Reklama

Reklama

Jak prosté

(seriál)
  • Česko Sherlock Holmes: Jak prosté (více)
Ukázka z filmu 14
Krimi / Drama / Mysteriózní
USA, (2012–2019), 109 h 9 min (Minutáž: 39–46 min)

Tvůrci:

Robert Doherty

Hudba:

Sean Callery

Hrají:

Jonny Lee Miller, Lucy Liu, Aidan Quinn, Jon Michael Hill, John Noble, Ophelia Lovibond, Nelsan Ellis, Jordan Gelber, Ato Essandoh, Desmond Harrington (více)
(další profese)

Série(7) / Epizody(154)

Excentrický detektiv Sherlock Holmes a jeho střízlivá společnice doktorka Joan Watsonová tvoří moderní dvojici, která řeší ty nejnemožnější případy newyorské policie. (SkyShowtime)

Videa (30)

Ukázka z filmu 14

Recenze (185)

Elyssea 

všechny recenze uživatele

Porovnávat tohle s BBC Sherlockem je jak srovnávat hrušky s jablkama. Elementary je postavené na úplně jiném základu. Nehraje si s obrazem tak jako Sherlock, ale hlavně dynamika vztahu Holmes-Watson je úplně jiná. Pryč je sherlockovský queer-baiting a máme tu ryze platonické přátelství mezi mužem a ženou. Žádné sexuální jiskření, potlačovaná přitažlivost - Holmes a Watsonová jsou tu jen a pouze blízcí přátelé. Neuvěřitelná vzácnost. A světe div se, funguje to. Navíc Watsonová tu není jen katalyzátor převratných myšlenek, ale taky si dovolí přijít na něco sama. Hlavně je to neuvěřitelně dobře napsaná a zahraná ženská postava. Má svoje "kick-ass" momenty, ale jinak se vymaňuje ze škatulky drsňaček, které mnozí zaměňují za "silnou" ženskou postavu. Proto je ohromná škoda, že hromada lidí tenhle seriál odstřelí kvůli předvídatelným kriminálním zápletkám (tímhle třeba Castle trpí taky). Závěr první série hlavně notně nabere na tempu a na druhou sérii navnadí. // Druhá série bohužel začíná dobře, aby v závěru vyšuměla do ztracena. // I začátek třetí série se trochu hledá, ale v půlce už to šlape poměrně dobře. Jen mě udivuje to nemilosrdné odsekávání možných zajímavých záplatek. // Čtvrté sérii vyloženě prospělo zapojení padre Holmese zejména díky skvělému projevu Johna Noble. Cenu otce roku dostal už za Denethora, Morland je taky vážným kandidátem na tohle ocenění. Intriky kmeta z klanu Holmesů jsou totiž uhlazené a noblesní, na svých rukou krev nikdy nenajdete. Proto je škoda, že jak je u Elementary špatným zvykem, je velmi dobře rozjetá zápletka vyřešena trochu nijace. Úhlavního protivníka se vyplýtvali na tři závěrečné díly a to je i vzhledem k obsazení trochu škoda. Vztah mezi Sherlockem a Joan je stále ještě přátelský (díky bohu za ty dary) a díky nim dvěma mě stále baví se na Elementary dívat. Jen Clyde se dlouho neukázal. Od té doby, co ho uložili k zimnímu spánku do ledničky po něm není ani vidu ani slechu. A to je u mě velké mínus! //Šestá série měla být poslední a tak se zápletka natáhla z třinácti dílů na dvacet jedna. Příliš to nevadí, tvůrci takto mohli alespoň naplánovat cameo každé důležitější postavy (zejména Sherlockových Irregulars a Alfreda a hlavně Clyda!) a některé linky uzavřít, třebaže hopem (Mycroft je vyřešen hodně na dálku). Hlavní protivník je minimálně zajímavý v tom, jak se zvládne Holmesovi a Watsonové naroubovat do života, jeho destrukce se zároveň stává destrukcí celé newyorské sestavy. Co mi ale nepasovalo bylo náhlé probuzení potřeby mateřství u Watsonové, protože už samotná jeho příčina a provedení jsou nešťastné (naštěstí se ale žádné dítě zatím neukázalo). Vzhledem k uzavřenému konci jsem ale zvědavá, jak se tvůrci vypíšou z téhle slepé uličky. Teď už jim totiž jen zbývá konečně dostat zpátky Moriarty. ()

