Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V roce 1912 vyvinul německý vědec Alfred Wegener teorii o prakontinentu Pangea, ze kterého se postupně oddělily všechny dnešní známé světadíly. Navzdory hrozivé politické situaci vyšlou Němci na podzim 1939 na Špicberky vědeckou expedici, aby našla důkazy podporující Wegenerovu teorii. Výprava má mezinárodní charakter: vedle Němců v ní nechybějí Angličané a jeden Švéd. Kapitán výzkumného plavidla pochází z Norska a posádka je ruská. Vědci se zaujatě ponoří do výzkumné mise, rostoucí politické napětí mezi jejich zeměmi však brzy začne ovlivňovat atmosféru na lodi. Ta se mění v nepřehledné bojiště, kde si svou stranu musí vybrat i neutrální Švéd. Scenárista a režisér Peter Dalle nabízí ve svém stylovém historickém thrilleru podívanou zbavenou černobílého žánrového vidění. Neobvykle rozehraný snímek s aktuálními přesahy navazuje na předposlední autorův film Skenbart – en film om tåg (2003). (MFF Karlovy Vary)

(více)

Recenze (9)

StarsFan 

všechny recenze uživatele

Po příběhové stránce docela obyčejný film, který se násilně snaží působit velmi originálním dojmem. Pokud si totiž odmyslíte ono "šokující" téma, že ne všichni nacisti byli špatní, zbyde vám jen ten nejprůměrnější historický thriller, který jste s mírnými příběhovými odchylkami viděli už stokrát dříve. Ani vizuální stránka, která severským filmům (právem) přivádí řadu obdivovatelů, tento snímek nezachrání. Ve srovnání s jinými díly skandinávské kinematografie totiž Nejlepší nepřítel i po kamerové stránce působí přinejlepším průměrně. [47th Karlovy Vary International Film Festival] ()

RickyFitts 

všechny recenze uživatele

prijemna zapletka a dokud se nezacne strilet (Tom Burke je dost nepresvedcivej), je to i zajimave a napinave, pak najednou jako by se reziser zblaznil a myslel ze toci Figarovu svatbu (lidi pobihajici ze dveri do dveri), Limonadovyho Joe (strela uvizla v amuletu na hrudi... opravdu??!) nebo Indiana Jones (na posledni chvili vybehneme z jeskyne a schovame se pred bombou za kamenem)... obzvlaste mi vadi, ze zatimco se film snazi odhalovat lidskost v Nemcich - jak objevne! -, Rusy na palube ponizuje na primitivy s kalasnikovem bez vlastni identity... prilis levne natocena nechtena komedie plna klise ()

Reklama

Alt.64 

všechny recenze uživatele

Ve změti "válečných" filmů vyniká nápadem a zajímavým zpracováním. Nechybí napětí, děj je svižný, možná je tam místy trochu moc pobíhání po lodi. A v rekci na další komentáře: jako alibismus to nechápu, to spíše jako chybějící upozornění na to, že ne všichni Němci toužili po válce, a že ne všichni Angličani chtěli stáli na straně Anglie, prostě bourání filmařského (a jiného) streotypu, byť z něj film nevybočuje zase tak úplně, prostě decentně. 47. MFF KV, světová premiéra. ()

jefff 

všechny recenze uživatele

Celý film byl naprosto skvělý a já byl rozhodnut dát plný počet hvězd. Skvělý herci (vyjma naprosto příšerné Jeanette Hain), výborný nápad zasazený do originálního prostředí. Jenže. Posledních patnáct minut bylo úplně mimózních, dementních a oddělali celý náboj dosavadního filmu, jako kdyby vystřídal režiséra kvůli nemoci nějaký nedostudovaný učeň. Příšerně prvoplánové scény, hloupé až úsměvné a parodické. Nechápu. A bitevní anglická loď by bejvala byla lepší radši teoretická než ta příšerná digitální. I tak je Nejmilejší nepřítel skvělým filmem a ta poslední hvězda mě hodně mrzí, protože bych mu ji rád dal. ()

Galerie (5)

Reklama

Reklama