Reklama

Reklama

Pátrání po Sugar Manovi

  • Švédsko Searching for Sugar Man (více)
Trailer 3

VOD (1)

Obsahy(1)

Pátrání po Sugar Manovi vypráví neuvěřitelný, ale pravdivý příběh Rodrigueze: největší rockové hvězdy 70. let, která nebyla. Dva producenti objevili Rodrigueze na konci 60. let v kouřové mlze zapadlého detroitského baru. Byli ohromeni a přesvědčeni, že mu písně plné silných melodií a prorockých textů zajistí pověst největšího hudebníka své generace. Dvě alba, která nahrál, však naprosto propadla, zpěvák se vytratil ze scény a zbyly jen historky o sebevraždě na pódiu. Pirátská kopie jedné z nahrávek se mezitím náhodou dostala do Jižní Afriky, kterou apartheid odřízl od zbytku světa. V následujících dvou desetiletích se Rodriguez v JAR stal fenoménem, jehož sláva předčila Rolling Stones. Film sleduje snahu dvou Rodriguezových fanoušků, kteří touží zjistit, co se opravdu stalo s jejich hrdinou. A tomu, co objeví, se sami nestačí divit. Film byl oceněn Oscarem v kategorii Nejlepší dokumentární film roku 2013. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (4)

Trailer 3

Recenze (343)

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Pět důvodů pro plnou nálož: Jímavý příběh, skromnost Sixta, nápaditost Malika, fantastická muzika a nepopsatelné fluidum, které lezlo z plátna a postupně zaplavilo nejen celé kino, ale co je podstatné, hlavně moji duši. Jestli Sugar Manovi někdo vyčítá pohádkovost jeho story, nemůžu a nechci to chápat. (Litoměřice 2013, 12/14) ()

FlyBoy 

všechny recenze uživatele

Zabudnutý a prehliadaný hudobník Rodriguez je len ďalším dokladom toho, že hlavný prúd bude síce vždy hlavným, ale iba vo výnimočných prípadoch hodnotným. História pamätá mnoho opomenutých talentov, ktorých nadanie mohlo obšťastňovať tisíce poslucháčov keby sa mi venovalo viacej pozornosti. Niektorí sa jej nedožadovali, podaktorí na ňu čakali, avšak hopkirkovský Mexičan spadal pod osobitnú kapitolu, ktorá je dnes rovnako neuveriteľná ako samotný dokument. Mýtus a povery s ním spojené. Informačný extrém čo by regulérne podozrenie, niekto si zo mňa robí prdel. Lenže napokon neistota slabne a do popredia sa derie potlačovaný úžas. "Searching for Sugar Man" si zakladá na eskalácii sekundárnych poznatkov tak, aby najskôr nastalo rámcové oboznámenie+pochybovačnosť a až potom explózia "prekvapivej" eufórie, zadosťučinenia. Ide o ťah lacný, ale v tomto smere mnou nenapadnuteľný. Inu, stále som zraniteľný...:) ()

Reklama

nascendi 

všechny recenze uživatele

Prekvapujúco dobré a prekvapujúco pre mňa neznáme skladby znejú počas projekcie nezaujímavého filmu, ktorého cieľom bolo čo najviac vyťažiť z bizarného životného príbehu Sixta Rodrigueza. Príliš sa jeho tvorcom nepodaril. Ale Dylanovsky znejúce skladby sú nákazlivé ako viróza a po nejakom čase človek zatúži mať na poličke Cold Fact. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Musím říct, že jsem po tomto filmu dlouho toužil a když už se ke mě dostal najednou se to stočilo tak rychle, že opakovaně vítězily jiné touhy, ale ve finále se přece jen asi na patý pokus na Sugar Mana dostalo. Musím se přiznat, že jsem si celou dobu připadal jak v Jiříkově vidění, nejsem žádný hudební fajnšmejkr, ale podobně krásný, pravdivý písničky s úžasně jednoduchým, ale geniálním kytarovým doprovodem jsem snad ještě neslyšel. Nejdřív jsem si myslel, že si ze mě tvůrci dělaj prdel, že přece není možný, aby někde žil takový písničkářský genius a nikdo o něm nevěděl, ale jak se to blížilo ke konci bylo jasno, že prdel si ze mě nikdo nedělá a člověk, který by mohl být za svůj talent v záři reflektorů, mít miliony fanoušku po celém světě, bohatsví a majetek, žije skromě, pracovitě a s velkou pokorou, bez konzumního chtíče bažícího po mamonu. Nebudu zastírat, rozsekalo mě to na sračky, písničky Rodrigueze už nedostanu z palice (hrají mně na vedlejší liště znova a znova ), protože jsou krásný, je v nich život, tak jo potkáváme my, co se každej den rveme s osudem a nezpívá je žádná zasraná pseudohvězda, ale jeden z nás a v tom je jejich nádhera a obrovská síla. Pane Rodriguezi, máte mou úctu, obdiv a respekt. ()

mat.ilda 

všechny recenze uživatele

Sledováno s vnitřním pnutím - co když se jedná o hudební Blair Witch a celé kouzlo tak vyšumí pro nejapný mysteriózní pokus a já budu těžce zklamaná, protože už jsem si hlas, melodii i text spojila se záhadným Rodriguezem, prozářeným aurou smutku a tomu já se nebojím čas od času podlehnout... Jo jo, stezky slávy jsou nevyzpytatelný a nezbývá než obdivovat Rodriguezovu pokoru, jejíž opak mi připomenul neblahého, ač vymyšleného, Llewyna Davise, kterému chyběla soudnost a chybějící charisma i nedostatek talentu zaměňoval za smůlu... Nic, jdu si stáhnout Cold Fact a běda, jak neexistuje! ()

Galerie (23)

Zajímavosti (2)

  • Snímek byl zahajovacím filmem na filmovém festivalu Sundance v lednu 2012, kde získal Zvláštní cenu poroty a Cenu diváků za nejlepší mezinárodní dokument. (Dragoni)
  • Několik posledních záběrů bylo natočeno pomocí telefonu iPhone s aplikací 8mm Vintage Camera, protože na dokončení filmu režisérovi došly peníze . (Dragoni)

Související novinky

Tvůrci Trainspotting a fotbalová legenda

Tvůrci Trainspotting a fotbalová legenda

29.08.2018

Společnosti DNA Films a Passion Pictures, zodpovědné například za snímky Trainspotting, Pátrání po Sugar Manovi nebo Ex Machina, pracují na novém projektu o legendárním fotbalovém trenérovi Siru… (více)

Kinokavárna na Rock for People

Kinokavárna na Rock for People

30.06.2015

Oscarové filmy, kultovní české seriály, přehlídku tvorby mladých nadějí českých filmových škol, originální Kinokavárnu s vybraným filmovým menu od Aerofilms a nádavkem diskuze s tvůrci. Festival Rock… (více)

Oscars 2013 - výsledky

Oscars 2013 - výsledky

25.02.2013

Letošní udělování cen Akademie máme za sebou. Diváci i přímí účastníci slavnostního večera zřejmě přežili ostrý humor letošního moderátora Setha MacFarlanea. Kromě tradičního vzpomínání na ty, kteří… (více)

Oscarovým nominacím vládne Lincoln a Pi

Oscarovým nominacím vládne Lincoln a Pi

10.01.2013

Nikoho asi nepřekvapí, že se žádné překvapení nekoná. Letošní nominace na Oscary jsou opět nudně konzervativní a předvídatelné. Emoce opět budí spíš nenominování některých filmů – fanoušci Temný… (více)

Reklama

Reklama