Reklama

Reklama

Téměř chlap

  • Česko Henrik (festivalový název) (více)
Trailer

Obsahy(1)

Pětatřicátník Henrik (Henrik Rafaelsen) plánuje usadit se v novém domě se svou těhotnou přítelkyní Tone (Janne Heltberg) a najít si novou práci. Henrik má ale dost dětinské kamarády, se kterými nechce přerušit kontakt. Je Henrik připravený zříct se nezodpovědných radovánek a vyrůst z chlapce v muže? (Film Europe)

Videa (1)

Trailer

Recenze (65)

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Je Henrik prototypem muže budoucnosti? Je to Viking vzůru nohama? Ale, co je na něm vlastně tak nepřijatelného? Nemá rád práci (sedavé zaměstnání), rád by si užil s manželkou (to není až tak snadné), má rád strandu (i když mnohdy naivní a mnohdy obscénní), baví ho provádět hlouposti a vymýšlet si ke, miluje matku a hudbu. Proč je tedy pro společnost nepřijatelný podobně jako Aljoša Karamazov? Protože se oba nacházejí na v jednom bodě kružnice, ke kterému dospěli pohybem z opačných směrů: Aljoša mluví pořád pravdu a Henrik stále lže (sobě především). A kdo je tedy ve společnosti oblíbený? Přece ten, kdo umí vhodně (společensky) směšovat pravdu a lži (viz Goethe: Dichtung und Wahrheit). ()

tatanapope 

všechny recenze uživatele

Už mě dlouhou dobu žádná komedie nebavila tak, aby sem se zuby, nehty snažila neusnout. Po skončení filmu se mi doslova ulevilo, že už to mám konečně za sebou. Film je o páru cca 35-40 let, žena čeká dítě a chlap akorát chytil druhou mízu a chová se jako neskutečný debil. Všude se tam furt ukazujou ptáci, asi jako ta velezábava a když se zrovna neděje toto, čumíme na to, jak se ten sledký páreček hádá, jejich hádky zaberou zhruba 70% filmu, co lepšího si od komedie přát že? Za relativní přirozenost a herecké výkony nepovedeného páru, dávám se zatnutými zuby *. Viděno v rámci Zahraniční výzva 2016 / Norsko ()

Reklama

campix 

všechny recenze uživatele

Evropská filmová produkce neustále dokazuje, že se nám rozhodně vyplatí ji bedlivěji sledovat. Obzvláště její severská sekce v posledních letech vyprodukovala nespočet velice kvalitních snímků. Takže film Henrik vypadal velmi lákavě, speciálně i s návdavkem vítězství v hlavní soutěži na karlovarském filmovém festivalu. Bohužel Henrik nenaplňuje očekávání. Pojednává o dospělém člověku, který je tak nějak duší stále teenagerem (ne dítětem) a s tím jsou spojené problémy doma i v práci. Celkově ovšem velmi klidný film, nic podstatného se opravdu nestane a takhle nijaký závěr jsem už hodně dlouho neviděl. Opravdu nevím, čím by vás měl tento film nějak více zaujmout a popravdě ani čím nějak výrazněji naštvat. Od vítěze jednoho z předních evropských filmových festivalů bych čekal rozhodně víc. ()

angel74 

všechny recenze uživatele

Pětatřicátník Henrik se chová po většinu času jako zastydlej trapák střihnutej děsným hovadem a přitom na začátku příběhu je to docela sympaťák. Těhotná přítelkyně Tone ho má zřejmě hodně ráda, jinak si nedovedu vysvětlit, že pořádně vypění až v poslední třetině filmu. Tahle místy skoro perverzní tragikomedie o muži, který asi nikdy úplně nedospěje, mě chytla na první dobrou, a to nejenom díky naprosto dokonalému ztvárnění ústřední dvojice Henrikem Rafaelsenem a Janne Heltberg, ale i kvůli skvělé muzice. Zvolené písničky, se totiž parádně trefují do nálady jednotlivých scén. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Jak uz to u severskych filmu byva zvykem, nejsilnejsi strankou vetsinou byva scenar a herecke vykony. Henrik neni nametem nijak originalni, svym zpracovanim ale dokaze zaujmout. Svete div se, hlavni postave jsem rozumel, ono to dospivani skutecne neni jednoduche:-). A klobouk dolu pred Tone, takovou, temer nekonfliktni zenu by chtel mozna kazdy chlap. Film ma nekolik nezapomenutelnych scen (kamosi v aute, papuce...) a je dobre podkresleny hudbou. ()

Galerie (11)

Související novinky

Once Upon a Time in Vary

Once Upon a Time in Vary

14.07.2012

S doznívajícími tóny pofestivalových projekcí ve vybraných pražských kinech pomalu opadá i nostalgie, se kterou jsme se mnozí před pár dny loučili s atmosférou Karlovych Varů. S filmovými prázdninami… (více)

Reklama

Reklama