Reklama

Reklama

Záhada letu Bílého ptáka

(TV film)
  • Francie Le Mystère de l'Oiseau Blanc

Obsahy(1)

8. května 1927 z letiště Le Bourget u Paříže odstartoval dvoumístný letoun nazvaný Bílý pták. Jeho kapitánem byl Charles Nungesser, letecké eso z první světové války a zanícený propagátor letectví, navigátorem byl zkušený aviatik Francois Coli. Jako mnozí před nimi - a jeden mladý muž krátce po nich - podlehli vábení ceny, kterou vypsal bohatý podnikatel Raymond Orteig. Měla připadnou tomu, kdo bez mezipřistání přeletí buď z New Yorku do Paříže nebo opačným směrem. Před startem těžce naloženého stroje se francouzští letci ještě zbavili dvou set litrů benzínu a vysílačky. Možná, že právě to se jim stalo osudným. Jak jejich let skončil, není dodnes jasné. Patrně se jim podařilo doletět až ke kanadskému pobřeží. To však jsou pouhé dohady a seriozní informace o konci Bílého ptáka nebudou už patrně nikdy k dispozici. Prokázaným faktem ale je, že 22. května 1927, dva týdny po odletu Nungessera a Coliho, přistál na stejném pařížském letišti jejich rival - kapitán Charles Lindbergh - po svém historickém letu z New Yorku. A ve víru oslav svět na Bílého ptáka zapomněl... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (3)

sator 

všechny recenze uživatele

Poprvé jsem se dozvěděl o"ptákovi" z povedeného dokumentu o přeletu Lindeberga, a tak tento-taktéž povedený- dokument doplnil, mezeru ve vědění (než to zase zapomenu :)) ()

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

Zajímavý dokument o letcích, dobrodruzích z dnešního pohledu minimálně sebevrazích, o nichž se neví. O Lindbergovi mnozí v souvislosti s létáním (snad) slyšeli, ale jakýsi Nungesser, ex-válečné eso es, a navigátor Coli, o těch ví jen historici, a přitom právě Lindberg neměl daleko tomu, stát se opomenutou epizodkou historie. O Nungesserově životě a možných důvodech heroického cíle vypráví několik zanícených aviatiků, kteří doplňují moc dobře udělaný film. Právě to, že se nikoliv zbrkle, ale promyšleně a filmově skáče z minulosti do současnosti, od počátku Charlesovy slávy po poslední let a stále dokola dělá z dokumentu něco, co udrží pozornost a nenudí. Navíc je podkresem fakt pěkné hudební téma, byť o autorovi jsem se v titulcích nedočetl. Podle minimálně tohoto dokumentu by stálo za to udělat celovečerní film o životě i nikdy neověřeném konci láskou zklamaného, zapomenutého a zadluženého bývalého brilantního válečného letce, dobrodruha, bohéma a blázna. Ale kdo z dnešních diváků by šel na film o životě někoho, o němž nikdy neslyšel... ()

Reklama

Rudyamon 

všechny recenze uživatele

Zajímavé komentáře k filmu: Opět další dokument, ve kterého komentování jsem první ... :-) Dokument vypráví o dvou letcích, kteří podnikli let, který mohl změnit historii a to doslova. Paradoxně, i když s největší pravděpodobností doletěli bezmála do cíle (no, minimálně přeletěli oceán ...), už navždy zůstanou jenom "ti jiní". Charles Nungesser a Francois Coli vstoupili do historie, jen jinak, než mysleli. Dokument je dělaný na přeskáčku - příprava na let, minulost a hledání vraku, vše se prolíná a doplňuje. Je to další ze záhad historie, která už asi nebude mít žádné řešení a zbydou jen ty dohady. Dokument nepochybně stojí za shlédnutí, najdete ho zde. 5 hvězdiček - 100% a hezká a zajímavá myšlenka na konec: "Charles Nungesser byl muž, který se smrti nebál, ale žít neuměl ... ()

Galerie (2)

Reklama

Reklama