Reklama

Reklama

Hlava duše šok

(festivalový název)
  • Nizozemsko Shock Head Soul
Trailer

Obsahy(1)

Daniel Paul Schreber byl úspěšný právník, když v roce 1893 začal v určitých intervalech dostávat z kosmu zprávy od Boha, které mu byly předávány pomocí psacího stroje. Devět let strávil v léčebně pro choromyslné, kde byl trýzněn mylnou představou, že je z vesmíru kontrolován. Trpěl přesvědčením, že se mu mění pohlaví a že jeho tělo bylo vystaveno krutým „zázrakům“. Schreber také věřil, že pouze jeho podrobení se Božímu záměru změnit se z muže v ženu zachrání svět. Během hospitalizace napsal knihu Vzpomínky na mé nervové onemocnění, která se stala jednou z nejzásadnějších studií choré mysli. Režisér Simon Pummell opět dostál pověsti multimediálního umělce, neboť v originálním a hypnotickém filmu kombinací animace, dokumentu, hraných pasáží a rozhovorů se současnými psychiatrickými odborníky vtahuje diváka do chaotického, ale přesto jedinečného vnitřního světa muže, který nejen že nevzdal boj o důstojnost svého života, ale také zásadně ovlivnil současnou psychiatrii. Ideálního představitele Daniela Paula Schrebera pak našel v uhrančivém Hugo Koolschijnovi. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (4)

Fikus.xf 

všechny recenze uživatele

Můj první film letošního festivalu - po hodině jsme odešli. Zajímavý námět na psychologickou studii se rychle zvrtnul v lékařskou zbytečně informativní a věcnou diagnózu pro studenty psychiatrie ve formě quasi dokumentu, jehož jedním zcela nepochopitelným rysem je, že současní komentátoři a reální doktoři se vyjadřují ke stavu pacienta oblečení v tehdejších dobových kostýmech. Proč? Jednoznačně velmi slabé - bez poselství, smyslu nebo přesahu. ()

bassator 

všechny recenze uživatele

47th KARLOVY VARY INTERNATIONAL FILM FESTIVAL 2012 - ANOTHER VIEW - Jiný pohled (Shock Head Soul / SHOCK HEAD SOUL / Hlava duše šok) - Úvodní film festivalu mě hned docela rozhodil. Stále nevím co si o filmu nebo spíše o jeho hlavním hrdinovi myslet. Smik! Cvak! Smik!... - 29. 6. 2012 - kino Čas - Karlovy Vary - 9/10 filmu - 60% ()

Reklama

Botič 

všechny recenze uživatele

Zvláštní rekonstrukce doplněná o schizofrenní animace, které ale v celkovém kontextu nedávají žádný smysl a tuhle dokumentárně-filmovou výpověď spíš brzdí a zmatečně přehazují výhybku jiným směrem. ()

Galerie (3)

Reklama

Reklama