Reklama

Reklama

Colin Firth, oblíbený představitel upjatých Angličanů z řady romantických komedií tentokrát mistrovsky ztvárnil skutečně dramatickou roli. Britský důstojník Eric Lomax padl během 2. světové války do japonského zajetí, kde zažil nejen nepředstavitelnou dřinu a hladovění při stavbě železnice, ale také děsivé mučení. Film Koleje osudu sleduje jeho osud za války i mnoho let poté. Potkává ženu, o níž ani nesnil, vezme si jí a s pomocí jejího citu se s tehdejšími zážitky snaží vyrovnat. S podporou své ženy Patti (Nicole Kidman) a nejlepšího přítele Finlayho (Stellan Skarsgard) se vydává do Thajska po stopách svého utrpení. Na místě zjistí, že jeho tehdejší trýznitel, důstojník Takaši Nagase (Hiroyuki Sanada), stále žije. Touha po pomstě ho žene do Japonska, aby svou noční můru konfrontoval a za jakoukoliv cenu se jí navždy zbavil. (Bontonfilm)

(více)

Videa (20)

Trailer 2

Recenze (224)

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Myslím si, že kdyby film neměl nálepku "based on true story", tak po něm ani pes neštěkne, přestože většina obyvatelstva zřejmě tuší, že takhle nějak, ba i mnohem hůř to za války chodilo. Film jsem vyhledal zejména kvůli hlavní roličce, kterou si bravurně střihl Colin Firth a jednak díky válečné tematice. Kdyby se jednalo o romantickou sračku, tak Firth neFirth, vysral bych se na to. Tenhle snímeček tu výše zmíněnou romantickou sračku nezanedbatelnou část stopáže připomínal. Naštěstí se včas dostalo na nádherné vzpomínky z ozdravného pobytu kdesi z okolí řeky Kwai. Zřejmě divákům byl dodán k nahlédnutí jen ten lepší materiál. Na šikanování nebohého Lomaxe se vystřídaly zástupy žlutých rukou, ale skoro bych dal až tu svoji bílou do rozpáleného ohně, že žádné z těch žlutých rukou nebyl vlastníkem ukřivděný tlumočník Masemeno Nasaku, nebo jak mu nadávali. Samozřejmě, že i pan Masemeno Nasaku byl mučení součástí, ale myslím, že si Lomax mohl najít jinou živou oběť, u které by si nemusel házet mincí, jestli svoji rambokudličku použít, či nikoli. Moje divácké smysly bylo do značné míry neuspokojeny. Přesto film sračkou rozhodně není. 2 *. ()

Omnibus 

všechny recenze uživatele

Tak strhující příběh podle skutečných událostí o vině, trestu, odpuštění a vykoupení... a tak odtažitý, suchopárný a pouze popisný film byl podle něj natočen. Standardně dobrá Nicole Kidman, Colin Firth se svým válečným traumatem je uvěřitelný a japonský mučitel, důstojník Nagase, se za své válečné zločiny přesvědčivě stydí, ale co je to platné, když mě jejich příběh ani na malý okamžik nedostal „k sobě na plátno“. Natočit řemeslně zručně tu hnusnou džungli, hnusné Japončíky a šílený vražedný pracovní lágr, kde lidský život neměl cenu ani jediného železničního pražce, to samo o sobě k vybuzení empatie nestačí. A finále? Konečně sedí Eric Lomax u stolu proti svému mučiteli... ale nezeptá se: „Měl jsi z toho mučení radost? Věděl jsi že pácháš zlo, ale užíval sis to? Jak by ses teď pomstil, být na mém místě?“ A podobné otázky na tělo. Takže ani nedostane žádnou drsně pravdivou odpověď, jakou dostala například Sigourney Weaver od svého mučitele a znásilňovače Bena Kingsleyho ve filmu Smrt a dívka (tohle doporučuji jako daleko působivější film o pomstě a odpuštění). ()

Reklama

Marrdaa 

všechny recenze uživatele

Tohle mě opravdu zasáhlo, nebo spíš málem trefilo... Nechal sem se obalamutit i stopáží, je to totiž asi nejdelší film, co sem kdy viděl. A že má silný příběh ? Ale kdepak. Na rozuzlení sem čekat nemusel, je jasný od začátku, o co tu fárá. Tak alespoň ty herci to mohli zachránit ? No dobrá, chlapy průměr a Nicole si u mě upevnila pozici nejvíc nepřesvědčivý aktérky na světě v životě navždy 4eva ! ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Slušná životopisná dráma so zaujímavým príbehom, veľkým odkazom a fantastickým Colinom Firthom. Úvod bol síce pomalší a dejová linka hneď nezaujme, ale od miesta kde začnú flashbacky, už príbeh nepustí. Škoda len toho konca, zdal sa mi troška silený, mierne patetický a teatrálny. Tiež niektoré veci, ktoré som chcel vo filme počuť som nepočul a naopak. Celkovo mi záverečný dialóg nesadol, mám pocit, že sa do toho dalo vložiť viac, po obsahovej aj emocionálnej stránke. Tiež som nepochopil, prečo Eric Lomax označil za hlavného mučiteľa práve Takaši Nagaseho, keď bolo zjavné, že ho vlastne mučil ten druhý. 70/100 ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Naprosto precizně rozjeté drama muže, který si za války prošel soukromým peklem. Po boku Stellana se nechtěl Colin nechat zahanbit a dokopal s k zatím nejlepšímu životnímu výkonu. A pak přijde rána mezi oči i pod pás a divák leží knockoutován ve výkalech patosu a kanou na něj japonské slzy. Proč? Proč někdo natočí skvělý film a pak si ho sàm pohřbí nesmyslným, nelogickým, ale o to patetičtějším závěrem? ()

Galerie (61)

Zajímavosti (20)

  • Eric Lomax svou knihu, podle které je film natočen, napsal na základě vlastních zážitků z barmského pracovního tábora. (Terva)
  • V záverečnej scéne, keď Eric Lomax (Colin Firth) objíma Patriciu (Nicole Kidman), jeho hodinky ukazujú 6:30, aj keď sa scéna odohráva uprostred dňa. (Arsenal83)

Reklama

Reklama