Reklama

Reklama

Téměř chlap

  • Česko Henrik (festivalový název) (více)
Trailer

Obsahy(1)

Pětatřicátník Henrik (Henrik Rafaelsen) plánuje usadit se v novém domě se svou těhotnou přítelkyní Tone (Janne Heltberg) a najít si novou práci. Henrik má ale dost dětinské kamarády, se kterými nechce přerušit kontakt. Je Henrik připravený zříct se nezodpovědných radovánek a vyrůst z chlapce v muže? (Film Europe)

Videa (1)

Trailer

Recenze (65)

slunicko2 odpad!

všechny recenze uživatele

Norové mají, věru, zvláštní smysl pro humor. 1)  Jen málokdy pociťuji u filmů takovou nechuť, ať už jde o herce, dialogy, děj, či vyznění. Chtěl-li 33letý scenárista a režisér Martin Lund nabudit u diváka znechucení hraničící místy s hnusem, pak se mu to, všechna chvála, podařilo na výbornou._____ 2)  Při sledování této křeče nepříjemných lidí jsem měl pocit, že za pět minut začne apokalypsa. Nezačala, díky Bohu._____ 3)  Trefný koment: všechny jednohvězdičkové. ()

MA.KI 

všechny recenze uživatele

Snadno zapomenutelná tragikomedie. Nechápu, jak tento nedotažený a nezvládnutý film mohl vyhrát Křišťálový glóbus v roce 2012 na MMF v Karlových Varech. Základní myšlenka, tedy sonda do života nejistého a ve všech možných sociálních rolích tápajícího pětatřicátníka, skrývajícího svoji nejistotu za infantilitu a ironii, nebyla špatná. Žádná hlubší psychologická studie, jak anoncuje festivalový text k filmu, se však bohužel nekoná. Vidíme pouze náznaky něčeho takového. Pouze ty vnější projevy trapného chování postavy. Suma sumárum: průměrné, snadno zapomenutelné. ()

Reklama

mat.ilda 

všechny recenze uživatele

Společenský ztracenec, domácký ironik, přátelský blbeček, zakuklený šílenec - to je v kostce Henrik - s vystupováním, vzhledem k věku a společenskému statusu, tak trochu mimo naši sluneční soustavu... Na to, jak ho předvedl Henrik Rafaelsen, netřeba slov - musí se vidět. Navíc mně během sledovačky došlo, že tak nějak málo tančím, málo zpívám... prostě kousek Henrika v nás by nikomu neuškodilo :-) ()

Caym 

všechny recenze uživatele

Henrik se ztrácí sám sobě - ani jedna ze sociálních rolí, které na sebe v životě bere, mu nesedí. Sociální role kamaráda zamrzlého na prahu 20 let mu sice až donedávna vyhovovala, ale teď mu začíná téct do bot. Přítelkyně čeká dítě, pořádá párty na úrovni pro lidi, kteří ví, co a kdo jsou, a Henrik ztrácí půdu pod nohama. Začíná patřit do světa, do kterého patřit nechtěl, utíká před dospělostí i zodpovědností, ale ze své nedospělosti postupně sám dostává psotník. Kamera houpavě popisuje svět 35letého krizí osobnosti zasaženého muže s chlapeckou tváří, eskapády hořce úsměvné, posmutněle zábavné a hlavně - cyklické. Nikdy nekončící příběh Petra Pana začíná. ()

jakeer 

všechny recenze uživatele

Ak by takýto film vznikol v našich končinách, od prekvapenia by som dal 4-5 hviezd. No v kontexte škandinávskej, ergo svetovej kinematografie to je priemerný film. Je to typický malý, nízkonákladový film, ktorý napriek svojej autenticite a dobrých hereckým výkonom neprerástol do niečo väčšieho. Dôkazom je šablónovitosť, keď celú zápletku prezrádza trojvetová anotácia na tomto webe. Nórom slúži ku cti, že odpoveď na položenú otázku: "Je Henrik připravený zříct se nezodpovědných radovánek a vyrůst z chlapce v muže?", znie áno, ale nie celkom. Viem si predstaviť, ako by podobný námet spracovali v USA - na konci totálny prerod osobnosti a sladký happyend. ()

Galerie (11)

Související novinky

Once Upon a Time in Vary

Once Upon a Time in Vary

14.07.2012

S doznívajícími tóny pofestivalových projekcí ve vybraných pražských kinech pomalu opadá i nostalgie, se kterou jsme se mnozí před pár dny loučili s atmosférou Karlovych Varů. S filmovými prázdninami… (více)

Reklama

Reklama