Reklama

Reklama

Výkřiky z hrobů

  • Česko Pláč z hrobu (festivalový název) (více)
všechny plakáty
Velká Británie / USA / Nizozemsko, 1999, 150 min

Režie:

Leslie Woodhead

Obsahy(1)

Masakr 7,000 muslimských mužů v bosenské Srebrenici v červenci 1995 byl od druhé světové války největším krveprolitím v Evropě. Pomocí očitých svědků a doposud nevysílaných archivních záběrů tento agresivní dokumentární film vypráví příběh brutálních dvaasedmdesáti hodin v životě a smrti muslimských uprchlíků v bezpečné oblasti OSN. Bosenští Srbové je vytrhli z ochrany holandských mírových jednotek, popravili na polích a v továrnách v okolí města a pohřbili do masových hrobů. Jaké spravedlnosti se může dostat obětem tak hrozného válečného zločinu? (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (4)

Scylla 

všechny recenze uživatele

Dokument poutavý, z popisovaných hrůz jen mrazí. Pro základní uvedení do problematiky konfliktu dobré, ale nekompletní. Autoři se jednostranně věnují pouze Bosňákům (neboli Muslimům - s velkým M), na kterých byla genocida v roce 1995 spáchána, ale opomíjejí i důležitá fakta, která k počátečnímu konfliktu vedla (začátkem devadesátých let ve Srebrenici a okolí docházelo z k etnickým čistkám naopak ze strany Muslimů vůči Srbům, které čítají dle odhadů 1500-3000 obětí). Tím v žádném případě genocidu neospravedlňuji, jen upozorňuji, že dokument zatajením těchto údajů značně pokřivuje obraz reality, který (jak to tak bývá) ani v tomto případě není černobílý... ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Takto ja nespochybnujem klasickyholokaust ani ten  masaker v Srebrenici. jedine co systematicky spochybnujem je udajny masaker z vychodneho Timoru. 100 % ()

MurielRezek 

všechny recenze uživatele

Mocenské zájmy vládnoucích struktur (psychopatických generálů), manipulace obyvatel hrající na strunu národnostních křivd z minulosti a etnického nacionalismu a totální selhání mezinárodních sil v "bezpečné zóně", díky jejich neuvěřitelné neschopnosti a lhostejnosti. To všechno vyústilo před necelými dvaceti lety v Srebrenický masakr. I po shlédnutí tohoto dokumentu, i s odstupem let, zůstává mnoho otázek. Jak se to všechno mohlo stát? Celá ta šílená válka v bývalé Jugoslávii... Tolik zla a nenávisti, které přerostlo v etnické čistky. Nechtěli jsme tomu vůbec uvěřit, jaké ukrutnosti, hrůzy a zvěrstva si ti- sice trošku horkokrevnější než my, obyvatelé české kotliny, ale tolik přátelští a pohostinní "Jugoši" navzájem páchají. Všechny genocidy, kterých jsme byli ve 20. století svědky, byly vždy velmi pečlivě připravené a řízené operace, včetně této bosenské genocidy, největší od 2.světové války. Všechno začíná plíživě, nenápadně... a může vyústit v tragedii lidstva. Mrazivý dokument Leslieho Woodheada pro silné nátury. ()

Pellik 

všechny recenze uživatele

Krutý, ale pravdivý pohľad na najväčší masaker od druhej svetovej vojny. Autentické, mnohé nezverejnené zábery ukazujú neuveriteľnú udalosť modernej doby. ()

Reklama

Reklama