Reklama

Reklama

Osud talentu v Čechách

(TV film)

Obsahy(1)

Malíř Alfons Mucha a jeho Slovanská epopej jsou tématem vyprávění Zdeňka Mahlera. Dílo je v současné době po dlouhých debatách a sporech vystaveno v Národní galerii, ve Veletržním paláci v Praze.  O Slovanské epopeji malíře Alfonse Muchy se hodně mluvilo. Diskuse v poslední době probíhaly zejména kolem soupeření Prahy a Moravského Krumlova. Nakonec byl spor vyřešen a dílo je vystaveno od letošního května v Národní galerii, ve Veletržním paláci v Praze.
Televizní dokument natočený v roce 1995 provází vyprávění spisovatele Zdeňka Mahlera o osudu Slovanské epopeje. Zdeněk Mahler ho nazval v podtitulu „vyprávěním o české marnotratnosti“. Se zaujetím a schopností vyložit v souvislostech smysl díla i umělcova života se zabývá osudem malíře, který na konci století v Paříži vynikl ve stylu nazývaném secese, art nouveau nebo také styl „Myša“. Byl nepřekonatelný v oboru, kterému dnes říkáme užité umění, maloval reklamy, plakáty, navrhoval šperky a toalety velkých hereček, zařízení salónů, vzorky tapet i oblekových tkanin. Stal se tvůrcem ideálu krásy, kreslil „zamyšlené krásky obklopené množstvím květů, motýlů a lodyh“, byl považován za velekněze secese. Po návratu do Čech – před první světovou válkou – nastává zlom v Muchově tvorbě a tento světoobčan náhle zaplane až patetickým pocitem vlastenectví a chce svým uměním posloužit především svému národu. Stačí ještě odjet do Ameriky, aby malováním portrétů milionářů a jejich manželek vydělal na ohromný projekt zamýšlený jako 20 grandiózních pláten 6 x 8 metrů ze slovanské mytologie a českých dějin. Rozvrhl si práci na pět let, ale strávil se Slovanskou epopejí téměř 20 let. Zdeněk Mahler tvrdí, že Muchova snaha po harmonii, po naplnění ideálů víry, naděje a lásky z něj činila přímo čítankového idealistu. Jaký byl osud Muchův v Čechách? Když dokončil Epopej, byla tady nová doba, nová Evropa, nastoupila nová umělecká generace. V jejích očích Alfons Mucha příliš uznání a přízně nedošel. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (4)

arcticsky 

všechny recenze uživatele

Jsem rád, že mi konečně někdo zasvěceně vysvětlil smysl a obsah tohoto díla, bohužel umělecky spíše průměrného v kontextu autorova života. A už ani nepřekvapuje zmíněný kulturní vandalismus a ignorance napříč režimy.... ()

Karlas 

všechny recenze uživatele

Fascinující dokument o národním veledíle, který je doprovázen mistrem krásného slova a hlubokých myšlenek, Zdeňkem Mahlerem. Film stavící se na obranu českého vlasteneckého ducha na vzdor dnešnímu cynismu a ironii, jež topí naši národní identitu. ()

Reklama

e-pilot 

všechny recenze uživatele

Zdeněk Mahler představuje osudovou "Slovanskou epopej" Alfonse Muchy, jejíž velevýznam daleko přesahuje českou kotlinu a je doslova universálním poselstvím lidství, nenásilí a morálky. V ozvěně dnešních dní dodávám ...a jen posraní Pražáci z ní chtějí vytřískat peníze. Zatímco kdysi obdarované Praze nevadilo, že srolovaná plátna hnila v odkladišti, tak účel dnešní překomercializované doby posvětil prostředky, plátna ukradli Moravskému Krumlovu, který je doslova zachránil před zánikem, a to, co dostali darem a mělo být dostupné zdarma každému v samostatném pavilonu, prodávají za 30 stříbrných v NE-Národní galerii. ()

Atheas 

všechny recenze uživatele

Obvzlášť smutné a přitom tak naplňující. Oceňuji, že vůbec tento dokument vznikl, protože je pěknou sondou do Muchova díla. Slovanská Epopej, kterou češi dostali zcela zdarma musím vidět a to že jí na začátku odvrhli? Bohužel mě to nepřekvapilo. Na to,že jsem znal po celý svůj život pouze toto jméno z doslechu, teď již si tohoto umělce velice vážím a celé jeho dílo i život hluboce obdivuji. Klobouk dolů za takovou víru ve svůj nápad a ještě pracovat na něm takovou dobu jen pro to, že věřil, že je to správné a být na to úplně sám. Inspirativní a v podstatě téměř nepochopitelné. ()

Galerie (3)

Reklama

Reklama