Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Začínají devadesátá léta, život v polsko-německém pohraničí se však po pádu železné opony zatím nijak zvlášť nezměnil. Dvacátníka Zygu (talentovaný Jakub Gierszał) už nebaví dívat se na módní výstřelky a západní vymoženosti jen v barevných časopisech. Spolu s kamarády se rozhodne rozzářit život v ospalém šedém městečku a sobě i jeho obyvatelům trochu přilepšit. Západoněmecké obchody přetékající zbožím jsou pro mladíky přece jen příliš velkým lákadlem... Piotr Mularuk se ve svém působivém dramatu, v němž nechybí akce, inspiroval situací, jež po rozpadu sovětského bloku panovala v polsko-německém pohraničí a svého času plnila titulní strany polských novin. Debutující režisér film zručně protkal westernovými motivy, odkazujícími mimo jiné ke slavnému snímku Delmera Davese z roku 1957 Cesta za záchranou, který Zyga zasněně sleduje v poloprázdném místním kině. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (61)

Lanark 

všechny recenze uživatele

"To my Polacy" - ale nedivim se, že to sponzoroval Český státní fond pro kinematografii. Rozumím tomu, proč se Piotr rozhodl pro místy překolorovanou nadsázku, přesto je to možná škoda, jelikož ty "šedé" chvíle tím trochu ztrácejí na působivosti. Každopádně Eldorado je to opravdu bezmezery a Muchow tu naší kotlinku už dávno přerostl. Někdo mi musel tu pátou hvězdu někde šlohnout...jinak tomu nerozumim... ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

"Češi prosím nekraďte." Přesně tenhle nápis se mi vybavil a do dneška si pamatuju to rozčílení i stud. I když je to už hezká řádka let, tak ony pocity mě opustily až po zhlédnutí Yumy. Přesněji řečeno rozčílení se změnilo v pochopení. Absolutně uvěřitelná a syrová výpověď o začátku 90tých let, které byly dobou neomezených možností, kdy si kdekdo dovolil cokoliv, za což kolikrát tvrdě zaplatil. 90% ()

Reklama

Lukoboss 

všechny recenze uživatele

Tohle byl celkem syrovej úkaz toho, jak chudí vidláci ke jmění přišli a jak jim to vlezlo na mozek. A protože se chodí se džbánem tak dlouho pro vodu, až se ucho utrhne, nemůže to přece skončit jen tak nablýskaně. Je pravda, že ta doba byla šílená a vidina nových adidasek dělala s lidma divy. Musím přiznat, že jsem si ze začátku říkal "bože, na co se to dívám?!", ale pak se z toho vyklubal super film, kterej si myslím, že sdělil přesně to, co měl. Vzestup a pád se vším všudy... ()

Zagros 

všechny recenze uživatele

Yuma je překvapivě dobrým filmem o tom, jak Poláci reagovali na možnost otevřeného světa na začátku devadesátých let minulého století. Návštěva především Západního Německa a různé a dosud netušené možnosti nelegálního přivýdělku byly velkým lákadlem. Mladý kluk Zyga s partou svých kamarádů se do toho vrhne po hlavě. Zpočátku je to velká jízda a vše se daří, postupně to ale začne drhnout. Není totiž sám, kdo má podobné nápady. Ač jsou všechny postavy spíše nesympatické až protivné, do snímku sedí a celkovému vyznění to jen prospívá. Herci byly navybíráni vhodně, stejně jako dobře byla zvolená hudba a kamera. Jde zkrátka o dobře natočenou sondu do života Poláků a jejich startu do kapitalismu, který začíná očekávaně - kšeftařením ve velkém. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

90. léta divokého postkomunismu v zemích střední Evropy pochopitelně představují atraktivní látku, která láká k filmovému zpracování. Snímek je doplněn nadužívanou a zneužívanou větou: Natočeno podle skutečných událostí. Věřím, že většina zobrazeného se tak či onak odehrála, jenže ne násilně napasovaná do sebe na jednom místě a v téže době. Chudoba, prostituce, pronikání organizovaného zločinu z post-sovětského prostoru, šmelina a korupce jsou dávkovány v takovém množství, že je zjevné, jak tvůrci postupně ztráceli cit pro míru a uvěřitelnost. Zpočátku jsem uvažoval o 4. hvězdičce, ale jak běžel čas, sílilo rozladění a poslední čtvrthodina už film jednoznačně potápí. Škoda, protože jinak šlo o sympatický nadějný kousek. Celkový dojem: 40 %. ()

Galerie (41)

Zajímavosti (2)

  • Natáčení probíhalo z velké části v Ostravě a Karviné. Podle tvůrců totiž právě tato dvě města velmi připomínají Německo před dvaceti lety. A také v polských městech Varšava, Krosno Odrzanskie, Cieszyn, nebo německém Frankfurtu nad Odrou. (Terva)

Související novinky

Best of 2012 dle popředních uživatelů ČSFD.cz

Best of 2012 dle popředních uživatelů ČSFD.cz

06.01.2013

Stejně jako v loňském roce, i letos vám přinášíme přehled nejlepších filmů uplynulého roku dle předních uživatelů ČSFD.cz. Uživatelé i filmy v jejich výběru jsou seřazeny abecedně. Nejoblíbenějším… (více)

47. MFF Karlovy Vary se blíží!

47. MFF Karlovy Vary se blíží!

17.06.2012

Ve dnech od 29. června do 7. července se uskuteční již 47. ročník Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech. Na nejvýznamnější filmové akci ve střední a východní Evropě budou mít diváci… (více)

Reklama

Reklama