Reklama

Reklama

Skutečný příběh: Statečné srdce

(TV film)
  • Kanada The True Story: Braveheart
Kanada, 2011, 50 min

Režie:

Sean Smith
(další profese)

Obsahy(1)

Statečné srdce - Oscarový vítězný kasovní trhák z roku 1995. V hlavní roli a režii s Melem Gibsonem, vypráví příběh o reálném životě skotského rebela a bojovníka za svobodu, Williama Wallace. S divokými bitevními scénami, obsazením tisíců herců a tragickým milostným příběhem. Ale od chvíle, kdy byl film poprvé uveden na filmová plátna, začali vznikat otázky ohledně přesnosti tohoto snímku. Nikdo nepochybuje o tom, že William Wallace byl skutečnou historickou postavou, stejně tak jako anglický král Eduard I., či skotský šlechtic Robert Bruce a mnoho dalších, kteří jsou ve filmu zobrazeni. Ale byl opravdu William Wallace obyčejný skotský venkovan a odvíjel se jeho život tak, jak jej Mel Gibson líčí ve svém filmu Statečné srdce?

V rozhovoru se scénáristou Randallem Wallacem, zjistíme, že inspirací k filmu Statečné srdce byl příběh ze starověké skotské básně o životě Wallaceho. Ale analýza moderního historika ukazuje, že tato báseň, stejně jako každý film, byla navržena spíše k vytvoření legendy, než-li podstatou k vysvětlení historie. Odbornice na skotský středověk Fiona Watsonová si klade za cíl objevovat a objasnit pravý příběh o historickém Wallaceovi. Ale není to nikterak jednoduché, neboť vedle básní se nedochovalo příliš mnoho zmínek ve středověkých rukopisech. Nicméně však, za zmínku rozhodně stojí nedávno znovuobjevený pozoruhodný dopis, zaslaný do německého města Lübeck v roce 1297. Postupně tak Watsonová kousek po kousku odlupuje vrstvy od legendy po přesvědčivý portrét muže, který vůbec není takový, jako jeho protějšek z Hollywoodu. Namísto jednoduchého vzpurného hrdiny, který se nikdy nehodlá sklonit k anglické koruně a který bere do rukou zbraně kvůli ztracené lásce, skutečný Wallace je mnohem temnější a složitější charakter. Fiona dokumentaristům dále pomáhá zrekonstruovat také skutečné Williamovo válečné tažení. Zejména pak historickou analýzou odhalí, jak proběhla doopravdy bitva na bojištích u Stirlingu a Falkirku. Pozoruhodné nové archeologické nálezy v blízkosti hradu Stirling ukazují, jaké toto brutální středověké válčení bylo. Ukážeme si také za pomocí předního historika a specialisty na zbraně Mike Loadese sérii unikátních experimentů zbraní, jaké se při těchto rozhodujících bitvách používaly - včetně středověkých válečných luků. Tyto experimenty graficky ukazují, co tyto zbraně mohly způsobit a říkají nám, jak přesné bojové scény byly ve srovnání s fimem Statečné srdce. (CANNIBAL)

(více)

Recenze (1)

Marsik 

všechny recenze uživatele

Kdo má rád film Statečné srdce, tak ho tento dokument bude beze sporu zajímat. Ti, co ho moc nemusí, tak mají alespoň možnost se dozvědět fakta o nejznámějším skotském hrdinovi. Z mého pohledu to byl zdařilý dokument, který ukázal, že výtvor Mela Gibsona byl historicky v mnoha případech nepřesný. To ovšem nic nezmění na tom, že Statečné srdce bude pro mě jeden z nejlepších a nejoblíbenějších historických filmů. 75% ()

Galerie (5)

Reklama

Reklama