Reklama

Reklama

Jak mohou dosvědčit fanoušci Nelítostného souboje, Serpica či Moře lásky, role drsných, odhodlaných detektivů nejsou Al Pacinovi cizí. Ve filmu Na lovu se ovšem noří do ještě bouřlivějších vod, neboť se jako newyorský policista infiltruje do temné sadomasochistické subkultury, aby odhalil sériového vraha homosexuálů. Stále kontroverzní a stále strhující detektivka, vtahující diváky do svého nebezpečného a přesto fascinujícího světa, je dílem Williama Friedkina (Vymítač ďábla, Francouzská spojka), který se vedle režie podepsal i pod scenáristickou adaptaci románu Geralda Walkera. Naprostým vrcholem filmu ovšem zůstává herecký výkon Al Pacina v roli muže, jehož vlastní identitu a vztahy vyšetřování případu poznamená navždy. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (112)

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Pačína jsem měl spojeného s určitě jinými rolemi. Člověk si řekne, hraje tady detektiva v přestrojení ok, jenže. William Friedkin natočil hodně nepříjemnou sondu do nočního života Gayů. Pot, uniformy, nahé zadky, kdepak tohle není žádná Modrá ústřice. Al mě tentokráte nepřipadal herecky nějak zajímavý. 60% ()

sepp 

všechny recenze uživatele

Kvůli tomu závěru nakonec 4 hvězdy. Tempo je prakticky po celou dobu hodně ospalé, z šedi diváka vytrhnou jen záběry nakukující do prostředí tehdějších gay klubů. Mimochodem, je dobře známo, že tehdy v 80. letech to v těchto veřejně přístupných klubech opravdu takto vypadalo. Podobnou náplň zábavy mají v softcore verzi i dnešní gay kluby, ale většinou v zatemněných patrech či jednotlivých pokojích či v "soukromých " částech, tehdy ale mohl nezkušený člověk omylem ocitnout uprostřed homoorgií během vteřinky... Jak jsem řekl, samotný námět je originální, nicméně příběh samotný již tak nápaditý není a mé hodnocení plyne hlavně z celkem překvapivého závěru. ()

Reklama

Brain-D 

všechny recenze uživatele

Gay film... Vrah Gayů, neústále zabíjí a zabíjí další oběti. Policie pošle do gay baru volavku v podobě poctivého policisty AL PACINA, který bude muset vyřešit případ. Ale celého ho to chudáka změní postupně (jít do takového svinstva za cenu zlatého odznaku a hodnosti detektiva ? - :) Al Pacino je jako vždy výbornej, ale tento příběh mi moc nesedl :( ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Skrze tvůrčí postoj k tématu a rovněž nezvyklou postavu odhodlaného detektiva, který se při honu na vraha neváhá podřídit intimním stykům včetně náhlé změny sexuální orientace, se jedná o poměrně unikátní kontroverzní kriminálku. Za takový film by režiséra v dnešní době zřejmě teprve čekala silná nařčení ze strany veřejnosti za hanobení (jakýchkoliv) menšin... Samotného mě vzhledem k roku vzniku tak otevřený americký snímek do jisté míry šokoval, ale velmi zajímavý zážitek plný napětí nemohu popřít. William Friedkin vytvořil opět jednou nekompromisní policejní thriller s parádní temnou atmosférou různých zákoutí nočního velkoměsta a zároveň realistickým pojetím, které vás naplno vtáhne do dění včetně exkurse do gay komunity provádějící zvrhlé orgie. Nenadchlo mě to zdaleka tolik jako režisérova slavná Francouzská spojka a Al Pacino mě svým výkonem v roli drsného policisty určitě více zaujal v Lumetově Serpicovi, ale jinak pokud nemáte vyloženě problém s vykřeslením homosexuálů v ryze negativním duchu (což bude asi hlavní důvod, proč se film ocitl v modrých číslech), nebál bych se tento snímek i doporučit. Jedná se vlastně o jeden z takových dozvuků (ale pořád funkčních a poctivých dozvuků) amerických old-schoolových kriminálek 70. let. 75% ()

BoredSeal 

všechny recenze uživatele

Tenhle film perfektně symbolizuje Friedkinův rukopis - jdete na film o vrahovi homosexuálů a místo klasické vyšetřovací kriminálky sledujete příběh Pacina, jak je při pátrání konfrontován s kožeňáckou gay komunitou a jak se s tím vypořádá. "Na lovu" má parádní skoro noir atmosféru, spousta scén zachycuje tehdejší veselý život undergroundové komunity v New Yorku, což už má dnes historickou výpovědní hodnotu a Pacinova snaha nějak zapadnout do davu a pátrat je metaforou reakce heterosexuála na existenci homosexuality jako takové. Proč ale film představuje homosexuály přes divoké orgie na nejdrsnější gay scéně (party v policejních uniformách, fetišistické kožené oblečení, svazování pasívů před análním sexem, fisting), pokud se režisér bránil tehdejším obviněním z homofobie? Je to prostě moralistická propaganda proti gayům, ukažme si na ně prstem, milí slušní občané. Pořád je to ale výborný žánrový kousek, takže jestli se vám nedělá špatně z představy dvou chlapů užívajících si to spolu, jděte do toho. ()

Galerie (95)

Zajímavosti (14)

  • Samotný názov Cruising odkazuje na celkové vyznenie filmu, hľadanie anonymného gay sexu, poväčšine na verejných miestach. (Elessar.)
  • Natáčení probíhalo v New Yorku. (reich)

Reklama

Reklama