Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příběh se začne odvíjet v roce 2011 v Lahore. V zahradní kavárně Pakistánec jménem Chnagez vypráví Bobbymu, americkému novináři, o své zkušenosti v USA. O deset let dříve nacházíme mladšího Changeze jako čerstvého absolventa Princetonu, jak se snaží uchytit na Wall Street. Splnění amerického snu se zdá být téměř na dosah, má chytrou a pohlednou přítelkyni Ericcu, která je umělkyní. Ale po útoku na Dvojčata mezi Changezem a Erikou začíná pomalu vznikat kulturní rozkol. Changezův sen se postupně začíná přeměňovat v noční můru: podezříván, omylem zatčen, prošacován a vyslýchán. Přeměňuje se z dobře vzdělaného, úspěšného obchodníka v oběť a nepřítele. Časem vyslyší volání jeho skutečné vlasti. Podíváme se do okouzlujících měst New Yorku, Lahore a Istanbulu, která jsou bohatá na kulturu. Film je příběhem o střetu ideologií, kde vnímání a podezření mají moc rozhodnout o životě a smrti. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (24)

Morholt 

všechny recenze uživatele

Příběh mladého Pákistánce, kterému po dosažení amerického snu změní život 11.září. Určitě rozporuplné a v USA tenhle film nebude populární, protože je tu celkem bez příkras vidět, jak si americká paranoia vybrala daň na lidech, kteří byli ke Státům loajální. Na druhou stranu je tu i moment, který zažila nejspíše spousta muslimů a totiž hrdost nad tím, jak jejich souvěrci dokázali ponížit arogantního obra. Film, který vás prostě nenutí vybírat si stranu a to se vidí málo. Herecky vydařené a to včetně podivně oteklé Kate Hudson. 80% ()

lucijelucije 

všechny recenze uživatele

Rok 2011 a dvojčata. Tohle téma můžeme vidět v nespočetně moc snímcích a řekla bych, že i v mnohem záživnějších. Těch 130 minut je zbytečně dlouhých, málo akce a hodně keců, které příběhu nijak neprospívají. Není to vyloženě katastrofa tenhle fundamentalista, ale nudí vás to..jednou, dvakrát, třikrát..a to už se zachránit nedá. I když poslední scéna, vám nějaké odpovědi přece jen dá, po tom úmorném sbírání informací a odhalování jasných identit, tak mě to prostě nestačilo k tomu, abych se přesvědčila o opaku lepších kvalit. 5/10 ()

Reklama

flyboyeda 

všechny recenze uživatele

I pres svuj intenzivni fetis na temata ala terorismus a islam (pokud mozno soucasne) jsem si k tomuto snimku tak nejak nenasel cestu. Herecky mi to neprislo prilis uveritelne, zapletka pak rozhodne neurazila, ale vysledne provedeni postradalo v mych ocich ono magicke cosi, i pres pravdepodobne dobry umysl... ()

verbal 

všechny recenze uživatele

Už dlouho jsem neviděl nudnějšího fundamentalistu, než tohohle reluktatntního. Dvouhodinová, ubíjející polemika o tom, jestli se z Islámem vypláchlého přičmoudláka, kterému dá civilizace vzdělání, stane tenorista nebo bude jen prodávat na Můstku drogy a nutit svou indoevropskou starou nosit burku. Nakonec se přeci jen rozhodne pro kariéru operního pěvce, protože mu před vstupem do letadla na JFK vyprstili celníci prdel poté, co jeho bratři v Mohamedovi sundali Boeingama ty dva paneláky, dobrosrdečně, urbanisticky odlehčili přecpanému Ňújorku a výrazně zlepšili výhled z Manhattanu na Empire State Building. Co naplat, pokud vyrůstáte ve světě s náboženským morálním kodexem na úrovni čtrnáctého století a váš Imám vám od útlého věku drtí do palice pičoviny a bludy, ať chcete nebo ne, inteligence neinteligence, při sebemenším výkyvu se okamžitě postavíte na stranu svých vymaštěných kofol, protože vás spojuje skvělá, nediskriminační a mírumilovná víra, a hurá podle příručky islamizovat ty zasrané džaury, protože v ní píšou, že každý muslim musí šířit infekci. Zaplať Satan, že u nás jsme alespoň natolik demokratiční, že nám ty vypatlané kudlanky mohou akorát tak políbit prdel a jen jim znovu z daní cvaknem nakradený imobiliář. Jinak bychom už ve slušivém, křižáckém úboru odstřelovali Jeruzalém. ()

Hadriel 

všechny recenze uživatele

Navzdory slabšímu hodnocení a pár kulhajícím momentům je to poměrně výborný snímek. V řadě dalších filmů s takzvanou "9/11" tématikou, kde se většina dosavadních zaobírala hrdinstvím amerických občanů či dopadením "údajných strůjců těchto teroristických činů" se naproti tomu Reluctant Fundamentalist zaobírá daleko zajímavějším dopadem oněch událostí na život obyčejného nezainteresovaného Pákistánce. Pro mě je celý film hlavně o jakémsi generalizování a předpojatosti vůči určitým skupinám. Ačkoli často to "zlo" v těchto skupinách je naprosto minoritní. Film to přesně zobrazuje, zvlášť kontrola na letišti a vůbec postoj Bobbyho k Changézovi . Musím se přiznat, že často i já sám s podobným postojem (vůči jakékoli skupině, v žádném případě se nejedná pouze o muslimy, rasové či jiné uskupení) bojuji a stydím se za to. Výtku k filmu vidím asi jenom v tom, že sice Pákistán sousedí s Indií, ale vydávat indické herce a lokace za pákistánské jde prostě strašně lehce poznat. Jinak se mi styl vyprávění líbí.. ()

Galerie (30)

Zajímavosti (2)

  • Filmovanie snímky prebiehalo na autentických miestach v americkým mestách New York a Atlanta, a tiež v pakistanskom Lahore, indickom Dillí či tureckom Istanbule. (MikaelSVK)
  • Erica (Kate Hudson) používa vo filme fotoaparát značky Canon, model EOS 5D. Ten však na trh prišiel až v roku 2005, zatiaľ čo dej filmu je zasadený do roku 2001. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama