Reklama

Reklama

Operace podzim

Trailer

Obsahy(1)

Film je rekonstrukcí politického spiknutí, které vedlo až k vraždě portugalského politika, velitele vzdušných sil a tehdejšího prezidentského kandidáta Humbertoa Delgadoa fašistickou tajnou policií PIDE v únoru 1965 ve španělském městě Villanueva del Fresno na hranici s Portugalskem. Bruno de Almeida se tak jako první filmový režisér dotýká tohoto háklivého a tabuizovaného tématu a inspiruje se skutečnými událostmi okolo spiknutí, které nedávno odhalil vnuk a životopisec zavražděného portugalského generála Frederico Rosa Delgado. Režisér poctivě sleduje jednotlivé události od příprav vraždy a operace, kterou nazvali Operação: Outono (Operace Podzim) v roce 1964 až po vedení trestního stíhání a odsouzení pachatelů v den vojenského převratu v roce 1974. Převyprávěním příběhu z více hledisek a soustředěním se na více postav režisér vytváří rekonstrukční filmovou mozaiku, založenou na nejdramatičtějších událostech politického násilí v Portugalsku. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (3)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

První, co si po tomto filmu vybavím, je moment překvapení, když jsem v průběhu politického harašmentu začal zjišťovat, co se v minulosti v Portugalsku vlastně dělo. Samozřejmě jsem o tom neměl ani potuchy a proto mě to dost překvapilo. Na politický thriller to dobově není vůbec špatně natočené. Škoda ale, že se opravdu jedná o ryzí politický thriller a tak tu je celá řada momentů, u kterých byste si nejradši dali dvacet. Stojí to ale za to film dokoukat. ()

Vesecký 

všechny recenze uživatele

Takhle má vypadat dobrý hraný politický dokument, který ukazuje zákulisí, v němž se politika pohybovala, pohybuje a zřejmě ještě dlouho pohybovat bude. Salazarovský fašistický režim byl vedle frankismu pozůstatkem té epochy, která vedla k masakrům 2. světové války. Dobře pamatuji na tu dobu, kdy se o zločinech PIDE hovořilo v našich sdělovacích prostředcích. Tady byla ukázka té doby, která se projevila přímo na vrcholných místech politiky. Šlo o likvidaci nepohodlného generála, který plánoval vojenský státní převrat. To že mezi domnělými vyjednavači, kteří snad skutečně byli pověřeni jen únosem generála ze španělského území do Lisabonu, byl skutečný vrah, bylo dílem nejvyšších šéfů policie PIDE. A ti za tento zločin nikdy nebyli potrestáni. Navíc stihli ještě skutečného vraha, který mohl promluvit, uklidit do jižní Afriky. Skvělé dílo. ()

Galerie (17)

Zajímavosti (1)

  • Jméno filmu je odvozen od skutečného krycího názvu, kterým byla akce portugalskou tajnou policií PIDE nazvána, (Terva)

Reklama

Reklama