Reklama

Reklama

Křehká identita

Trailer 1

VOD (1)

Obsahy(1)

Zuzana Piussi byla na sklonku loňského roku obviněna z několika trestných činů. Její dokument Krehká identita ukazuje proč. Neodbytně a se sžíravou ironií totiž sleduje národovecké slovenské hnutí a ukazuje nám, že nacionalistický patos je v zemích s pošramocenou kulturou sice směšný, ale rozhodně ne okrajový. Vydejme se tedy na pouť do kolébky civilizace, která je samozřejmě kolébkou slovenského národa... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (39)

Cimr 

všechny recenze uživatele

Slováci jsou malý národ a snad i proto jsou hrdí na jakéhokoli velikána, příliš nezáleží, jestli to byl Štefánik, Tiso nebo Jožo Ráž, kterému vypadl na dálnici mozek z hlavy. Právě do tohoto podivného hurá-slováctví dokument Křehká identita šije a to je jen dobře. Zuzana Piussi si (jak je jejím dobrým zvykem) vybrala především skvěle kontroverzní téma. A i zde uplatnila svoji metodu jen ukázat, nesoudit, nedovysvětlovat. Z určitého hlediska je to sympatické - režisér nemanipuluje s divákem a nevnucuje mu svůj názor. Já osobně mám však radši dokumenty angažovanější. Představme si totiž třeba modelovou situaci, že tento film zhlédne někdo, kdo netuší, kdo to byl Jozef Tiso (například žák při školním promítání). Může pak být zmaten ze scény, v níž se muži hádají o jeho odkaz a třeba se nevědomky i přidá na ,,špatnou" stranu. Kvalita stylová navíc není bůhvíjaká - kamera se třese, do záběru lezou mikrofony, aktérům není rozumět... Režisérka říká, že to je daň za autenticitu - záběry neopakuje, nenutí lidi, aby mluvili víc nahlas a podobně. V tom jí lze jedině fandit. Přesto ale takový dokument tak trochu působí, jako kdyby ho mohl natočit každý. Stačí jen sehnat partu potrhlých exotů... ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Zaujímavý dokument, ktorý stojí a padá na obmedzenej zručnosti a talente Zuzany Piussi. Na jednej strane je fascinujúce, že dokázala preniknúť do niektorých autentických častí slovenského nacionalizmu/ľudáctva. Napriek jej známej politickej profilácii si dokázala získať dôveru ľudí ako sú Pánis, Ďurica či Tkáč. Rovnako je sympatické, že s výnimkou psycho výletu do Albánska, sa nesnaží o lacný výsmech, ale skôr autenticky vykresľuje dané prostredie. Problémom je, že zachytila len jeden maličký výsek z celej problematiky, v žiadnom prípade nejde o dostatočne obsiahly dokument o téme a zďaleka nerozpráva o "identite slovácstva" ani len z pohľadu týchto neoľudákov, ale iba túto tému jemne nahryzla. Dokument vyžaduje veľkú dávku znalosti problematiky, pre človeka, ktorý nevie, kto je kto, môže vyvolať veľmi odlišné pocity. Preto nechápem tie anglické titulky (ktoré sú mizerne preložené). Každopádne je to určite zaujímavý dokument a vhodne využitá hodina života. ()

Reklama

klerik 

všechny recenze uživatele

Netuším, čo chcela režisérka povedať. A tuším, že to nevedela ani ona. Opäť výsmech mojho ponímania dokumentárneho filmu. Dokument by nemal byť o názoroch. Myslím tým o názore jednej strany. Piussi sa pokúsila zatlačiť na diváka, aby nesúhlasil s postavami vystupujúcimi vo filme, ale akosi to nefunguje. Pretože je to nátlak. Celkovo sa tu neargumentuje, je tu cítiť len emóciu tvorcov. Ak to mal byť film o Slovenskom štáte, alebo o ľudáctve, alebo o nacionalizme - to naozaj nemáme lepšie a vážnejšie konflikty, ktorými sa dá na túto časť našej histórie i súčasnsti poukázať? Príliš slabé scény nedokážu navodiť ani len náznak toho, že ide o nejaký spoločenský problém. Zosmiešniť pár neškodných ľudí nestačí. Treba ísť hlbšie k podstate. Chcelo by to gule... ()

Vodnářka 

všechny recenze uživatele

Kam se hrabou naše rukopisy! Slováci to dotáhli dál, zabrali si Svatopluka, pořádají výboje do Maďarska, jejich země...a ta slovenština, první slovanský jazyk, že, centrum všech Slovanů, kolébka všech a všeho...a Velká Morava? To bylo Slovensko, přeci! Znělo by to vtipně, problém je, že tento extrém se netýká jen pár bláznivých žen, které valí klíny do hlavy zmateným Moldavcům, slovenský nacionalismus je naopak hodně ožehavé a nepříjemné téma a snad i lehce doutnající hrozba... Zuzana Piussi do něj odvážně, i když ne stoprocentně komplexně šťourá a snad nezůstane jedinou, kdo s tímhle tématem vyjde ven... ()

dr.horrible 

všechny recenze uživatele

Super komédia v boratovskom štýle. Nerád citujem v komentároch iných užívateľov, ale Radko to vystihol takmer presne: "Exponenti ľudáctva". Akúrát by som to trochu poupravil; "exponenti chudáctva" by boli presnejší. Znie to lepšie a výjde to za jedno. Neskôr asi napíšem viac, teraz sa z toho výplachu, plného fašistickej demagógie, privlastňovania, upravovania a velebenia úbohosti historických vrahov, musím na chvíľu vrátiť do reality. A Paška showman je vrcholom, nehovoriac o rituálnych spevoch, ktoré tí tuponi tiež praktizovali.. ()

Galerie (6)

Reklama

Reklama