Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Príbeh filmu vychádza zo skutočných udalostí. Bombardovacia jednotka B-17 sa zdržiava v severnej Afrike, odkiaľ vyráža na nebezpečné a riskantné akcie proti cieľom v Taliansku. Ich kľúčovými aktérmi sú členovia posádky lietadla prezývaného Lucky Lass. Títo vojaci zažívajú vzrušujúce dobrodružstvá, ale keď v roku 1943 ich veliteľ zahynie počas náletu, nahradí ho mladý a naivný pilot, ktorý si musí vydobyť autoritu medzi írsko-americkou posádkou. (Incantator)

(více)

Recenze (5)

mira007 

všechny recenze uživatele

Mohl to být další zajímavý střípek do mozaiky druhé světové ve filmu s námětem posádky bombardéru inspirovaný skutečností - neotřelý námět, realistické postupy, slušný příběh, aj herecky by se dalo, ale ... celé to je ve formě jakéhosi tv béčka, kde do očí bije, že skoro všechny scény mimo interiérů jsou točeny na modrém pozadí s digitálními triky a to dost levnými na současnou produkci, že to vypadá jak videohra z pětadevadesátého. Dám sice tři hvězdy, ale další mínus bylo, že jsem to viděl s honě nekvalitním dabingem. ()

RyanRainheart 

všechny recenze uživatele

Rozhodně daleko lepší film, než Red Tails, a to jak po stránce historické věrohodnosti, tak i pojetím. Zatímco Red Tails se mohli pyšnit špičkovými efekty, zato s velice nudným příběhem, tak Fortress na to jde opačně. Na snímku je poznat, že je levný, ale to mi vůbec nevadilo, protože i tak mě dokázal zaujmout. V této přetechnizované době, kdy mnohdy příběh ustupuje filmovým efektům je milé narazit na takovýto snímek, kde efekty nehrají hlavní roli. ()

Reklama

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Zase jednou první! Z Fortressu jsem rozpačitý. Mám rád válečné filmy. Ještě raději mám letecké válečné filmy. A nejraději mám letecké válečné filmy o osádkách létajících pevností, kdy deset chlapů tvořilo bratrsvo na život a na smrt. Fortress by mohl být přesně takovým snímkem, ale není. Přes akční a interesantní plakáty kdy je na nich jednou znázorněna B17F aby na jiném byla už v G verzi se spodní střeleckou věží pod čumákem (ehm) jej hlavně sráží jeho zpracování. Celý film je totiž jedna velká kupa animací - tu více, tu méně povedených. Vše je animované !!! Kdo zná PC hru Il2 Sturmovika s datadiskem, kde létá i B17 tak si může představit jak asi byla letadla ve snímku animována. Kdo jej nezná, připodobnil bych to TV seriálu - Letečtí stíhači v boji. Kromě lidí a pár rekvizit je prostě vše uděláno na počítači. Základna, Jeepy, letadla vše... Tvůrci evidentně neměli dost peněz jako tvůrci Red tails a tak některé animace působí hodně uměle (hlavně flaky). Když pominu zbytečné chyby (útok Luftwaffe na combat box v době průletu hustým flakovým pásem), hlavy vybuchující jak melouny, looping! s B17 atd... mohla to být další zajímavá sonda do života osádky létající pevnosti. Děj nás zanáší do Alžíru roku 1942 odkud USAAF podniká nálety na Itálii. Hned v úvodní misi přijde osazenstvo Fortressu o 3 členy osádky a tak můžeme sledovat trochu rozpačitou integraci nováčků do zaběhlé party, vyrábění pálenky na základně, spory s mechaniky kdy po jedné opravě motorů se stroj musí vracet pro závadu zpět atd...Herci se celkem snažili a typově byli dobře vybráni. Co mně žralo byla irská hudba provázející jako soundtrack celý film (dokonce jí letci poslouchali v kantýně místo swingových tehdy oblíbených šlágrů!). Trochu jsem se bál, že na mně někde na základně vykoukne Mel s modře pomalovaným ksichtem, vyhrne kilt, ukáže pozadí a zařve - SVOBODA! Závěr: Jiní to jistě strhnou, letečtí fandové si tam něco najdou. Já pro svou slabost, snahu tvůrců a fakt, že těchto filmů je v současnosti jak šafránu dávám za tři, ale je to s ustřeleným stabilizátorem. * * * ()

Volodimir2 

všechny recenze uživatele

Príbeh filmu vychádza zo skutočných udalostí Ide o priemerný film a nie je filmom zameraným na taktiku leteckých súbojov a na spôsob bombardovania, ale na spôsob vytvárania kolektívnych vzťahov na vojne a v bojových vypätých situáciách. Veď tých desať chlapov, ktorí tvorili posádku boli na sebe závislí pri každej bojovej akcii. Vadilo mi, že v tomto filme nebola použitá ani jedna skutočná B-17. Boeing B-17 Flying Fortress bolo americké diaľkové bombardovacie lietadlo , ktoré bolo používaný za druhej svetovej vojny. Bolo známe pod pomenovaním Lietajúca pevnosť. Po vstupe USA do vojny boli B-17 nasadené primárne pre denné nálety nad okupovanú Európu, ich hlavným cieľom sa stali nemecké a talianske priemyselné oblasti a mestá. Tieto nálety mali zaisťovať americká 8. letecká armáda v Spojenom kráľovstve a 15. letecká armáda v severnej Afrike a neskôr v južnom Taliansku. Do konca vojny bombardéry B-17 zhodili na nemecké ciele okolo pol milióna ton bômb. Tieto lietadlá dokonca pristáli v roku 1944, počas SNP, aj na slovenskom letisku Tri Duby s americkou vojenskou misiou a nákladom zbraní. O týchto udalostiach hovorí film Muži z B-17 z roku 1991. ()

magu 

všechny recenze uživatele

Poloanimák pre fanúšikov vojnových leteckých filmov. Pozerať sa to dalo, na konci mi chýbalo trochu vysvetlenia, ako posádka ďalej, takže celkom priemer. Nikoho to neoslní, nikoho to neurazí. ()

Galerie (10)

Reklama

Reklama