Dreadd 

všechny recenze uživatele

Celý projekt vypadá jako skvělá ukázka americké nadutosti, protože ve chvíli kdy začne britský Sherlock dobývat žebříčky oblíbenosti, protože je nejen kvalitním seriálem sám o sobě, ale klaní se Holmesově osobnosti a metodám, přichází americká verze téhož tématu, přičemž byl detektiv přesunut nejen čase, ale i v prostoru, zde konkrétně přestěhován do New Yorku, z Johna se stala Joan, protože co by to bylo za seriál bez sexuálního napětí. Dobře, hlavní představitel docela zapadá, přesto ale nemá šanci vystoupit ze stínu Cumberbatche a když si zadáte Lucy Liu do Googlu, tak se smíříte i s ženským Watsonem asijského původu. Ale chybí tu jedna elementární věc. Sherlock Holmes totiž není jenom podivín, ale Holmesem ho dělá i jeho dedukční schopnost, přičemž si při jeho závěrech občas řeknete: "Sakra, jaktože jsem si toho taky nevšimnul?" a jindy jenom užasle zíráte. Zato v americké verzi je to spíš: "Tohle musel vyvěštit z křišťálové koule tak křišťálově čisté jako byly kdysi příjmy pana premiéra Grosse." A je mi celkem jedno, jestli je to neschopnost scénáristů nebo nějaké zjednodušení pro mentalitu amerického obyvatelstva a docela pochybuji, že by se to časem mohlo zlepšit. ()

Reklama

Lucindajet 

všechny recenze uživatele

3 dny strávený sjížděním třiceti dílů zapříčinilo že u osmého dílu druhé série jsem všecko dedukovala o chlup dřív než mi to po americku polopaticky vysvětlili. Doufám že jsem se nevyšlechtila a nebude to pro mě teď moc nudný a prostý :)) Ne, nějaký prznění klasiky neřeším a v tomto případě mi ani nepřišlo. Naopak, potetovanej Sherlock co sdílí mou slabost pro šílený ponožky, límečky a má stejný boty mě nemoh jinak než padnout do noty. Naopak Lucy by mohla přestat chodit i k snídani v podpatcích. (Ne, nesleduju to kvůli botám ale když to prostě bije, kdo by v tom chodil po ránu.). Tohle zamíchání předlohy je odvážný ale ne nepovedený, případy jsou taky vesměs zajímavý a různorodý, jen Moriarty proplul tak rychle že moc nevyčníval, což myslím že by zrovna měl ale stejně se mi nelíbil (a ani by nemoh) jak ten britskej (protože ten je nej) tak mě to nebolí.Tak. ()

golfista 

všechny recenze uživatele

Skalní příznivci anglického Sherlocka (kterého mám mimochodem moc rád !) asi ohrnou nos. Tuhle "legendu" ale amíci nepošlapali zdaleka tak nechutně jako jako jiné evropské hrdiny. Tenhle Sherlock je charizmatický, sympatický a hlavně to "jiskření" mezi ním a Watsonem dostává díky ženské roli daleko zajímavější rozměr. ... A kvalita seriálu kupodivu stále roste (v cca půlce druhé série) ()

SaNcHeZ_cz 

všechny recenze uživatele

Hodnocení po pilotu. Ta třetí hvězda je za potenciál Tvůrci udělali jedno jediné dobré rozhodnutí a to, že seriál nepojmenovali jménem hlavního protagonisty. Slušné, ovšem scenáristicky poněkud pochybné a tak se bojím o výsledek série jako celku. Po prvním díle to ovšem nevypadá zase tak špatně jako jsem se obával před premiérou. Jonny Lee Miller je nepřekvapivě v moderním odvaru britského génia slušný, stejně jako jeho asistentka. Zásadním kamenem úrazu tak zůstávají možnosti autorů, které buď seriál udrží v této koukatelné lehce nadprůměrné rovině, nebo jej odsoudí do propadliště dějin. ()

Galerie (1 263)

Zajímavosti (18)

  • V 10. díle 1. série hraje Holmes (Jonny Lee Miller) na místě činu na klavír bez latexových rukavic. Jakmile přestane hrát a ukáže do místnosti, má rukavice nasazené. (soarka)
  • Postava Dr. Joan Watson (Lucy Liu) nosí v seriálu hodinky Jaeger LeCoultre Reverso. (Roland Sands)
  • Poprvé v historii všech příběhů o Sherlocku Holmesovi je postava Watson (Lucy Liu) ženského pohlaví. (ing.Frosty)

Související novinky

Pokračování Shazama našlo záporačku

Pokračování Shazama našlo záporačku

13.04.2021

Herečka Lucy Liu (Kill Bill, Kung Fu Panda) hlásí návrat do první ligy, objeví se totiž jako záporačka v pokračování komiksového blockbusteru Shazam! Fury of the Gods od studia Warner Bros. Liu… (více)

Čeká nás Trainspotting 2?

Čeká nás Trainspotting 2?

08.09.2015

O pokračování kultovního Trainspottingu se mluví už mnoho let. Irvine Welsh, autor románové předlohy, sepsal už v roce 2002 sequel nazvaný Porno. A režisér Danny Boyle (Sunshine) je od té doby… (více)

Mladý Sherlock a návrat do pyramidy hrůzy

Mladý Sherlock a návrat do pyramidy hrůzy

26.11.2012

Ještě těch moderních variací na klasickou detektivku z pera Arthura Conana Doylea nemáte dost? Pak vězte, že po Sherlocku Holmesovi s Robertem Downeyem Jr., televizním Sherlockovi s Benedictem… (více)

Reklama

Reklama