Reklama

Reklama

Neviditelná válka

(festivalový název)
  • USA Invisible War, The
Trailer

Obsahy(1)

Režisér Dick Kirby se ve svých oceňovaných dokumentech This Film Is Not Yet Rated nebo Twist of Faith zabýval problémem zneužívání moci v ratingových úřadech a v církvi. Tématem jeho nového filmu je častý, ale dobře utajovaný jev znásilňování žen v americké armádě. Oběti sexuálních útoků podávají svědectví nejen o poměrech ve vojenské službě, ale také o nemožnosti domáhání se trestu a odhalení pravdy. (MFDF Ji.hlava)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (18)

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Zvláštny ukecaný dokument o znásilneniach v americkej armáde. Obetí je na stotísíce. Páchatelia sú v prevažnej väčšine nepotrestaní. Nie je to len byrokraciou, ale najmä karierizmom, rodinkárstvom a kvôli mnohým dôvodom, na ktoré sa v dokumente poukáže. Ten tiež ukazuje všetky možné traumy, ktoré obete prežívajú. Štýl dokumentu je, že všetko počujeme od zväčša od obetí a je v ňom aj mnoho zbytočných scénok. Po čase však začne otravovať a môže to byť umením pre ľudí dopozerať s plným vnímaním, nemusíte mať navyše z toho nejaký ucelený pohľad z vecí, čo robiť v prípade ak vás niekto bude chcieť znásilniť, ako tomu predísť, čo robiť v prípade ak sa to stane, ako to prijať a vysporiadať sa s tým, príde mi to len také vzbudzovanie svedomia u nadriadených aj keď práve tam nejak často nepochodia. Inak mi je zle z toho ako vidím ako stále kvetnato ospevujú svoju Ameriku, službu vlasti v armáde a pritom si neuvedomujú samú podstatu armády. ()

gezper 

všechny recenze uživatele

Vážné nepříjemné téma zpracováno ne úplně vysloveně špatným, ale trochu chladným způsobem, a samozřejmě z amerického pohledu (nejvíce prolog a epilog). O něco kratší by to neškodilo, ke konci začne docházet dech a celkově to není (možná i díky velké rozmělněnosti do spousty hodně si podobných příběhů) tak úderné, jak by si to zasloužilo. Samotné příběhy jsou pochopitelně silné, smutné, ovšem jen obsah vždy nestačí. [50%] ()

Reklama

reqiuem 

všechny recenze uživatele

Dokument snažící se jít do hloubky problému znásilnění v americké armádě, která se po něm jeví vším, ale rozhodně ne idilickou vesnicí plnou mravně a sexuálně neporušených jedinců. V Americe dosahuje touha vlastnit zbraň nebo si jít zastřílet do války ve jménu vlasti pozoruhodně absurdních rozměrů. V určité chvíli převládne nad touhou dokončit své vzdělání a jít bojovat za stýčka Sama. Je dobře, že něco podobného bylo natočeno, protože to nahrává pacifistickým dialogům, které od teď nemusejí používat obrázky fyzicky zmrzačených veteránů, ale veteránek, které jsou zmrzačeny psychicky a to je něco mnohem víc sugestivnějšího. I přes autentické rozhovory a množství těžko ověřitelných dat se ale nelze zbavit dojmu, že celou věc sledujeme až příliš z povzdálí a nezúčastněně. Paradoxně tak víc než o znásilnění se dovídáme mnohé o americké povaze a sebelítosti pramenící z přespříliš dlouho vtloukáného způsobu uvažování. // Poslední zbraní dneška jsou bojové dovednosti amerického vojáka, připraveného bojovat kdekoliv na světě, bránit svou zemi a vás, americký lid, proti nepřátelské agresi.Pokud by někoho téma opravdu zajímalo, může se na něj podívat i z jinýho-dramatickýho a nutno přiznat, že celkem zajímavýho pohledu seriálu Last Resort, konkrétně dílu 1x08. ()

F.man 

všechny recenze uživatele

Palčivé téma, které je opravdu silnou kávou. Jen nechápu proč se dokument zaměřil pouze na výpovědi obětí a nešel trochu dále. Bude znít asi blbě, ale hodina a půl zážitků znásilněných žen na dokument dnes nestačí. Námětově tak opravdu palčivé téma, o kterém stojí za to mluvit a řešit, dokumentárně však docela slabé. ()

neoBlast 

všechny recenze uživatele

Dokument silný hlavně sugestivními výpověďmi i palčivým tématem, kde je pevně dána "ta správná morální pravda" věci. Osobně mi vadila nesourodá vizuální stránka (některé rozhovory jsou správně vypulírované, jindy je segment natočen na domácí videokameru) a slabší druhá polovina okolo soudního procesu. 65 % ()

Galerie (12)

Související novinky

Oscars 2013 - výsledky

Oscars 2013 - výsledky

25.02.2013

Letošní udělování cen Akademie máme za sebou. Diváci i přímí účastníci slavnostního večera zřejmě přežili ostrý humor letošního moderátora Setha MacFarlanea. Kromě tradičního vzpomínání na ty, kteří… (více)

Oscarovým nominacím vládne Lincoln a Pi

Oscarovým nominacím vládne Lincoln a Pi

10.01.2013

Nikoho asi nepřekvapí, že se žádné překvapení nekoná. Letošní nominace na Oscary jsou opět nudně konzervativní a předvídatelné. Emoce opět budí spíš nenominování některých filmů – fanoušci Temný… (více)

Reklama

Reklama