA Memorial Day (více)
všechny plakáty
Trailer

VOD (1)

Epické drama, které sofistikovaně prolíná dvě dějové roviny z různých válečných konfliktů, dává vyniknout hereckému mistrovství hollywoodského herce Jamese Cromwella (Babe, Star Trek, Královna). Bud Vogel (Cromwell), vysloužilý veterán 2. světové války, o svých vzpomínkách z fronty příliš často nemluví. Po tom, co jednoho svátečního dne jeho nejstarší vnuk Kyle (Jonathan Bennett) shodou okolností objeví kufr, který je právě z tohoto období, se Bud rozhodne, že poví zvědavému chlapci příběh o třech náhodných věcech, které může z kufru postupně vyjmout. I dědovo vyprávění je podnětem k tomu, čím se o několik let později stane jeho vnuk. Přidá se k armádě a slouží v Iráku během operace Trvalá svoboda. I on se je sběratelem různých suvenýrů souvisejících s válkou, stejně jako jeho starší vzor... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (12)

Lukoh 

všechny recenze uživatele

Celkom vydarený snímok rozprávajúci príbeh mladého vojaka, zberateľa, ako mu jeho dedko, keď bol malý rozprával zážitky z 2. svetovej vojny podľa vecí, ktoré si odložil. Dosť sa tu prelína línia súčasnosti, detstva hlavného hrdinu a práve 2. svetovej vojny. Každý z príbehov je ale veľmi kvalitne spracovaný a myslím si, že sa pri tomto filme nudiť nebudete. Nečakajte príliš akcie, skôr veľa dramatických vojnových momentov. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Nevím proč, ale americké válečné filmy točené v poslední době jsou neskutečné sračky. To vymřeli dobří režiséři? To je málo originálních námětů? Věřím, že i s malým rozpočtem se dá natočit slušný válečný film. Tenhle film se odehrává prakticky ve dvou liniích. Vnuk sloužící v řadách US. Army v Iráku vzpomíná v irácké vojenské nemocnici po zranění střepinou na prázdniny u svého starého dědečka v době kdy mu bylo 13 let. Ten byl vojákem US. Army za druhé světové. O válce moc nemluví, ale když vnuk nalezene ve stodole vojenskou bednu plnou válečných suvenýrů, drsně ji postaví před dědu a direktivně řekne mluv! - Jinej válkou traumatizovanej děda by možná vnuka nazval nevychovaným sráčem, ale tenhle děd ( Cromwell) tu drzost považuje za cosi vyjímečného a dovolí bednu otevřít. Nabídne vnukovi vyjmutí třech jakýchkoliv věcí o nichž bude mluvit avšak o ostaních už pak nikoliv. Vnuk je tedy postupně vyjme a my se s každou věcí přeneseme v čase zpět. Poprvé do operace Market Garden, podruhé do Arden a po třetí na konec války do Říše. Z těch návratů ať si nikdo neslibuje žádné velké bitvy s nepřítelem. Akce je minimum a spíše se kecá než střílí.... Souběžně s tím zažíváme příhody (teď už dospělého) vnuka v Iráku.... Tady se opět spíše kecá než bojuje. Oproti hrůzám jako Red Rose of Normandy apod... toto dílko však bylo celkově znatelně lepší. Kladně hodnotím nálet Mustangu a Lightningu na skopčáckou kolonu, to mne mile potěšilo. Ten námět s truhlou a suvenýry šel jistě rozvinout jinak a lépe, i když co si budeme povídat se nejedná o nic originálního. Jinak ale toho není mnoho co by člověk ocenil. Kecy jsou někdy tak rádoby filozofické, až jsou blbé - nebo je nechápu. Jedno ,,moudro'' za všechny : víte čím se lidé liší od zvířat? Tím že zabíjejí na dálku.... /// -- Závěrečný záběr na americkou rodinku ve složení : voják v pouštních maskáčích, manželka, synek a dědův hrob s americkou vlajkou byl na pěst. Chápu americkej patriotismus, ale nesmí ho na mně někdo lejt kýblem... Za mne je to na dva brufeny. -------- a jeden jdu i zapít. * * ()

Reklama

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

Dobrý nápad s tím vzpomínáním a vyprávěním, během něhož to postavy i divák znovu zažívají, nicméně ten nízký rozpočet to bohužel zcela zabíjí.Zbytek je totiž levný (ve všech významech slova "levný") patos. Je to škoda, ten nápad tam byl. ()

Googooplexer 

všechny recenze uživatele

Memorial day - pamätný deň. Ale čo si mám pamätať?... Treba to porozprávať. Dávam 4, sú to veľmi dobré príbehy, no musíte si ich trochu domyslieť a vyhodiť balast, prípadne zavrieť oči a predstaviť si kvalitnejšie spracovanie. Upozorňujem, že herci sú asi ochotníci z Vizovic, vojenská akcia úbohá (mohli pozvať aspoň konzultanta amatéra), pátosu je niekoľko barelov (ide však o "memorial day", takže to som očakával, takisto aj americké vlajky ešte aj v kvetináčoch. No čo, je to pre nich niečo ako kedysi pre nás 1. máj). Najhorší je asi strih medzi scénami, poznať to hlavne v bojovej akcii. Rozpočet vidieť na každom zábere. Tiež som kedysi našiel pár vecí a vypočul si k nim niečo z WWII, na film by to však nebolo :) ()

Galerie (14)

Zajímavosti (3)

  • Základom snímky sú príbehy trojice Jeff Traxler, Kyle O´Malley a Marc Conklin. Posledný menovaný je zároveň zodpovedný aj za scenár. (MikaelSVK)
  • Film Memorial Day sa natáčal na viacerých miestach v americkom štáte Minnesota. (MikaelSVK)
  • Film je venovaný rodinám mužov a žien, ktorí slúžili v ozbrojených silách USA. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama