Reklama

Reklama

Obchod na konci světa

(festivalový název)
  • Japonsko Kamihate shoten (více)

Obsahy(1)

Chiyo vlastní malý obchod, v němž její zesnulá matka prodávala vyhlášené pečivo. Dcera však nemá sílu na tradici navázat. Namísto toho se stejně jako lidé z jejího okolí mátožně potácí odnikud nikam, svázaná svými fobiemi a unavená životem, který je naplněn spíše spory než lidmi blízkými jejímu srdci. Jak ale k sobě mají míjející se obyvatelé vísky i její návštěvníci najít cestu, když se kolem sebe jen míhají, neschopni komunikovat, natož vyjadřovat si náklonnost? Z chování postav je cítit, jak moc jsou poznamenány vlastní minulostí, stejně jako je zřetelná celková marnost jejich životů. A na této bezradnosti se nic nezmění, pokud se nedostaví nějaký impulz. A ten musí mít podobu někoho druhého, blízké osoby – a nemusí jít rovnou o lásku. Protože „lidé na samotu umírají“. Snímek podává navzdory klidnému a smířlivému tónu velice intenzivní portrét hlavní hrdinky, ale i celé situace, v níž se pozná tolik jiných lidí. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Recenze (10)

cipoch 

všechny recenze uživatele

Nejrozporuplnější film z Varů pro mě a přítele. On střídavě usínal a útrpně vzdychal, já se těšila na každého dalšího příchozího, co vystoupí z autobusu..Pohltila mě hlavní hrdinka, hudba u scén, kdy Chiyo nese znovu a znovu boty z útesu, scéna kdy mi došlo, že vlastně stejné pocity jako Chiyo má i řidič autobusu..každý nákup rohlíku a mléka byl stejný a přeci jiný..Zdlouhavé filmy moc ráda nemám, i když je dost vyjímek, a k dalším řadím tenhle film o městečku Kamihate..Mě vtáhl.. ()

Kellerman 

všechny recenze uživatele

Další zklamání.Obchod na konci světa měl nejen krásný název,ale též námět,o kterém jsem si myslel,že právě něco podobného umí Japonci zfilmovat a prodat divákovi jako nikdo jiný na světě.Dostal jsem ale dost zdlouhavou záležitost,která se šine odnikud nikam a divákovi neřekne absolutně nic nového.Nic proti pomalým filmům,ale tohle je nuda. ()

Reklama

nogi 

všechny recenze uživatele

Tenhle film mě příjemně překvapil - něčekala jsem od japonského mladičkého režiséra moc. Musí se mu ale nechat, že film běžel bez nudných prostojů, nutil diváky koukat pořád dál a přemýšlet. Výborně ladil českému smyslu pro černý humor. Rozhodně stojí za vidění, pokud máte chuť nsa hloubavější film. ()

bassator 

všechny recenze uživatele

47th KARLOVY VARY INTERNATIONAL FILM FESTIVAL 2012 - OFFICIAL SELECTION - COMPETITION - Soutěžní sekce (Kamihate shoten / KAMIHATE STORE / Obchod na konci světa) - Tak toto je snímek ubíjející svým tempem. Ten nemá zařazenou ani o stupeň menší rychlost, ale hned zpátečku. To co by mohlo být řečeno ve 20 minutách se zde řešilo skoro dvě hodiny a nakonec se nevyřeší nic a sebevrazi budou skákat dál a dál a rohlíky a mléko budou v obchodě na konci světa k dostáni dále (a stále)... - 3. 7. 2012 - kino Pupp - Karlovy Vary - 10% ()

Tanner 

všechny recenze uživatele

Pomalé, hloubavé a bohužel trošku odnikud nikam směřující.. Ve filmu se dohromady nic moc nestane, ani nálada se nezmění.. přesto v sobě jakési uhrančivé kouzlo, alespoň pro mne, člověka se slabostí pro japonská kontemplativní dramata tohoto typu, má. Je to spíš takový meditativní impuls pro divákovu vlastní úvahu, jak k problematice dobrovolného ukončení života přistupovat a jaký k ní zaujmout postoj. Za zmínku stojí sympatická delegace :). ()

Galerie (2)

Související novinky

47. MFF Karlovy Vary se blíží!

47. MFF Karlovy Vary se blíží!

17.06.2012

Ve dnech od 29. června do 7. července se uskuteční již 47. ročník Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech. Na nejvýznamnější filmové akci ve střední a východní Evropě budou mít diváci… (více)

Reklama

Reklama