Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příběh se odehrává ve fiktivním australském pobřežním předměstí, kde je oblíbeným sportem mladých surfování. Stejně tak i Jareda (Laurence Breuls). Právě prožívá svou první opravdovou lásku s Rachel (Jessica Napier), a do Blackrock se po 11 měsících vrací místní surfařská legenda Ricko (Simon Lyndon). Jared mu přichystá v lokální klubu uvítací párty, kde alkohol teče proudem a mladistvé nikdo nehlídá. Tragédie na sebe tak nenechá dlouho čekat. Jared je na pláži svědkem, jak jeho 4 kamarádi, včetně Rachelina bratra Tobyho (Heath Ledger), znásilní 15-letou Tracy Warnerovou. Dívce ovšem nijak nepomůže a ona je ještě tu noc nalezena mrtvá. Zpráva se hned prostřednictvím médií roznese po celém národě. Místní reagují různě - surfaři žijí, jakoby se nic nestalo, Tracyina nejlepší kamarádka Cherie (Rebecca Smart) se začne chovat agresivně a Rachel musí čelit faktu, že ze znásilnění byl obviněn i její bratr Toby. Jared je rozpolcen - má policistům vypovědět, co viděl, nebo má chránit své kamarády? (Nine)

(více)

Recenze (2)

castor 

všechny recenze uživatele

Australské pobřeží, láska k surfařským prknům i nezávazným radovánkám. Jednu takovou připraví místní mladík pro surfařskou legendu, která se vrací do města. Jenže party se zvrtne a hlavní hrdina je svědkem skupinového znásilnění na pláži. Ještě tu noc je navíc dívka nalezená mrtvá. Stojí tak před těžkým rozhodnutím: má mlčet nebo zradit přítele? Z dnešního pohledu se kromě solidního vykreslení života mladých lidí jeví nejzajímavější role jednoho z násilníků, kterého ztvárnil Heath Ledger. Místy je obtížné si ho na plátně vůbec povšimnout, zdaleka tak ještě neměl příležitost prokázat svou všestrannost. Každopádně šlo o úlohu před jeho průlomem v krimikomedii Two Hands, kde naplno prokázal své herecké kvality. Nicméně Blackrock natočil australský režisér Steven Vidler (mimochodem právě v Two Hands hrál Ledgerova zesnulého staršího bratra) podle skutečné události. ()

Zajímavosti (2)

  • Role Tobyho v Blackrock byla Heathova první pořádná role po několika účinkování v různých seriálech. Heath hrál jednoho z opilých chlapců, kteří znásilní Tracy. Když se ho v roce 1999 zeptali na tuto roli a zda pátral po skutečném případu Leigh Leigh, odpověděl: "Vážně ne, Nick (scénárista) chtěl, abychom se odprostili od skutečného příběhu, takže jsme se drželi scénáře filmu, který respektoval rodinu Leigh Leigh." (Nine)
  • V roce 1997 natočil australský režisér Steven Vidler film Blackrock inspirovaný skutečnou událostí: 3. listopadu 1989 byla na plážové party ve Stocktonu (Nový Jižný Wales) nedaleko Newcastle v Austrálii znásilněna a zavražděna 14letá dívka Leigh Leigh. Důkazy svědčily proti 10 mladíkům, ale jen jeden z nich - Mathew Grant Webster (tehdy 18 let) - byl spojen s vraždou a tedy odsouzen na 20 let. Po 14 letech (v roce 2004) byl propuštěn na podmínku a také na přání rodiny zavražděné dívky. Nick Enright (1950 - 2003) v roce 1992 tento otřesný a smutný příběh zpracoval do divadelní vzdělávací hry s názvem "A Property of the Clan". Následně hru přepracoval a vznikl "Blackrock", podle ní pak stejnojmenný film premiérově uvedený na Sundance Film Festival v USA, až poté se promítal v Austrálii. (Nine)

Reklama

Reklama