Reklama

Reklama

Řím

(festivalový název)
  • Itálie Roma
Krátkometrážní / Dokumentární
Itálie, 1989, 9 min

Obsahy(1)

Krátký film je součástí série nazvané „12 autorů pro 12 měst“, realizované z pověření ministerstva pro turistiku a zábavu u příležitosti mistrovství světa ve fotbalu. Film bude uveden v Poctě Michelangelovi Antonionimu II. (MFF Karlovy Vary)

Recenze (3)

MM11 

všechny recenze uživatele

Důstojné. A bez nápadu... Pietní Řím plný nepřekvapivých reminiscencí. Zdárně plní účel, k němuž byl vytvořen, ovšem coby dílo autora Michelangela Antonioniho takřka ničím nezaujme. Neznám další kapitoly tohoto cyklu, můžu srovnat s jinou sérií, kterou jsem viděl. Celoevropský projekt producenta Perraliho zastupovala za Československo Věra Chytilová (Praha, neklidné srdce Evropy) či za Poláky Krzysztof Zanussi (Mia Varsavia). Obě zmíněná díla nahlížela tradiční turistické destinace jinýma očima, ozvláštňovala turistické pohlednice. Antonioni se jeví jako pozrovatel bez fantazie, co ani nemá v úmyslu vysithnout současný genius loci. Dominují záběry na kolosální objekty a malby doprovázené okázalou hudbou. Věřím, že ministerstvo dostalo, co si přesně zadalo, jen mi není jasné, proč nedostal ukázkovou zakázku v tomto případě „zasvěcený“ Federico Fellini (nemoc? jiné záměry úřadů?), eventuálně zda bylo nutné dát zakázku do rukou právě Antonionimu (prestiž?). O současný Řím nejde, autor snímá, aby demonstroval historickou úlohu města, gloriola a stálý odkaz se mísí v jedno. Doporučoval bych výrazně pozdější Sicílii, kde Antonioni nechal vidět svýma očima, které zde musel asi hodně přivřít. (MFF KV 2012) ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Reklamí filmeček pro ministerstvo turistiky se zaměřuje hlavně na církevní památky, ať už celé budovy či třeba malby. Ano, je tu Sixtinská kaple a spousta dalších zajímavých míst, ale že bych se hned po shlédnutí chtěl podívat do Říma? Ani náhodou. ()

Galerie (1)

Reklama

Reklama