Reklama

Reklama

Noční vlak do Lisabonu

  • Švýcarsko Train de nuit pour Lisbonne (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Náhodné setkání se záhadnou Portugalkou donutí uznávaného švýcarského profesora, aby se vzdal kariéry a odcestoval do Lisabonu. Tam hodlá vyhledat doktora a básníka v jedné osobě, který zasvětil svůj život boji proti diktátoru Salazarovi. Raimund je učitelem latiny a odborníkem na starověké jazyky. Jeho život obrátí vzhůru nohama mladá žena, kterou ve švýcarském Bernu zachrání před spácháním sebevraždy skokem z mostu. Raimunda celá situace zaskočí, žena však zmizí a zanechá na místě pouze kabát, ve kterém je kromě lístku na vlak i kniha portugalského lékaře. Raimund se rozhodne vydat do Lisabonu. Při hledání autora knihy znovu otevře temnou komnatu staré historie a odhalí tragický milostný trojúhelník. Je vtažen do propletené skládanky. Nakonec na své cestě překoná hranice času i prostoru a díky historii, filozofii, medicíně a lásce se dotkne i skutečného smyslu života. (HBO Europe)

(více)

Videa (1)

Trailer 2

Recenze (75)

Sofia 

všechny recenze uživatele

Banální milostný příběh, zahalený do hávu pseudofilosofických řečí. Hodně mě rušilo mezinárodní obsazení a to, že každý mluvil jiným přízvukem (Švýcar Bruno Ganz a Francouzka Mélanie Laurent hrají Portugalce, Američan Jeremy Irons zase Švýcara apod.). Nehledě na to, že z Bernu se přes noc vlakem do Lisabonu opravdu nedostanete. Věřím, že knižní předloha je asi povedenější, ale pouštět se do ní rozhodně nebudu. ()

pm 

všechny recenze uživatele

Nalákána jmény režiséra a hlavního představitele, kteří má očekávání nezklamali. Jinak silné nepochopení. Když šel film v březnu ve vídeňském KinoWeltu, nerozuměla jsem mu tolik, kolik bych potřebovala, ale moc se mi líbila ta atmosféra. Sáhla jsem tedy po veleúspěšné knižní předloze Pascala Merciera. Román, o kterém jsem do té doby neslyšela, ač určitě ne nezajímavý, pak rozšířil můj seznam světových bestsellerů, které jsem po čase odložila rozečtené a zapomněla. Prostě dost dobře nechápu, proč právě kvůli ní opustil svůj život. ()

Reklama

Sundance.cz 

všechny recenze uživatele

Tak si položme otázku, proč se to vůbec jmenuje Noční vlak do Lisabonu? Čekal bych, že hlavní události budou právě ve vlaku. Ale ono ne, odehrává se to (byť v krásném) Lisabonu a vůbec to není o vlaku. Nezapomeňme na to, že hlavní hrdina ve Španělsku nasedá do rozjetého moderního vlaku, který má otevřené všechny dveře - tím nám ukazují porušení veškerých bezpečnostních předpisů :). A ani neznám člověka, kterému by hráblo na tolik, že by po pomoci dámě zanedbal svůj soukromý a pracovní život a vydal se pátrat po "něčem" do cizí země. ()

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

Zajímavý a zajímavě natočený film s výborným Ironsem a jeho vypravěčským hlasem. Z nějakého důvodu mi film v mnohém připomínal film Words. Když tak přemýšlím nad hodnocením, film byl dobrý, ale Words lepší a tady mě nějak až tolik nezaujalo vše okolo osudů postav, motajících se kolem španělské revoluce. *** za film, 0,5* za způsob vyprávění a styl filmu. Sice se to i tak zaokrouhlí na ****, ale já vím, že Words bylo o půl hvězdičky lepší ;) ()

filipvrbik 

všechny recenze uživatele

Nevím , kdo tu píše co je který film za žánr- takže toto není ani thriller ani mysteriózní dle mého ani příliš romantické. Pro začátek nechápu co vedlo Raimunda Gregoriuse k cestě do Lisabonu...ale když se od toto odprostím je to velmi silný a zároveŇ jemný příběh několika mladých lidí (toho času již starých na své mládí vzpomínajících), v krásné atmosféře starého Lisabonu (byl jsem tam), takže na film se velmi dobře dívá..škoda,že se nedozvíme jestli zůstal...80% ()

Galerie (50)

Zajímavosti (4)

  • Vanessa Redgrave byla původně obsazena pro roli Adriany de Prado, nicméně Charlotte Rampling ji nahradila. (Kritiq)
  • Celosvětová premiéra proběhla 13. února 2013 na Berlínském mezinárodním filmovém festivalu. (BMW12)
  • Dej filmu sa odohráva v portugalskom Lisabone, vo vlaku a v švajčiarskom hlavnom meste Bern, odkiaľ pochádza nielen hlavný hrdina Raimund Gregorius (Jeremy Irons), ale i autor knižnej predlohy Pascal Mercier, vlastným menom Peter Bieri. (matkoulko)

Související novinky

Das Filmfest 15. – 23.10.2014

Das Filmfest 15. – 23.10.2014

08.10.2014

Odvážné dokumenty odhalující praktiky světa vysoké ekonomiky či pozadí moskevských procesů s Pussy Riot, prestižními cenami ověnčené snímky bojující o Oscara, filmové adaptace slavných bestsellerů… (více)

Reklama

Reklama