Reklama

Reklama

Původ konspiračních teorií

  • Česko Nástup konspiračních teorií (více)

Obsahy(1)

Američané věří, že jim vláda neřekla celou pravdu o teroristických útocích 11. září 2001. Britové jsou zase přesvědčeni, že smrt princezny Diany nebyla nešťastná náhoda. Podobné je to s atentátem na JFK nebo s existencí UFO… Je spousta událostí, o nichž si lidé myslí, že jim o nich vlády předkládají zkreslené a nepravdivé informace, a mnohdy jsou tak ochotni uvěřit nejrůznějším konspirativním teoriím. Nedůvěra k vládě tak vytvořila kulturu pochybnosti a někteří lidé začali hledat pravdu jinde. Snímek Nástup konspiračních teorií poukazuje na psychosociální a filozofické kořeny konspiračních teorií a zkoumá, kdo a proč má sklon věřit právě jim. (Kino Svět)

(více)

Recenze (5)

nudlis odpad!

všechny recenze uživatele

1000x opakovaný lži z jinejch rádoby "konspiračních dokumentů", akorát se to tentokrát jmenuje "Conspiracy Rising". Ztráta času. ()

QuietRioT odpad!

všechny recenze uživatele

Už aj elita si začala uvedomovať, že ľudia nie sú až taký sprostý a začínajú sa zaujímať a dokonca si dovoľujú aj pochybovať o univerzálnej pravde. Toto s dokumentom nemá čo robiť, je to čistá propaganda. Argumentmi nad ktorými sa zastavuje mozog, začína kypieť krv a tiecť pena z papule sa pokúšajú utvrdiť ovečky, že "konšpirátory" sú zaostalí jedinci bez štipky zdravého rozumu. Výklady ako že ľudia sú geneticky prispôsobený a evolučne predurčený veriť tvz. konšpiračným teóriam sú len špičkou ľadovca. A kľudne sa vám pod to podpíše aj 200 vedcov, keď si tým naplnia vrecká. Presne toto elity potrebujú. Aby im ľudia slepo verili a aby konšpirátorov vykreslili ako vysoko nedôveryhodných. Tak si skúste urobiť svoj vlastný názor, neberte do úvahy ani jednu stranu a z voľne dostupných materiálov na internete si dokážete urobiť vlastný názor. ()

Reklama

cienfuegos 

všechny recenze uživatele

Dnes jsem objevil díky odkazu svého kamaráda Standy tento kratší kanadský film "Conspiraci Rising". Jen mne dost zmátlo, že na Facebooku je uváděn pod názvem "New World Order - hromadné zločiny a neustále utajované pravdy." Je ale skvělé, že na rozdíl od spousty jiných dokumentárních filmů kolem nejrůznějších konspiračních teorií je tento česky dabován a to docela dobře. Některé věci zde kanadskými tvůrci uváděné jsou možná diskutabilní, ale třeba 11/9 či JFK nejsou vlastně vůbec konspirační teorie, ale zcela jistě holá pravda. Fakta jsou fakta, a ani Bush junior s tím nic neudělal s armádou poradců a tajnech služeb za zadkem. Pokud nepovažujeme za vítězství které v této mediální válce utrpěli na záladě goebelsovského hesla, že stokrát opakovaná lež se po stoprvý stává pravdou. Konspirační teorií tedy nazývejme oficální US verzi a la George W. Bush navíc podanou s dovětkem, že každý stát v každém koutě světa se dnes musí rozhodnout, buď jde s námi nebo proti nám. Když si Bush junior lehal do rakve ke kostem slavného indiánského vůdce a rebela Geronima, škoda, že velký náčelník ho nemoh nakopat do spodní části jeho těla jako ostatní členy sekty Skull and Bones. A že by si to tihle syčáci fakt zasloužili i s tím jejich Novým světovým pořádkem. ()

liborek_ 

všechny recenze uživatele

Poměrně slabý pokus o průzkum fenoménu konspiračních teorií a jejich já-to-vím-nejlíp-a-ty-jsi-důvěřivá-ovce vyznavačů. Celkem pochopitelně se dokument zabývá jen několika nejreprezantativnějšími teoriemi (např. klasická teorie o 9/11 Inside Job nebo ufoni v Roswellu) a nepitvá se únavně v jejich detailech, ale raději se zaměřuje na jejich původ, charakter a profily jejich vyznavačů. Ale i přes bohatý materiál, který vědci (z oblasti přírodních věd, psychologie i filosofie vědy) za desítky let o tomto fenoménu nashromáždili, dokument je ve své argumentaci poměrně krotký a místy nepřesvědčivý (a taky sterilní a nudný). Míří sice správným směrem (většina konspirací má svoje stále stejné zákonitosti a jejich vyznavači velice podobné některé psychologické rysy), ale nebýt nekolika vstupů Michaela Shermera, který naprosto konkrétně a vtipně demaskuje omezenost konspiračních teoretiků, dokument by byl takřka nekoukatelný. Ale jak si pročítám těch pár komentářů tady, některým konspiračním jedincům dokáže i takto slabý pokus vyrazit penu z papule, aby se vzápětí začali s prskáním sobě vlastním ohánět mozkem, vlastním názorem a zaručeně pravdivými materiály volně dostupnými na internetu... :-) Aneb jak to hezky vystihla jedna z mluvících hlav tohoto dokumentu - Konspirační teoretici jsou ti vůbec nejmenší skeptici, protože uvěří všemu, co souhlasí s jejich teorií a zdánlivě ji podporuje. Označení "ovce" z úst těchto lidí pak dostává velmi vtipný význam... ()

Tryskomyš 

všechny recenze uživatele

Dnes jsem zrovna chytila díl, kde se mluvilo o smrti Lady Di, což mě zajímá absolutně nejvíc. A o mimozemšťanech. Bezesporu chytlavé a zajímavé vyprávění. ()

Galerie (14)

Reklama

Reklama