Reklama

Reklama

O mé matce

(festivalový název)
  • Česko Deník mé matky (festivalový název) (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Kosaku je úspěšný spisovatel a důvod ke spokojenosti má i díky svým dcerám. Když se sourozenci začnou dohadovat, kdo by měl převzít zodpovědnost za péči o stárnoucí matku, navrhne jedna z mužových dcer, aby to byli právě oni. Tato nečekaná situace vnese do každodennosti hrdinů nový rozměr a Kosaku, kterému se to nikdy nedařilo, začne k matce, která ho ale nevychovávala, nacházet cestu. K tomu dochází paradoxně ve chvíli, kdy dvě dcery matku odvrhly zejména kvůli jejím návalům dětinskosti. Téma vztahu dětí a jejich stárnoucích rodičů je japonské kinematografii blízké. Na linii osobních dramat, která proslavila studio Shochiku a režiséra Jasudžiro Ozua, nyní navazuje ve svém filmu i Masato Harada. Snímek citlivě a pozvolně otevírá minulost svých postav, kterým pomáhá se srovnávat s tíživými vzpomínkami i nacházet radost v tom, co právě zažívají. A zatímco matka pomalu zapomíná, synovi se daří v minulosti nacházet nečekané emoce. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (11)

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Je zvláštne že som čakal niečo úplne iné? Film je akýmsi zlepencom scén, ktoré nám majú predstaviť komplikovaný vzťah medzi matkou a synom a následne synom a jeho rodinou. Tento zlepenec je plný malých drám a úsmevov ale chýba mu hĺbka a tiež pamätná scéna. Čo na tom, že sa tu zišla herecká špička a že príbeh má v sebe skryté malé posolstvá. Nevie ich divákovi náležite predať. Za čo viním práve tú útržkovitosť, ktorá pôsobí v rámci lineárneho naratívu zbytočne rozbito. Už od polovičky som tomu nevedel prísť na chuť a dúfal som, že sa to ku koncu zmení. Nezmenilo. Film ktorý je skôr pre zasvätencov predlohy. ()

Tanner 

všechny recenze uživatele

Až přespříliš smířlivý a pozitvní pohled na mezilidské vztahy, poněkud zjednodušené postavy a režiérovo nutkání neponechat vůbec nic nevyřčené mi v tomto případě - ač jde asi tak trochu o charakteristické rysy tohoto žánru - příliš nesedly. Nahlížet na problematiku stárnutí, vzdalování se světu a nakonec jeho opuštění tímto prizmatem je dobré a prospěšné (není vždy třeba tento přirozený proces po evropsku spojovat s trudomyslností a truchlivostí), ale zde pro mne až přehnané. Neustále se mi navíc vtíral pocit, že už jsem to jednou viděl (to asi také vyplývá z žánrovosti filmu); není tomu tak, ale podvědomé asociace s Yamadovým filmem Kabei byly až příliš silné. Nepřispěla k tomu moc ani neoriginální hudba, která se nebezpečně blížila té, jež oblažovala mé slechy při konzumaci smažených nudlí v čínské restauraci o hodinu později. Je mi líto, slabší tři hvězdy. ()

Reklama

MrD 

všechny recenze uživatele

Vynikající! O mé matce je civilní snímek zachycující proměnu spisovatelovy maminky, od okamžiku kdy je plně při smyslech a stmeluje rodinu až do okamžiku kdy nepoznává ani svého syna, hraje si jako malé dítě a zlobí. Panu režiséru Haradovi ještě jednou děkuji (stihl jsem to i na evropské premiéře :). Také mám babičku.. ()

Zyne 

všechny recenze uživatele

(MFF KV 2012) příjemný rodinně-vztahový film, který sice místy plyne jaksi pomaleji, místy se ztrácí motivace a charaktery postav, celkově to ale má poměrně feel-good náladu a i přes nehezké situace se zde příliš nehraje na nějaký sentiment. a pro mě osobně, jeden z těch normálnějších asijských filmových dílek ((: ()

Tyckin 

všechny recenze uživatele

S několikaletým odstupem si snímek pouštím znovu a lehce přehodnocuji, napodruhé už mne to oslovilo víc. Hezké drama o rodinných vztazích, zejména mezi odloženým synem a jeho stárnoucí matkou, ta je v závěru svou senilitou opravdu rozkošná a neskutečně zábavná, ač to samozřejmě není žádná komedie, spíše jde o úsměvné momenty, mnoho z nich ale vyzní hodně emotivně. Za zmínku rozhodně stojí závěrečná scéna na pláži, to vážně nemá chybu. Ještě si dobře vzpomínám, jak jsem před lety v tomhle snímku viděl pro mne ještě neznámou Aoi, už tady mne v té lehce vedlejší roli hodně upoutala - překvapivě :-) Její půvab, charisma i herecký výkon se zkrátka nedá minout, zde bylo navíc hezké pozorovat všechny její proměny - od školačky až po dospělou dámu - ve všech verzích jsem na ní mohl oči nechat. Titulková skladba rovněž stojí za zmínku. 73% ()

Galerie (10)

Reklama

Reklama