Reklama

Reklama

Trasy myšlenek

(festivalový název)
  • Rakousko Trains of Thoughts
všechny plakáty
Trailer
Rakousko, 2012, 85 min

VOD (1)

Obsahy(1)

Pro většinu lidí představuje metro pouze spolehlivý dopravní prostředek, který je rychle a bezpečně dopraví na požadované místo. Audiovizuální esej Tima Novotného však ukazuje, že podzemní dráha skrývá mnohem více. Může být doslova semeništěm nejrůznějších lidských příběhů (New York), centrem rozmanité hudební produkce (Los Angeles), oblíbeným místem sebevrahů a sexuálních deviantů (Tokio), nablýskanou turistickou atrakcí (Moskva) nebo jen ideálním místem pro studium či relaxaci. Za nepřetržitého doprovodu vynikajícího soundtracku skupiny Sofa Surfers, právem označované za „rakouské Massive Attack“, nás tvůrce v jedinečném rytmu provází prostorami podzemních drah několika světových metropolí a ukazuje jejich jednotlivá specifika. Náladový snímek, místy připomínající obrazově vytříbený videoklip, vyniká originálním vizuálním zpracováním a působivou souhrou hudby s obrazem. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (10)

POMO 

všechny recenze uživatele

Film obsahuje zopár momentiek, s ktorými sa identifkujete (napr. vnímanie kolektívnej anonymity medzi ľuďmi vo vagóne), ale ako celok je bezkoncepčný. Tvorcovia iba ponakrúcali rôzne zábery a nechali prehovoriť rôznych ľudí v metre, a to najzaujímavejšie použili. Bez konkrétnej vízie a cieľa. Japonsko je - aj vďaka rozprávačovi, ktorý skvelo formuluje vety - výborné. Podobne výhovorné myšlienky na 20-ich minútach som ešte o Tokiu nikde inde nevidel. New York a Los Angeles sú O.K. ale nič nové nepovedia / neodhalia, podobne ako Hong Kong, ktorý má o cestujúcich oproti Tokyu minimálnu výpovednú hodnotu (dozvieme sa iba, že im vadia shoppingy, stavané nad stanicami metra). Moskva akoby vo filme ani nebola, a najstaršie metro sveta (Londýn) zostáva opomenuté. ()

Fosgo 

všechny recenze uživatele

Trasy myšlenek, trasy metra, trasy různosti ….. ponor do světa podzemní dráhy i prostoru nad ní. Téma filmařsky dostatečně zajímavé, leč v dokumentu částečně nedotažené – snad jediná výtka - chybělo jednotící zadání, mnohost myšlenek cestujících byla spíše na závadu. Chválím, že každé metro z pěti měst bylo točeno jiným stylem, výrazná byla hudební stránka v podání Sofa Surfers a především to, že tvůrcům se podařilo zdůraznit rozdíly mezi jednotlivými drahami i světy měst, v kterých fungují. ()

Reklama

Safrine 

všechny recenze uživatele

Sestup do podzemního světa tunelů a kolejí, kde se střetávají trasy myšlenek obyvatel velkoměsta. New York, Los Angeles, Tokio, Hongkong, Moskva – několik portrétů vybraných měst skrze jejich metrodráhy. Jednotlivá metra jsou podle své povahy natočena trochu jiným stylem, ve kterém se mísí rozdílné rytmy drah a myšlenky cestujících. Pulsující rytmus drah se odráží i v živelném hudebním podkresu skupiny Sofa Surfers. Pojícím článkem jsou podzemní prostory vídeňské podzemky, která je na rozdíl od ostatních portrétů natočena ve svém mikrospánku – v době, kdy jsou tunely prázdné a neprojíždí jimi žádné vozy. ()

Carodej_pes 

všechny recenze uživatele

Obraz společnosti jednadvacátého století pohledem obyčených lidí z velkoměst Ameriky, Asie a Evropy. Dojímavý New York, špinavé LA, nelidské Tokio, nevýrazný Hongkong, pyšná Moskva. Vlaková a metro doprava coby nevšední plodná plocha pro krátká interview cestujících, která o životě ve městě vypoví pozorovateli mnohé. Škoda malého množství zařazených měst, avšak obrovské plus za nepředstavitelnou atmosféru Tokia. ()

cineman 

všechny recenze uživatele

V tunelu, odříznutý od spojení s vnějším světem, byl snad každý. Trochu jiný pohled z podzemí různých metropolí nabízí dokument režiséra, který obhajuje vítězství z karlovarské soutěže dokumentů v roce 2006. Ukazuje klipovité průjezdy stanicemi, hektické nástupy a výstupy na architektonicky rozmanitých nástupištích a hlavně zpovědi lidí, kteří tráví jízdou metrem děsivou dávku svého životního času. Mohl ale ukázat mnohem víc. Podle mě nevyužité téma. Co máte společného s ostatními kolem vás můžete zjistit shlédnutím tohoto dokumentu nebo prostou komunikací s lidmi při další návštěvě prostředí metrosystému. ()

Galerie (2)

Související novinky

47. MFF Karlovy Vary se blíží!

47. MFF Karlovy Vary se blíží!

17.06.2012

Ve dnech od 29. června do 7. července se uskuteční již 47. ročník Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech. Na nejvýznamnější filmové akci ve střední a východní Evropě budou mít diváci… (více)

Reklama

Reklama