Reklama

Reklama

Ukamenování svatého Štěpána

(festivalový název)
  • Španělsko La lapidació de sant Esteve (více)

Obsahy(1)

Etienne je starý, nemocný muž, který žije sám v bytě přeplněném předměty. Odmítá se jich zbavit a nepřipouští si myšlenku, že by se z bytu vystěhoval, ačkoli mu už nepatří. Nehodlá se bavit se sociální pracovnicí, se sousedy ani s majitelkou bytu, přesvědčen, že v jeho stěnách stále přebývají duše jeho zemřelé ženy a dcery. Znaky postavy z filmu, jehož název je inspirován častým zobrazením mýtu mučednické smrti svatého Štěpána, nejsou v dnešním světě ojedinělé. Téma stáří a samoty tu není zpracováno obvyklou metodou psychologického filmu s více či méně barvitým příběhem ústředního hrdiny. O Etiennově minulosti se toho dozvíme pramálo, důvody jeho podivného chování můžeme tušit jen z náznaků. Autor, hlásící se ke strohému, až k abstrakci směřujícímu stylu současného katalánského filmu, zvolil Lou Castela jako interpreta, který přesně vystihl iritující směs tělesnosti a intelektu postavy. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Recenze (16)

Brylin 

všechny recenze uživatele

Strohý scénář nabízí pouze popis konfliktu starce na pokraji duševních a tělesných sil a jeho dcery o opuštění mužova bytu. Dřívější vztahy a motivy chování dcery jsou velmi mlhavě naznačeny a v tomto kontextu je přílišný naturalismus zachycení neduhů stáří jednoznačně na škodu. Občasné působivé momenty, kde si režisér bere na pomoc silný hudební podkres, nestačí vyrovnat negativa snímku, ze kterého zůstane neurčitý pocit neporozumění a pachuť syrových záběrů. Dvě hvězdičky. ()

RasputincZ 

všechny recenze uživatele

Určitou poezii úzce spojenou se stářím a vzpomínáním to v sobě mělo, pár scén je hodno zapamatování (rozestlání postele, vlas), a to především díky parádnímu hudebnímu podkresu, který ve spojení s hercem Lou Castelem vytváří místy slušně dusivou atmosféru. Hlavní kámen úrazu je pak dcera hlavního protagonisty, která je hysterická a aspon pro mě nesmírně NEuvěřitelná. Nakonec jsem nebyl schopen proniknout do duše hlavního hrdiny, a to především z důvodu mizerného scénáře manželky režiséra. Jednotlivé komplikované (podle náznaku scénáře) rodinné vztahy ve filmu nebyly pevně uchopeny a vysvětleny, takže divák jen 80 minut bloumá po plátně bez větší možnosti soucítění s hlavním hrdinou. [MFF KV 2012] ()

Reklama

driverx 

všechny recenze uživatele

Film s radoby filosofickym presahem nabizi pouze plytkou podivanou s hysterickou a prehravajici dcerou hlavniho hrdiny. Svateho Stepana zachranuje pouze vyborny Lou Castel, nebyt jej, film by se hodnocenim pohyboval jeste nize. Divakovi zustane v pameti pouze naturalisticky zachycena zaverecna scena, a to je na film s ambicemi nabidnout alternativni pohled na starnuti a osamelost starych lidi bohuzel malo. ()

Mata 

všechny recenze uživatele

Film o stari. Film s obrazy ktera chvilemi pripominaji stara platna - a prvni osobni problem. Stara platna jsou staticka a ja nechapu, proc jsou takove kompozice snimany z ruky, proc se tresou. Je to rozpor, ktery by mohl fungovat, kdyby bylo lze pochopit PROC. Mozna ze jsem to pouze nepochopil. V nekterych scenach mam pocit, ze bylo herci receno "kric, ted kric, vic" - je v tom krec a neprirozenost. Podle mne nechtena, rusici. Otec krici parkrat, dcera skoro stale. Asi chapeme vsichni proc krici, ale ta mira je pres. Trapno. Bohuzel. ()

wocicko odpad!

všechny recenze uživatele

Je mi líto, nemůžu jinak: opravdu nevím, za co by měl dostat byť jednu hvězdičku. Tenhle film je naprosto mizerný. Herecké výkony nepřesvědčivé - Štěpán se uměle svíjí a ta hysterická těhule přehrává jako ten nejhorší ochotník, hudba se nehodí, kamera žádný zázrak. Dobře, špatné filmy jsou, žádná katastrofa, ale co mě děsí je účast tohoto snímku v soutěžní sekci poměrně významného filmového festivalu. V Karlovýh Varech jsem byla poprvé a co mě dělí od rozčarování je jen naděje, že jsem měla prostě jen smůlu na snímek... ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama